Ce pot spune degetele tale despre cât ești de inteligent?

Mâinile sunt o carte de vizită, așa cum se spune, dar pentru majoritatea, doar din punct devedere estetic. Totuși, dacă ai degetul arătător sau pe cel inelar mai lung, trădezi unele lucruri în plus despre tine.

Cercetările sugerează că a avea un deget inelar mai lung în comparație cu degetul arătător reflectă o expunere mai mare la hormonii masculini în timpul perioadei de 9 luni din burta mamei. Există diferențe între și în interiorul sexelor în ceea ce privește lungimea degetelor asociate cu o dezvoltare relativ mai masculină față de cea feminină. De fapt, expunerea prenatală la hormoni poate oferi informații importante asupra surselor diferențelor de sex.

image

Raportul de lungime dintre degete poate arăta un grad mai ridicat de inteligență. Foto: Shuttesrtock

Încă nu se poate măsura exact expunerea la hormoni prenatali la oameni, dar se poate folosi lungimea degetele arătător și inelar ca o indicație indirectă a acestui lucru.

De exemplu, două studii prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer au prezentat date noi despre legătura dintre lungimea degetelor și dacă indivizii dezvoltă tulburări cognitive sau demență atunci când sunt mai în vârstă.

Studiul a folosit date de la 8.000 de familii pentru a compara pe cei care au raportat degetul arătător relativ mai lung comparative cu cei cei care au raportat un deget inelar relativ mai lung. Participanții la panel au finalizat anterior trei teste cognitive bazate pe serii de numere, vocabular ilustrat și analogii verbale.

Echipa a raportat un model semnificativ din punct de vedere statistic pentru femei, în special pe serii de numere și analogii verbale.

La vârste mai mici, femeile cu degete arătătoare relativ mai lungi au obținut scoruri mai mari decât femeile cu degete inelare relativ mai lungi, în concordanță cu abilitățile verbale, scorurile  fiind mai bune la fete decât la băieți.

De asemenea, la femeile cu degetele arătător relativ mai lungi, cele care erau mai în vârstă au obținut scoruri mai mici decât cele care erau mai tinere, în concordanță cu modificările cognitive legate de vârstă.

Cu toate acestea, la vârstele cele mai mai, femeile cu degete inelare mai lungi obțin scoruri la fel sau mai mari decât femeile cu degetele arătătoare mai lungi, iar femeile în vârstă au obținut scoruri la fel de bune ca și femeile mai tinere. Nu au existat diferențe semnificative statistic pentru bărbați.

Într-un alt studiu au fost implicați adulți în vârstă din centrele comunitare de îngrijire a adulților.

Cei cu antecedente pozitive de demență sau tulburări semnificative de memorie au format grupul „demență”; toți ceilalți subiecți au fost clasificați ca „non-demență”. Asistenții de cercetare au folosit un scaner pentru a realiza o imagine a mâinilor participanților. Apoi au măsurat lungimile cifrei a doua (2D) și a patra (4D) folosind un șubler. Aceste valori au fost utilizate pentru a calcula un raport de 2D:4D, dintre cele doua degete, arătător și inelar. Toate măsurătorile au fost făcute de un investigator care nu știa care dintre persoane suferă de demență.

Femeile cu demență au avut un 2D:4D semnificativ mai mai mare în comparație cu femeile fără demență, ceea ce sugerează că un model feminin de dezvoltare timpurie poate predispune la demență. Diferența nu a fost semnificativă statistic pentru bărbați.

Rezultatele acestor două studii sugerează că expunerea prenatală la hormoni masculini poate ajuta la menținerea cogniției la femeile în vârstă, făcându-le potențial mai puțin vulnerabile la boala Alzheimer.

Aceste descoperiri contribuie la înțelegerea posibilelor baze ale diferențelor de sex în riscul de demență. În prezent, cele mai bune recomandări pentru menținerea unei cunoștințe sănătoase la vârste mai înaintate includ un stil de viață sănătos, cum ar fi activitatea fizică regulată și sănătatea cardiovasculară bună.

Sursa: Universitatea California