Ce probleme grave de sănătate poate indica o piele uscată?

Pielea uscată este de obicei o problemă ușor de gestionat, dacă folosești cremă hidratantă. Dar, ce se întâmplă dacă epiderma rămâne uscată și mâncărimea persistă, indiferent cât de mult (sau ce fel de) loțiune aplici?

1 piele uscata jpg jpeg

Pielea uscată poate semnala boli cronice. Foto: Shutterstock

Dacă pur și simplu nu poți obține o ameliorare, sau dacă problemele tale cu pielea sunt însoțite de alte simptome ciudate pe care nu le poți explica, este nevoie să mergi la medic pentru a le rezolva.

Iată care sunt bolile pe care pielea uscată le poate indica, potrivit Prevention. 

Diabet

Nu este deloc neobișnuit ca această boală să afecteze pielea, spune dr. Helene Rosenzweig, dermatolog la UCLA Medical School. Când nivelul zahărului din sânge este ridicat în mod constant, corpul tău pierde lichid într-un ritm mai rapid, ceea ce, la rândul său, duce la deshidratarea pielii.

diabet jpg

Glicemia necotrolată are ca efect și uscarea pielii. Foto: Shutterstock

Diabetul poate interfera, de asemenea, cu capacitatea ta de a transpira în mod normal, scăzând cantitatea de umiditate a pielii. Dacă se gravează, pielea ta uscată și crăpată poate deveni vulnerabilă la bacteriile care se hrănesc cu glucoză, lăsându-te predispus la infecții potențial periculoase.

Desigur, pielea uscată este rareori un semn de diabet. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți în plus de sete, să fiți nevoit să urinați mult și să vă simțiți mai foame decât de obicei. Oboseala și vederea încețoșată sunt, de asemenea, simptome comune. Medicul dumneavoastră vă poate diagnostica probabil cu un simplu test de sânge.

O tiroida leneșă

Glanda tiroidă produce hormoni care mențin celulele corpului active. Când aceste niveluri de hormoni devin prea scăzute (hipotiroidism), activitatea începe să încetinească – de aceea ai putea să simți că obosești mai ușor, că îți este frig, că ești uituc, deprimat și constipat. Și, pentru că hormonii tiroidieni au receptori în piele și joacă un rol și în asigurarea de noi celule ale pielii, aceasta paote deveni aspră și solzoasă, potrivit unui articol publicat în jurnalul Dermato Endocrinology.

tiroida jpg

Tiroida lenesă favorizează uscarea pielii. Foto: Shutterstock

Dacă ești diagnosticat cu hipotiroidism, probabil că vei avea nevoie de medicamente pe bază de rețetă pentru a ridica nivelul hormonal, deși schimbările stilului de viață, cum ar fi consumul mai multor alimente bogate în iod, seleniu și zinc pot avea, de asemenea, un impact mare, spune Ann Myers, MD, autoarea cărții The Thyroid Connection.

Boală de rinichi

Foarte mulți oameni suferă de boli de rinichi, dar cei mai mulți nu știu asta, în mare parte pentru că simptome precum oboseala, probleme de concentrare sau de somn, urinare frecventă și umflare sunt adesea atribuite altor afecțiuni, spune Joseph Vassalotti, de la Fundația Națională a Rinichilor din SUA. Pielea uscată și cu mâncărimi, care apare atunci când rinichii nu mai sunt capabili să păstreze echilibrul corect de minerale și nutrienți din sânge este un alt semn care este ușor de trecut cu vederea.

1 rinichi jpg jpeg

Bolile de rinichi pot favoriza uscarea pielii. Foto: Shutterstock

Persoanele cu boală de rinichi pot să nu prezinte simptome până în stadiile foarte târzii, când rinichii sunt afectați sau când există o cantitate mare de proteine în urină. Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă ai o boală de rinichi este să faci un test de sânge în acest sens. Dacă ești  expus riscului din cauza tensiunii arteriale crescute, a diabetului, a unui istoric familial de insuficiență renală sau dacă ai peste 60 de ani, este important să faci test anual.

Cancer de piele

Dacă ai o pată roșie groasă, aspră și solzoasă, care sângerează dacă este lovită sau răzuită, ai putea avea de-a face cu un carcinom cu celule scuamoase. A doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, ar putea arăta, de asemenea, ca un neg sau ca niște răni deschise, cu o margine ridicată și o suprafață cu crustă. Indiferent de aspectul său specific, un lucru este cert: leziunea este persistentă, sau s-ar putea vindeca dar apoi revine.

cancer piele jpg

Porțiuni de piele uscată, solzoasă, cu răni deschise recurente poate fi semn al cancerului de piele. Foto: Shutterstock.

Este cauzat în principal de expunerea cumulativă la UV, așa că de obicei apare în zonele expuse frecvent la soare (cum ar fi fața). Este ușor de tratat, dar este important să descoperi devreme; dacă este lăsat să crească, desfigurează și rareori, este mortal.