Sunt fumătătorii mai expuşi riscului de a face diabet?

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune favorizată, în mare măsură, şi de stilul de viaţă. Iată cum explică dr. Mihaela Bilic asocierea dintre fumat şi diabet!

image

“Credeați că zahărul este vinovat pentru diabet? Aflați că fumatul crește cu 45% riscul de diabet. 2% din cazurile de diabet de tip 2 sunt datorate fumatului! Cum se explică asocierea dintre fumat și diabet? De vină sunt substanțele prezente în țigară. Este dificil de găsit compusul nociv, având în vedere că o țigară conține 3500 substanțe diferite și 500 elemente gazoase volatile.

Tabagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului. Nicotina produce vasoconstricție la nivelul capilarelor, scade fluxul de sange și regenerarea celulelor.

Asocierea dintre diabet și fumat este foarte periculoasă. Riscul de a face un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă complicație cardiacă este foarte mare la diabeticii care fumează. Până și mortalitatea crește cu 43 până la 119% în funcție de numărul de țigări fumate zilnic.

Vezi şi: Cu ce pot înlocui zahărul persoanele cu diabet

Fumatul

-favorizează ateroscleroza, adică îngustarea vaselor de sînge

-induce o creștere a glicemiei și a colesterolului rău (LDL colesterol)

-afectează vascularizația și funcționarea organelor

-duce la hiperglicemie cronică: celulele sunt mai puțin sensibile la insulină și nivelul glicemiei rămâne crescut. La fumători apare rezistența la insulină, o etapă premergătoare diabetului. 

‼️În cazul în care aveți diabet este esențial să renunțați la fumat pentru a evita apariția complicațiilor. Nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică apar mai frecvent la fumători. La fel și complicațiile cardiovasculare și bolile pulmonare”.  

Vezi şi: Obişnuieşti să mănânci repede? Iată ce boală poţi face!

Ce efecte benefice se observă dacă renunţi la fumat

Dacă opriți fumatul beneficiile apar imediat:

-după 24 ore riscul de infarct începe să scadă și după 48 ore nicotina nu mai este prezentă în sînge

-după 3-9 luni respirația se ameliorează și după 1 an riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate.

Este nevoie de 5-10 ani de abstinență pentru ca riscul de diabet de tip 2, infarct sau accident vascular să fie la fel de mic ca la nefumători. Merită să renunțați la fumat, chiar și de frica diabetului!”, recomandă dr. Mihaela Bilic.