Ce se poate întâmpla în corpul tău atunci când încetezi să mai faci sex

Simptomele pe termen scurt și lung ale lipsei de sex pot fi diverse și tulburătoare.

Indiferent dacă esti singur  sau într-o relație de lungă durată, nu este neobișnuit să treci și prin perioade de „secetă sexuală”.

Motivele pot fi diverse, de la program încărcat, la stres, libido scăzut sau lipsă de interes, există o serie de motive pentru care unii pur și simplu renunță la sex pentru o perioadă de timp. Dar, lipsa sexului poate afecta corpul în mai multe moduri, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, fiindcă sexul în sine oferă beneficii pentru sănătate, de la creșterea imunității până la scăderea nivelului de stres.

Studiile au încercat chiar să stabilească cât de mult sex ar trebui să facem săptămânal sau lunar pentru menținerea sănătății. Deci, este de înțeles că a nu face sex ar putea avea și dezavantaje.

Lipsa sex , probleme in cuplu FOTO Shutterstock

Sănătatea generală are de suferit în lipsa activității sexuale. Foto: Shuttesrtock

Unele dintre ele par consecințe firești, cum ar fi o creștere a anxietății sau un somn mai slab, dar pe măsură ce timpul trece, corpul tău reacționează la lipsă de intimitate în moduri surprinzătoare.

Apar dureri

Dr. Susanna Unsworth, expert în ginecologie la Intima, a declarat „S-a dovedit că a face sex în timpul menstruației ajută la ameliorarea simptomelor dureroase care pot apărea odată cu menstruația, de la crampe menstruale la migrene. Acest lucru se datorează faptului că sexul și orgasmul pot crește producția de substanțe chimice care au ca rezultat starea de bine care atenuează semnalele durerii și acționează ca o formă de ameliorare.”

Acest lucru a fost repetat de sexologul Rebecca Alvarez Story, care a declarat că sexul poate remedia durerile cauzate de durerile musculare și de cap.

Deci, renunțarea la sex ar putea însemna dureri mai multe și mai persistente decât în cazul în care ai avea activitatea sexuală.

Anxietate

A face sex poate elibera un cocktail de endorfine, adica  „hormoni ai fericirii”, inclusiv oxitocină și dopamină.

Aceste substanțe pot scădea nivelul de stres și pot stimula starea pozitivă de spirit, motiv pentru care specialistul în fertilitate Lucky Sekhon a declarat că „perioadele de abstinență sexuală pot predispune la depresie, anxietate și stres crescut”.

De asemenea, un timp de calitate între cearșafuri te poate face să te simți mai aproape și mai conectat cu partenerul tău, așa că lipsa de sex te poate înstrăina și te paote face să te simți mai nesigur sau mai îngrijorat de starea relației tale.

Somn mai slab calitativ

Din cocktailul de hormoni eliberați după ce organismul a experimentat o plăcere intensă în timpul sexului fac parte și vasopresina și oxitocina, care reduc stresul din corpul tău și te ajută să adormi rapid.

Noradrenalina și serotonina ajută apoi la obținerea unui somn profund. Drept urmare, lipsa de sex poate duce la o calitate mai proastă a somnului.

Scăderea libidoului

Ai observat vreodată că dacă îți dorești mai mult sex atunci când îl faci în mod regulat?

Sexologul Carol Queen a spus pentru Well Good că în timpul unei perioade de abstinență sexuală, în care corpul tău aproape pierde obiceiul de a avea nevoie de sex sau de a răspunde la stimuli excitanți duce la pierderea libidoului.

„Pentru unii, acest lucru va avea ca efect faptul că va deveni și mai greu să pornești activitatea sexuală, chiar dacă vrei”, a explicat medicul.

Îngrășare

Ca orice activitate fizică, sexul arde unele calorii. Articole publicate pe WebMD susțin că poți arde aproximativ cinci calorii pe minut în timpul unei partide obișnuite de sex, cam la fel de mult ca la o plimbare rapidă. Deși acest lucru poate să nu pară prea mult, se adună pe termen lung.

Deci, ar putea însemna că te îngrași câteva kilograme în timpul unei perioade de „secetă sexuală”, mai ales în cazul în care nu compensezi cu sport lipsa activității sexuale.

Uscăciune vaginală

Obstetricianul Ali Novitsky, fondator al „Exercising Intimacy”, a declarat pentru The Telegraph că, după menopauză, vaginul unei femei poate deveni mai strâmt, iar țesuturile mucoasei vaginale mai subțiri dacă nu face sex în mod regulat.

Acest lucru te face mai sensibilă la la răni și sângerări când vei face sex.

Disfuncție erectilă

Potrivit WebMD, bărbații care fac sex mai puțin de o dată pe săptămână au de două ori mai multe riscuri de a avea disfuncție erectilă (DE) decât cei care o fac săptămânal.

Pierderea senzitivității clitorisului

Clitorisul poate fi incredibil de sensibil și de receptiv, dar perioadele prelungite de abstinență îl pot face să se micșoreze temporar și să-și piardă senzitivitatea. Se numește atrofie a clitorisului și este cauzată în mod obișnuit de lipsa fluxului de sânge către zona respectivă și de lipsa de stimulare a clitorisului.

Din fericire, acest lucru nu este permanent.Pe măsură ce te angajezi în activitate sexuală mai des, vaginul capătă elasticitate, corpul se obișnuiește să fie atins, iar clitorisul își recapătă senzitivitatea.

Hipertensiune arterială

Sexul poate aduce beneficii sistemului cardiovascular, mai ales dacă sesiunile sunt deosebit de aerobe. Dacă nu completezi lipsa de activitate dintre cearșafuri cu alte activități care pot menține tensiunea arterială scăzută, este posibil să vezi că nivelul crește.

Acesta poate fi un cerc vicios, deoarece bărbații cu hipertensiune arterială întâmpină uneori probleme la obținerea sau menținerea unei erecții care este suficient de bună pentru sex, potrivit Blood Pressure UK.

Sursa: The Sun