Ce riscuri pentru inimă aduce o singură noapte de somn prost?

insomnie jpg

Somnul este esențial pentru a rămâne sănătos, atât din punct de vedere mental, cât și fizic. De fiecare dată când nu dormi bine, îți perturbi corpul și mintea.

Conform Clinicii Cleveland, somnul corespunzător este crucial pentru reducerea riscurilor de depresie, anxietate, obezitate, pentru îmbunătățirea funcției creierului și sănătății fizice. Lipsa somnului pe termen lung poate afecta metabolismul, precum și sistemele circulator, respirator, nervos, metabolic și imunitar.

De asemenea, poate deregla funcționarea sănătoasă a inimii, crescând riscul episoadelor de fibrilație atrială (AFib) la cei care suferă deja de această afecțiune, conform Școlii de Medicină Harvard.

Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock

Somnul de slabă calitate afectează întregul organism. Foto: Shutterstock. 

Un episod de fibrilație atrială apare atunci când camerele superioare ale inimii bat neregulat și nu sunt sincronizate cu camerele inferioare, ceea ce poate provoca palpitații, o inimă care bate rapid, amețeli și dificultăți de respirație, conform Clinicii Mayo.

Deși fibrilația atrială nu este fatală în sine, este o afecțiune serioasă care nu trebuie ignorată. Conform Institutului Inimii Stony Brook, fibrilația atrială poate duce la insuficiență cardiacă, cheaguri de sânge sau chiar un accident vascular cerebral. De fapt, cei cu fibrilație atrială au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, toate fiind situații care pot pune viața în pericol. Din acest motiv, includerea unui somn de calitate în rutina ta zilnică este esențială.

Cum să îmbunătățești calitatea somnului

Conform unui studiu din 2021 publicat în International Journal of Stroke, există 37,574 milioane de cazuri de fibrilație atrială la nivel mondial, un număr care a crescut cu 33% în ultimii 20 de ani și se așteaptă să crească și mai mult până în 2050.

Având în vedere aceste date, îmbunătățirea somnului celor care suferă de fibrilație atrială ar trebui să fie o prioritate pentru toată lumea.

Unul dintre primii pași pentru a te asigura că dormi într-un mod benefic pentru sănătatea ta este să adopți o rutină de somn. Corpul uman iubește rutina, așa că, dacă poți să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare noapte și să te trezești la aceeași oră dimineața, este un început excelent. Consistența este cheia. De asemenea, trebuie să fii atent la ceea ce mănânci și bei cu câteva ore înainte de culcare; aceasta înseamnă să eviți cofeina, alcoolul și alimentele picante sau acide care ar putea cauza reflux acid pe timpul nopții, conform Clinicii Mayo.

Transformă-ți dormitorul într-un sanctuar relaxant, astfel încât mintea ta să știe că acesta este locul unde mergi să dormi și nimic altceva. Dacă lucrezi de acasă, încearcă să lucrezi într-un alt spațiu decât dormitorul tău, ține telefonul departe de pat și oferă-i corpului tău șansa de a se relaxa, fie prin meditație, fie prin alte tehnici relaxante, înainte de a te băga în pat.

Când să mergi la medic

Trăim vremuri haotice, iar acest lucru își pune amprenta asupra fiecăruia dintre noi în moduri diferite. Totuși, dacă ai fibrilație atrială și îți este greu să dormi, este timpul să vorbești cu medicul tău. De fapt, acest lucru este valabil pentru oricine suferă de lipsa somnului de calitate.

În timp ce lipsa somnului poate fi extrem de incomodă pentru oricine, 10% din populația mondială suferă de insomnie, conform Clinicii Cleveland.

Explică-i medicului tău exact care este dificultatea: dacă ești în dificultate să adormi, să menții somnul sau să ai un somn profund. Acest lucru îi poate oferi medicului o idee despre cum să procedeze cu tratamentul. În unele cazuri, medicul poate sugera să iei melatonină sau, dacă aceasta nu funcționează, un somnifer ușor sau un sedativ care nu creează dependență și te poate ajuta să adormi și să rămâi adormit.

O durată sănătoasă de somn pentru un adult este între șapte și nouă ore pe noapte, iar dacă uneori nu reușești să atingi această durată, fii blând cu tine și încearcă din nou noaptea următoare.

Sursa: Health Digest