De ce sângerez dupa sex?

Deși poate fi înfricoșătoare, este o problemă destul de comună și afectează până la 9% dintre femeile active sexual, potrivit Webmd.com

sex 0 jpeg

Infec╚Ťiile sexuale pot conduce la s├ónger─âri. Foto: Shutterstock

De obicei, cauzele s├ónger─ârii vaginale se afl─â la nivelul colului uterin, adic─â ├«n cap─âtul ├«ngust, sub form─â de tub al uterului, care se deschide ├«n vagin. Inflama╚Ťia cervical─â sau cervicita, care apare din cauza unei infec╚Ťii cu transmitere sexual─â cum ar fi cea cu bacteriile clamidia ╚Öi gonoree poate fi un astfel de motiv. Ambele tipuri de bacterii produc inflama╚Ťie cervical─â ce poate conduce la s├ónger─âri dup─â sex.

Un al doilea motiv frecvent pentru s├óngerare dup─â sex sunt polipii cervicali. Ace╚Ötia sunt excrescen╚Ťe, de obicei mici, de aproximativ 1 p├ón─â la 2 centimetri. Apar adesea pe colul uterin, iar majoritatea sunt tumori benigne. Medicul le poate ├«ndep─ârta pentru a elimina orice disconfort.

Modific─ârile hormonale ap─ârute ca urmare a folosirii contraceptivelor pe baz─â de hormoni (de la pilul─â la inel contraceptiv) genereaz─â s├ónger─âri mai slabe sau mai importante cantitativ. Acestea sunt, de fapt, reac╚Ťii adverse destul de frecvente deoarece sub╚Ťiaz─â mucoasa uterin─â. Femeile care urmeaz─â terapie hormonal─â postmenopauz─â pot experimenta acelea╚Öi probleme ca ╚Öi cele care folosesc metode contraceptive hormonale.

├Än cazul tinerelor care nu folosesc anticoncep╚Ťionale pentru a suprima ovula╚Ťia, petele de s├ónge de la mijlocul ciclului menstural pot semnala eliberarea ovulelor. La aceste simptome se adaug─â ├«n╚Ťep─âturi scurte ├«n zona ovarelor ╚Öi cre╚Öterea nivelului de estrogen.

Alte cauze ale s├ónger─ârii vaginale dup─â sex includ lubrifierea insuficient─â, s├óngerarea uterin─â normal─â dac─â abia ├«ncepi menstrua╚Ťia sau dac─â tocmai s-a ├«ncheiat, r─âni genitale cauzate de herpes sau de alt─â afec╚Ťiune, dar ╚Öi afec╚Ťiuni grave precum cancerul de col uterin, vagin sau uter.

Testul Babes Papanicolau este cea mai buna metoda de a depista modific─âri anormale de la nivelul colului uterin, inclusiv prezen╚Ťa cancerului de col. F─âcut an de an, acest test poate identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o faz─â timpurie, ├«nainte ca acestea s─â se transforme ├«n leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru a depista cancerul de col uterin.

Cite╚Öte ╚Öi Ce nu ┼čtiai c─â te poate ├«mboln─âvi de cancer