Ce impact are vara asupra stării noastre de bine?

Este anotimpul vacanțelor, al zilelor lungi, clătoriilor și al relaxării, cu efecte magice asupra stării noastre de bine. Iată de ce!

vacanta jpg

Oamenii, gusturile și experiențele noi fac bine psihicului. Foto: arhiva Adevarul

Vitamina D alungă depresia

Lipsa vitaminei D, care se secretă în lunile de vară în cantități mai mari, deoarece corpul o produce în contact cu razele soarelui, a fost legată de osteoporoză, cancer, slăbiciune musculară și depresie. Prin urmare, nu este deloc o surpriză că vara ne simțim bine! Sinteza de vitamina D care previne stările de tristețe este favorizată de soare, prin urmare, și alte afecțiuni care pot fi puse în legătura cu lipsa acesteia se echilibrează, de aceea avem o stare generală mai bună.  În plus, ne odihnim mai bine deoarece expunerea indelungă la soare este urmată de secreția de melatonină, care induce un somn odihnitor.

Mai activi, mai fericiți

Vacanțele active, în care ne plimbăm mult, sau facem durmeții, înotăm, facem scufundări sau jucăm sporturi pe plajă ne mențin un nivel crescut de neurotransmițători responsabili cu starea de bine, deoarece mulți dintre aceștia se secretă atunci când sutem activi. Dar și vacanțele „de relaxare”, în care alegem doar activități lejere, în care stăm de vorbă cu pritenii sau citim, sunt la fel de benefice pentru psihic. Relațiile cu ceilalți sunt o sursă bună de energie pentru noi, și, de asemenea, timpul pe care ni-l oferim pentru relaxare este unul câștigat pentru sănătatea psihică.

Festivaluri și activități noi

Evenimentele artistice la care poți participa vara, precum festivalurile si concertele sunt o evadare din rutina de zi cu zi pe care mulți o așteaptă cu nerăbdare tot anul. Acest tip de activități care presupun, pe lângă bucuria de a participa ca spectator și a simți alturi de alții ca tine atmosfera unor evenimente live, socializare cu oameni noi, ieșirea din zona de confort și explorarea unui stil de viață diferit de cel de zi cu zi încurajează încrederea în sine a tinerilor și aduc bucurie.

Noutatea unor activități de vacanță, încercate adesea numai în această perioadă pentru că implică deplasarea în locuri anume, precum escalada, scufundările, navigatul, zborul cu balonul sau raftingul sunt activități care stimulează creierul și produc entuziasm. Pentru cei care iubesc adrenalina, dar și pentru cei care îndrăznesc doar în vacanță să trăiască experiențe la limta confortului, recompensele emoționale sunt mari și se traduc într-o stare crescută de bine, pe care unii o numesc chiar fericire.

Citeșe și Tu știi cum te îmbolnăvește sărutul?