Ce se întâmplă dacă postești o zi?

Postul pentru o zi poate avea diverse efecte asupra organismului, cum ar fi afectarea modului în care organismul folosește energia.

Postul este o constantă în mai multe religii, inclusiv evreiești și musulmane de Yom Kippur și Ramadan. O formă de post cunoscută sub numele de post intermitent a câștigat, de asemenea, popularitate ca instrument de slăbire.

Multe studii au examinat beneficiile și riscurile renunțării la alimente pentru o zi, inclusiv modul în care aceasta afectează pierderea în greutate.

Ce se întâmplă în timpul postului?

Indiferent dacă o persoană postește sau nu, corpul are nevoie de energie. Sursa sa primară de energie este un tip de zahăr numit glucoză, care provine de obicei din carbohidrați, inclusiv cereale, produse lactate, fructe, anumite legume, fasole și chiar dulciuri.

Când glucoza din sânge satisface suficient necesarul de energie al organismului, ficatul și mușchii vor stoca o parte din glucoza suplimentară sub formă de glicogen și o vor elibera în fluxul sanguin ori de câte ori organismul are nevoie de ea.

Cu toate acestea, în timpul postului, acest proces se schimbă. Ficatul își va folosi ultimele rezerve de glicogen începând după 18 ore până la 24 de ore. În acest moment, organismul intră într-o stare numită gluconeogeneză, marcând tranziția corpului în modul de post.

Detoxifiere - apa cu lămâie - mentă FOTO Shutterstock

Apa, chiar și aromată cu fructe este permisă în post și în fasting. Foto: Shutterstock

Fără carbohidrați, organismul își creează propria glucoză folosind în principal grăsimi. În cele din urmă, organismul rămâne și el fără aceste surse de energie. Modul de post devine apoi modul de foamete.

În acest moment, metabolismul unei persoane încetinește, iar corpul său începe să ardă țesutul muscular pentru energie.

Deși este un termen binecunoscut în cultura dietei, adevăratul mod de foamete apare numai după câteva zile sau săptămâni consecutive fără mâncare.

Așadar, pentru cei care își întrerup postul după 24 de ore, este în general sigur să nu mănânce pentru o zi, cu excepția cazului în care sunt prezente alte condiții de sănătate.

Poate postul să favorizeze pierderea în greutate?

Se pare că postul poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, studiile arată clar că acest lucru nu este valabil în cazul tuturor.

Planurile de dietă populare includ perioade de post de 12 sau 16 ore, precum și postul de 24 de ore. Unele diete impun oamenilor să bea doar apă în timpul postului, în timp ce altele permit băuturile fără calorii.

Postul nu este neapărat mai bun decât orice altă metodă de slăbire, inclusiv reducerea aportului zilnic de calorii cu o cantitate mică.

Într-un studiu din 2017, persoanele cu obezitate care au postit intermitent timp de 12 luni au slăbit puțin mai mult decât cei care au ținut o dietă într-un mod mai tradițional, dar rezultatele nu au fost semnificative statistic.

Limitele postului par să aibă mai puțin de-a face cu efectele sale fizice decât cu modul în care se încadrează într-un anumit stil de viață.

De exemplu, același studiu a constatat că persoanele care țin post au mai multe șanse să renunțe la eforturile de slăbire decât cei care țineau o dietă mai tradițională, cum ar fi numărarea caloriilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că postul ar putea fi mai greu de menținut în timp.

O altă posibilă îngrijorare este post-fast binging. Unii experți în post spun că este un riosc major să ajugi la mâncatul excesiv după post.

Alte efecte ale postului

Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, a nu mânca o zi poate avea și alte beneficii pentru sănătate.

Cercetările sugerează că postul ocazional de 24 de ore poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Unele dovezi din cercetările pe animale arată că postul poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer sau chiar poate ajuta la păstrarea memoriei.

Aportul de apă

Consumul suficient de apă este esențial pentru menținerea sănătății de zi cu zi, indiferent dacă o persoană mănâncă sau nu.

Multe autorități medicale recomandă să bei opt pahare de apă de zi (aproximativ 2 litri).

Când țin post timp de 24 de ore, unii oameni consumă alte băuturi, cum ar fi ceai, cafea neagră sau băuturi îndulcite fără calorii.

Riscuri

Deși este în general sigur, poate fi dificil pentru unii oameni, inclusiv:

·     persoanele cu diabet

·     persoanele cu antecedente de tulburări de alimentație

·     persoanele care folosesc medicamente pe care trebuie să le ia cu alimente

·     copii si adolescenti

·     cele care sunt însărcinate sau care alăptează

Care este cel mai sigur mod de a întrerupe postul?

Bea apă: Acest lucru este deosebit de important.

Mănâncă o masă mica, o masă mare imediat după, poate tensiona sistemul digestiv.

Mestecă bine alimentele, fiecare mușcătură pentru a obține beneficiul maxim.

Mâncă alimente gătite care sunt mai ușor de digerat, cum ar fi legumele gătite în loc de cele crude.

Ce înseamnă un post de 24 de ore pentru corpul tău?

Dacă o persoană ține post timp de 24 de ore, corpul epuizează sursa sa de energie stocată, cunoscută sub numele de glicogen. Grăsimile și proteinele sunt apoi folosite ca sursă de energie. Efectele asupra organismului includ pierderea în greutate, prevenirea anumitor boli și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Ce poți bea în timpul unui post de 24 de ore?

O persoană poate bea multă apă pentru a ajuta la reducerea foamei. Alte băuturi pe care oamenii le pot bea în timpul unui post includ ceaiul și cafeaua.

Care sunt regulile pentru postul de 24 de ore?

Un post de 24 de ore include să nu mănânci alimente timp de 24 de ore, dar poți consuma în continuare lichide.

A ține post poate fi benefic în mai multe moduri, inclusiv ca instrument de slăbire.

Cu toate acestea, postul nu ajută la pierderea în greutate mai mult decât alte abordări convenționale și poate fi mai greu de respectat pe termen lung.

Dacă o persoană ține post din motive de sănătate, este esențial să o facă în siguranță și nu mai mult decât este necesar. Postul pe termen lung înfometează organismul și de privează de nutrienți esențiali, de aceea poate provoca multe complicații.

Sursa: Medical News Today