Ce cauze surprinzătoare pot avea palpitațiile?

Palpitațiile la nivelul inimii generează o experiență alarmantă. Ele sunt o senzație de fluturare și de bătăi neregulate ale inimii, ori de ritm cardiac rapid, potrivit medicului cardiolog Ashul Govil, cardiolog din San Francisco citat de Yahoo Health.

Specialistul spune că palpitațiile sunt, cel mai adesea simțite în piept sau gât și uneori pot fi asociate cu amețeli, disconfort în piept sau dificultăți de respirație.

Palpitațiile cardiace sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la cardiolog, potrivit Clinicii Cleveland. Cauza este, de obicei, benignă, iar simptomele sunt de scurtă durată.

inima jpg

Dacă palpitațiile sunt însoțite de amețeli, mericul trebuie anunțat. Foto: Shutterstock

„Uneori există factori declanșatori clari, cum ar fi cofeina, stresul sau anxietatea, iar modificarea acestor declanșatori poate ajuta la reducerea palpitațiilor”, a spus Govil. Dar dacă se întâmplă totuși în ciuda ajustărilor la capitolul stil de viață, palpitațiile să persiste, s-ar putea să fie nevoie alte cauze pe care poate nu le iei în calcul.

Deshidratarea

Deshidratarea scade cantitatea de sânge care circulă în corpul tău de aceea inima bate mai repede pentru a pompa sânge. Acest lucru poate duce la palpitații.

„În plus, deshidratarea poate provoca palpitații prin perturbarea echilibrului electrolitic din organism”, a spus dr. Kaustubh Dabhadkar, cardiolog din Carolina de Nord. În special, nivelurile scăzute de potasiu sau magneziu pot cauza bătăi neregulate ale inimii.

Pentru a minimiza palpitațiile cauzate de deshidratare, asigură-te că ai în dietă suficiente alimente și băuturi hidratante și bogate în electroliți. De asemenea, ține cont de aprotul nesesar de apă, în funcție de vreme, exerciții fizice și de bolile cronice care vă pot influența nivelul de hidratare, precum boala Crohn.

Sensibilitate la anumite alimente

Sensibilitatea alimentară poate provoca palpitații inimii prin declanșarea unui răspuns inflamator în organism.

„Când sistemul imunitar identifică un anumit aliment ca fiind o amenințare, eliberează histamina și alte substanțe chimice inflamatorii care pot face ca vasele de sânge să se relaxeze și inima să bată mai repede și mai puternic”, a spus Dabhadkar.

Pentru unii, în special pentru cei cu o cantitate mica de zahăr în sânge, alimentele bogate în carbohidrați și zahărul pot declanșa palpitații, a spus Govil. Alți factori declanșatori obișnuiți includ alimentele cu conținut ridicat de sodiu și cele picante.

Eliminarea alimentelor problematice din dietă poate ajuta la atenuarea simptomelor.

Unele medicamente

Inițierea sau administrarea de noi doze de medicamente, cum ar fi beta-blocante, medicamente pentru tiroida și inhalatoarele, vă poate crește ritmul cardiac și pot declanșa palpitații. Același lucru este valabil și pentru medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală, în special pentru cele care conțin decongestionante, a spus Govil.

Lipsa somnului

Privarea de somn poate provoca palpitații prin afectarea activității electrice a inimii.

„Lipsa somnului poate duce la o creștere a hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot perturba ritmul normal al inimii și o pot face să bată mai repede sau neregulat”, a spus Dabhadkar. „Privarea de somn poate duce, de asemenea, la modificări ale tensiunii arteriale, care pot contribui și mai mult la palpitații.”

Pentru a preveni episoadele de palpitații cauzate de privarea de somn, reglarea fină a obiceiurilor de somn este esențială. Aceasta ar putea include respectarea unui program de somn consecvent, evitarea activităților stimulatoare înainte de culcare și un mediu în dormitor, care să încurajeze sentimentele de calm.

Dacă faceți toate acestea, dar continua palpitațiile alături de alte simptome precum oboseală în timpul zilei, dureri de cap dimineața, dificultăți de concentrare și iritabilitate, este indicat să te testezi și pentru  apneea în somn, o tulburare care determină oprirea în mod repetat a respirației.

„Dacă episoadele de apnee sunt suficient de lungi, nivelul de oxigen din sânge poate scădea și poate provoca ischiemie sau leziuni directe ale celulelor inimii”, a spus Govil. „Acest lucru poate provoca palpitații, precum și aritmii (tulburări ale ritmului cardiac).”

Glicemia mică

Glucoza este sursa primară de energie pentru celulele organismului. „Când nivelul zahărului din sânge scade, organismul eliberează adrenalină în încercarea de a le crește, ceea ce poate face ca inima să bată mai repede și mai puternic, ducând la palpitații”, a spus Dabhadkar.

Acest lucru poate fi prevenit prin mâncarea regulată și uniformă pe parcursul zilei, asigurându-vă că fiecare masă și gustare include un echilibru de carbohidrați complecși, proteine și grăsimi - deosebit de important pentru diabeticii care iau insulină sau alte medicamente care scad zahărul.

Dezechilibru hormonal

Fluctuațiile hormonale pot provoca palpitații ale inimii în timpul sindromului premenstrual, al sarcinii sau al menopauzei.

Creșterea estrogenului și a progesteronului în timpul sindromului premenstrual, de exemplu, poate provoca o creștere a frecvenței cardiace și a fluxului sanguin, ceea ce duce la senzații de fluturare sau apăsare în piept, a spus Dabhadkar.

Palpitațiile din sarcină se datorează, de obicei, unei combinații de creșteri ale nivelului hormonal, modificări ale volumului sanguin și o creștere a volumului de muncă al inimii, care o poate determina să bată mai repede sau neregulat.

Între timp, riscul de palpitații ale inimii crește atunci când nivelurile de estrogen scad în timpul menopauzei (se crede că hormonul este protector pentru sănătatea inimii prin ținerea sub control a colesterolului, printre alte abilități).

„Oamenii care sunt îngrijorați de aritmiile legate de hormoni ar trebui să consulte un medic pentru a determina dacă este nevoie de un monitor cardiac și, ulterior, orice terapie, cum ar fi beta-blocantele”, a spus Govil.

Lipsa fierului

Anemia, o lipsă de suficiente celule roșii din sânge în organism - înseamnă că sângele nu poate transporta atât de mult oxigen către organele și țesuturile corpului.

„Corpul trimite semnale înapoi la creier, care la rândul său îi spune inimii să accelereze pentru a asigura fluxul de sânge necesar”, a spus Govil. „Creșterea ritmului cardiac este resimțită ca palpitații.” Alte simptome ale anemiei pot include oboseală, slăbiciune și dificultăți de respirație.

Deoarece anemia poate fi cauzată de o multitudine de afecțiuni subiacente, este nevoie de consult medical pentru a găsi tratamentul potrivit. „O cauză comună a anemiei, în special la persoanele aflate în premenopauză, este deficitul de fier”, a spus Govil.

Alcoolul poate duce la palpitații

Fenomentul pe care îl generează alcoolul constă în modificări în activitatea electrică a inimii și relaxare excesivă a vaselor de sânge (cunoscută clinic sub numele de vasodilatație). Rezultatul este o frecvență cardiacă mai mare și bătăi ale inimii mai puternice.

De asemenea, consumul de băutură poate provoca deshidratare și inflamație, ceea ce poate exacerba simptomele, a spus Dabhadkar. De asemenea, poate avea un impact asupra cantității și calității somnului și acest lucru agravează palpitațiile.

Tiroida hiperactivă

Unul dintre efectele hipertiroidismului (tiroida hiperactivă) este că îți poate accelera ritmul cardiac și chiar poate provoca ritmuri anormale. Alte simptome pot include pierderea în greutate fără a încerca, depresia, schimbările menstruale și senzația de slăbiciune sau oboseală.

„Medicamentele antitiroidiene pot bloca supraproducția de hormoni tiroidieni și pot ajuta la reducerea simptomelor”, a spus Govil. „Unii pacienți ar putea avea nevoie și de medicamente beta-blocante pentru a reduce ritmul cardiac.” Dacă medicamentele singure nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul excesiv de hormoni, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina parțial sau complet tiroida.

Long COVID

„Infecțiile COVID provoacă miocardită, care este o inflamație a mușchiului inimii”, a spus dr. Robert S. Fishel, cardiolog și electrofiziolog din Florida, citat de Yahoo Health. „Acest lucru poate duce la diferite tulburări de ritm cardiac”.

Oricine a fost infectat cu COVID (chiar și un caz ușor) are un risc substanțial de a se confrunta cu probleme cardiace persistente mult timp după ce infecția a trecut, potrivit cercetării publicate în revista Nature Medicine în februarie 2022.

„Tratamentul pentru palpitații și ritmuri cardiace anormale este adaptat simptomului specific al pacientului și necesită o analiză pentru a găsi cea mai bună terapie”, a spus Govil.

Semnale de alarmă

Ar trebui să vă adresați medicului dacă palpitațiile nu sunt ocazionale, ci apar în mod recurrent, iar episoadele durează mai mult de câteva secunde.

„Ar trebui să consultați imediat un medic dacă palpitațiile sunt asociate cu alte simptome, cum ar fi amețeli, dificultăți de respirație, dureri în piept, oboseală și leșin”, a spus Govil. La fel dacă aveți antecedente familiale de tulburări de ritm cardiac sau o rudă care a suferit un stop cardiac brusc.

Cauza care a stat la baza palpitațiilor inimii se poate dezvălui uneori în timpul procesului de consultare fără nicio testare. Dar, în multe cazuri, este nevoei de motior cardiac, purtat timp de câteva săptămâni, astfel încât medicul să-și poată da seama dacă palpitațiile dumneavoastră se datorează unei aritmii care necesită tratament suplimentar.

„Dacă este necesar, medicul dumneavoastră va începe probabil cu prescrierea unui medicament și poate dura câteva încercări pentru a găsi medicamentul și doza potrivite pentru a vă ajuta simptomele”, a spus Govil. Și în cazul în care apare un ritm anormal în timpul petrecut pe un monitor cardiac, este posibil să aveți nevoie de teste sau proceduri suplimentare pentru a normaliza situația.

Vezi și Sânge în scaun? Iată despre ce poate fi vorba!