Tu știi cum te îmbolnăvește sărutul?

Da, s─ârutul poate fi periculos pentru s─ân─âtate! Afl─â ce infec┼úii se pot transmite prin acest gest de tandre┼úe ┼či cum te po┼úi feri de ele.

sarut jpg

S─âruturile pot fi vinovate de transmiterea bolilor. Foto: Shutterstock

Herpesul este produs de un virus care poate intra ├«n organism foarte u┼čor atunci c├ónd te s─âru┼úi cu persoana iubit─â. Boala se transmite rapid pentru c─â localizarea cea mai frecvent─â a herpesului este la nivelul buzelor iar prin s─ârut ai contact direct at├ót cu leziunile c├ót ┼či cu saliva infectat─â. Herpesul se manifest─â prin erup┼úii ro┼čii la nivelul pielii care se acoper─â de pl─âci ┼či de b─â┼čici cu lichid, grupate ├«n buchet. Dup─â o zi sau dou─â, aceste b─â┼čici se sparg ┼či las─â pete, cruste sau cicatrice care dispar ├«n c├óteva zile. De aceea, dac─â vezi la partenerul t─âu semne evidente de herpes, nu este indicat s─â v─â s─âruta┼úi, pentru a nu intra ├«n contact cu saliva ┼či leziunile de pe buze. Dar nu este suficient. Herpesul se ia ┼či prin intermediul periu┼úelor de din┼úi, al prosoapelor, batistelor, paharelor ┼či tac├ómurilor. Iar factorii declan┼čatori ai virusului pot fi stresul, expunerea la frig, ciclul menstrual, un tratament stomatologic, sau febra. Un herpes se poate vindecat ├«n aproximativ zece zile, dar se poate reactiva pentru c─â, dup─â infec┼úie, virusul herpetic r─âm├óne ├«n corp toat─â via┼úa, ├«n stare latent─â, ├«n interiorul unor celule nervoase.

Exist─â o boal─â a s─ârutului

Frecvent─â la tineri, ÔÇ×boala s─ârutuluiÔÇŁ este produs─â de un virus numit Epstein-Barr ce se transmite prin s─ârut ┼či se manifest─â asem─ân─âtor r─âcelilor: dureri de g├ót, oboseal─â, somnolen┼ú─â, febr─â. ├Än majoritatea cazurilor, boala trece de la sine, de aceea, medicii spun c─â 80 la sut─â din cei infecta┼úi de acest virus nu se prezint─â la medic pentru tratament. Principalul mod ├«n care pute┼úi recunoa┼čte ┼či diferen┼úia  infec┼úia cu virusul Epstein-Barr de amigdalit─â este faptul c─â infec┼úia localizat─â la nivelul g├ótului nu cedeaz─â la tratamentele care constau ├«n administrarea de antibiotice. Mai mult, ÔÇ×amigdalitaÔÇŁ ap─ârut din cauza bolii s─ârutului nu produce dureri severe ci, d─â o senza┼úie asem─ân─âtoare cu m├ónc─ârimea. Pe peretele posterior al faringelui ┼či pe amigdale apar pete albe, iar ganglionii sunt umfla┼úi ca ┼či ├«n cazul r─âcelilor. Dac─â suferi de boala s─ârutului, numit─â ┼či mononucleoz─â, vorbe┼čti pe nas, e╚Öti obosit ┼či, ├«n plus, ai ┼či o senza┼úie puternic─â de foame.

├Än general, ÔÇ×boala s─ârutuluiÔÇŁ apare o singur─â dat─â ├«n via┼ú─â, de obicei ├«n intervalul de v├órst─â 15 -35 de ani. ┼×i acest virus, ca ┼či virusul herpetic, r─âm├óne ├«n organism pentru toat─â via┼úa.

┼×i siflilisul se poate transmite prin s─ârut

Sifilisul, cea mai gravă boală venerică după infecţia cu HIV se poate transmite prin sărut, nu doar prin sex neprotejat, transfuzii de sânge sau obiecte contaminate precum acele de seringă, bisturiu sau obiectele din instrumentarul cabinetelor stomatologice. Acest lucru este posibil atunci când saliva persoanei infectate este contaminată de la leziunile din gură, produse de infecţie.

Cite╚Öte ╚Öi Ce se petrece ├«n corpul t─âu pe canicul─â. Trebuie s─â ┼čtii