Ce impact are vara asupra st─ârii noastre de bine?

Este anotimpul vacan╚Ťelor, al zilelor lungi, cl─âtoriilor ╚Öi al relax─ârii, cu efecte magice asupra st─ârii noastre de bine. Iat─â de ce!

vacanta jpg

Oamenii, gusturile ╚Öi experien╚Ťele noi fac bine psihicului. Foto: arhiva Adevarul

Vitamina D alung─â depresia

Lipsa vitaminei D, care se secret─â ├«n lunile de var─â ├«n cantit─â╚Ťi mai mari, deoarece corpul o produce ├«n contact cu razele soarelui, a fost legat─â de osteoporoz─â, cancer, sl─âbiciune muscular─â ╚Öi depresie. Prin urmare, nu este deloc o surpriz─â c─â vara ne sim╚Ťim bine! Sinteza de vitamina D care previne st─ârile de triste╚Ťe este favorizat─â de soare, prin urmare, ╚Öi alte afec╚Ťiuni care pot fi puse ├«n leg─âtura cu lipsa acesteia se echilibreaz─â, de aceea avem o stare general─â mai bun─â.  ├Än plus, ne odihnim mai bine deoarece expunerea indelung─â la soare este urmat─â de secre╚Ťia de melatonin─â, care induce un somn odihnitor.

Mai activi, mai ferici╚Ťi

Vacan╚Ťele active, ├«n care ne plimb─âm mult, sau facem durme╚Ťii, ├«not─âm, facem scufund─âri sau juc─âm sporturi pe plaj─â ne men╚Ťin un nivel crescut de neurotransmi╚Ť─âtori responsabili cu starea de bine, deoarece mul╚Ťi dintre ace╚Ötia se secret─â atunci c├ónd sutem activi. Dar ╚Öi vacan╚Ťele ÔÇ×de relaxareÔÇŁ, ├«n care alegem doar activit─â╚Ťi lejere, ├«n care st─âm de vorb─â cu pritenii sau citim, sunt la fel de benefice pentru psihic. Rela╚Ťiile cu ceilal╚Ťi sunt o surs─â bun─â de energie pentru noi, ╚Öi, de asemenea, timpul pe care ni-l oferim pentru relaxare este unul c├ó╚Ötigat pentru s─ân─âtatea psihic─â.

Festivaluri ╚Öi activit─â╚Ťi noi

Evenimentele artistice la care po╚Ťi participa vara, precum festivalurile si concertele sunt o evadare din rutina de zi cu zi pe care mul╚Ťi o a╚Öteapt─â cu ner─âbdare tot anul. Acest tip de activit─â╚Ťi care presupun, pe l├óng─â bucuria de a participa ca spectator ╚Öi a sim╚Ťi alturi de al╚Ťii ca tine atmosfera unor evenimente live, socializare cu oameni noi, ie╚Öirea din zona de confort ╚Öi explorarea unui stil de via╚Ť─â diferit de cel de zi cu zi ├«ncurajeaz─â ├«ncrederea ├«n sine a tinerilor ╚Öi aduc bucurie.

Noutatea unor activit─â╚Ťi de vacan╚Ť─â, ├«ncercate adesea numai ├«n aceast─â perioad─â pentru c─â implic─â deplasarea ├«n locuri anume, precum escalada, scufund─ârile, navigatul, zborul cu balonul sau raftingul sunt activit─â╚Ťi care stimuleaz─â creierul ╚Öi produc entuziasm. Pentru cei care iubesc adrenalina, dar ╚Öi pentru cei care ├«ndr─âznesc doar ├«n vacan╚Ť─â s─â tr─âiasc─â experien╚Ťe la limta confortului, recompensele emo╚Ťionale sunt mari ╚Öi se traduc ├«ntr-o stare crescut─â de bine, pe care unii o numesc chiar fericire.

Citeșe și Tu știi cum te îmbolnăvește sărutul?