Boala zgârieturii de pisică - Cu ce afecţiune poate fi confundată
Limforeticuloza benigna, cunoscuta si sub denumirile de boala zgarieturii de pisica sau febra zgarieturii de pisica, este o boala bacteriana subacuta, caracterizata de indispozitie, limfadenita granulomatoasa si febra cu tipar variabil. Este adesea precedata de zgarietura sau muscatura de pisica ce produce o papula rosie, cu implicarea ganglionilor limfatici regionali, de obicei in 2 saptamani, si poate evolua catre supuratie. Papula de la locul inocularii poate fi descoperita in 50%-90% dintre cazuri.
Boala zgarieturii de pisica poate fi confundata clinic cu alte boli ce determina limfadenopatie regionala, de exemplu cu bruceloza, tuberculoza sau limfom.
Boala zgârieturii de pisică - Simptomele frecvente
- blister la locul muscaturii sau zgarieturilor;
- umflarea ganglionilor limfatici in apropierea locului de muscatura sau zgarieturi;
-oboseala;
- dureri de cap;
- o febra de grad scazut, care este mai mare de 37,6 ° C (37 ° C), dar sub 37 ° C;
- dureri de corp.
Boala zgârieturii de pisică - Simptome mai putin frecvente
- pierderea poftei de mancare;
- pierdere in greutate;
- durere de gat.
Cand e cazul sa apelezi de urgenta la medic?
- Inflamarea ganglionilor (pot aparea si durerile la atingere in zona acestora)
- Leziunea cutanata nu se vindeca
- Leziunea cutanata prezinta semnele unei infectii
- Apare febra
- Stare generala de rau.
Boala zgârieturii de pisică - Tratament
Tratamentul bolii necomplicate la pacienti imunocompetenti nu e indicat, dar toti pacientii imunocompromisi trebuie tratati timp de 1-3 luni. Administrarea prelungita (cel putin o luna) a antibioticelor cum ar fi eritromicina, rimfampicina, ciprofloxacina sau gentamicina este eficienta in formele diseminate intalnite la persoanele cu infectie HIV.
Ca masura de prevenire, se recomanda curatarea atenta a zgarieturilor si muscaturilor de pisica poate fi de ajutor. Controlul puricilor este foarte important pentru a preveni continuarea infestarii pisicilor.