Tu știi cum te îmbolnăvește sărutul?

Da, sărutul poate fi periculos pentru sănătate! Află ce infecţii se pot transmite prin acest gest de tandreţe şi cum te poţi feri de ele.

sarut jpg

Săruturile pot fi vinovate de transmiterea bolilor. Foto: Shutterstock

Herpesul este produs de un virus care poate intra în organism foarte uşor atunci când te săruţi cu persoana iubită. Boala se transmite rapid pentru că localizarea cea mai frecventă a herpesului este la nivelul buzelor iar prin sărut ai contact direct atât cu leziunile cât şi cu saliva infectată. Herpesul se manifestă prin erupţii roşii la nivelul pielii care se acoperă de plăci şi de băşici cu lichid, grupate în buchet. După o zi sau două, aceste băşici se sparg şi lasă pete, cruste sau cicatrice care dispar în câteva zile. De aceea, dacă vezi la partenerul tău semne evidente de herpes, nu este indicat să vă sărutaţi, pentru a nu intra în contact cu saliva şi leziunile de pe buze. Dar nu este suficient. Herpesul se ia şi prin intermediul periuţelor de dinţi, al prosoapelor, batistelor, paharelor şi tacâmurilor. Iar factorii declanşatori ai virusului pot fi stresul, expunerea la frig, ciclul menstrual, un tratament stomatologic, sau febra. Un herpes se poate vindecat în aproximativ zece zile, dar se poate reactiva pentru că, după infecţie, virusul herpetic rămâne în corp toată viaţa, în stare latentă, în interiorul unor celule nervoase.

Există o boală a sărutului

Frecventă la tineri, „boala sărutului” este produsă de un virus numit Epstein-Barr ce se transmite prin sărut şi se manifestă asemănător răcelilor: dureri de gât, oboseală, somnolenţă, febră. În majoritatea cazurilor, boala trece de la sine, de aceea, medicii spun că 80 la sută din cei infectaţi de acest virus nu se prezintă la medic pentru tratament. Principalul mod în care puteţi recunoaşte şi diferenţia  infecţia cu virusul Epstein-Barr de amigdalită este faptul că infecţia localizată la nivelul gâtului nu cedează la tratamentele care constau în administrarea de antibiotice. Mai mult, „amigdalita” apărut din cauza bolii sărutului nu produce dureri severe ci, dă o senzaţie asemănătoare cu mâncărimea. Pe peretele posterior al faringelui şi pe amigdale apar pete albe, iar ganglionii sunt umflaţi ca şi în cazul răcelilor. Dacă suferi de boala sărutului, numită şi mononucleoză, vorbeşti pe nas, ești obosit şi, în plus, ai şi o senzaţie puternică de foame.

În general, „boala sărutului” apare o singură dată în viaţă, de obicei în intervalul de vârstă 15 -35 de ani. Şi acest virus, ca şi virusul herpetic, rămâne în organism pentru toată viaţa.

Şi siflilisul se poate transmite prin sărut

Sifilisul, cea mai gravă boală venerică după infecţia cu HIV se poate transmite prin sărut, nu doar prin sex neprotejat, transfuzii de sânge sau obiecte contaminate precum acele de seringă, bisturiu sau obiectele din instrumentarul cabinetelor stomatologice. Acest lucru este posibil atunci când saliva persoanei infectate este contaminată de la leziunile din gură, produse de infecţie.

Citește și Ce se petrece în corpul tău pe caniculă. Trebuie să ştii