Ce sunt medicamentele antivirale şi cine le poate lua

1 2 jpg jpeg

Prima linie de apărare a organismului împotriva gripei este reprezentată de vaccinul antigripal, iar medicamentele antivirale sunt considerate linia a doua a apărării. Acestea contribuie la scăderea severităţii şi duratei simptomelor gripale şi pot fi, în unele cazuri, folosite pentru a preveni gripa.

Ce sunt medicamentele antivirale şi de câte feluri

Antiviralele pot fi sub formă de pilule, soluţie intravenoasă sau pudră şi au capacitatea de a lupta împotriva virusului gripal din organism. Medicamentele antivirale nu sunt un înlocuitor pentru vaccinul antigripal, care e bine să fie făcut şi de persoanele sănătoase, şi mai ales de cele aflate la risc.Aceste produse se vând doar cu prescripţie medicală. Nu sunt acelaşi lucru cu antibioticele, acestea din urmă fiind recomandate împotriva infecţiilor bacteriene.

Antiviralele sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt administrate mai rapid de la începutul bolii. Dacă antiviralele sunt luate în cel mult două zile de la apariţia simptomelor, le pot reduce şi pot scurta perioada gripei. De asemenea, pot diminua riscul de complicaţii cum ar fi infecţiile ORL în cazul copiilor sau de complicaţii respiratorii şi spitalizare în cazul adulţilor. Anumite studii au arătat că pentru adulţii spitalizaţi pe motiv de gripă, tratamentul antiviral a scăzut riscul de deces.

În acest sezon gripal, antiviralele recomandate au fost oseltamivir, zanamivir, peramivir şi baloxavir marboxil.

Antiviralele pot fi luate de copii şi femei însărcinate?

Da, oseltamivir se recomandă copiilor de orice vârstă pentru tratamentul gripei, iar zanamivir se poate administra copiilor cu vârste de peste 7 ani. Peramivir se poate da copiilor mai mari de 2 ani, iar baloxavir pentru copiii care au peste 12 ani. Oseltamivir are cele mai multe studii care arată că este sigur pentru femeile însărcinate. Din lipsa datelor de siguranţă, baloxavir nu se recomandă femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Cele mai frecvente efecte adverse raportate ale medicamentelor antivirale sunt: greaţa şi vărsăturile în cazul oseltamivirului, bronhospasmul în cazul zanamivirului şi diareea în cazul peramivirului.

Ce persoane au cel mai mare risc să facă gripă?

Persoanele cele mai expuse la virusul gripal sau care sunt în pericol să dezvolte complicaţii sunt suferinzii de astm, pacienţii cu BPOC şi fibroză chistică, persoanele cu boli de inimă, cu dereglări endocrine sau metabolice, cu afecţiuni renale sau ale ficatului. De asemenea, sunt la risc persoanele obeze, cele cu sistemul imuniat slăbitdin cauza unor boli sau a unor medicamente şi tinerii sub 19 ani care au fost vreme îndelungată pe medicaţie conţinând acid salicilic, vârstnicii (peste 65 de ani), copiii mai mici de 2 ani, femeile însărcinate şi lăuzele.

Află de aici care sunt cele mai frecvente mituri despre gripă.