Ce anume îți mai poate crește glicemia, în afară de mâncare?
Dacă ai diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 și urmărești nivelul de glucoză din sânge, știi să te aștepți la niveluri mai mari după masă. Dar poți avea un nivel crescut de zahăr în sânge și fără să mănânci.
„De obicei ne gândim la niveluri ridicate de zahăr din sânge care rezultă din consumul de alimente și băuturi bogate în carbohidrați, dar nivelul de zahăr din sânge poate fi crescut din mai multe motive”, spune Anthea Levi, dietetician din Brooklyn, New York.
Într-adevăr, mâncarea este cel mai mare factor care influențează nivelul zahărului din sânge, spune Kunal K. Shah, medic medicină internă și profesor asistent în cadrul Diviziei de Endocrinologie de la Rutgers Robert Wood Johnson din New Brunswick, New Jersey.
Dar anumite activități, obiceiuri și medicamente pot provoca, de asemenea, o creștere a nivelului de glucoză, iar înțelegerea acestor situații este deosebit de importantă atunci când încercați să gestionați diabetul. Iată la ce să fii atent:
Somn insuficient
Să nu dormi suficient poate face dificil pentru organismul tău să folosească bine insulina, ceea ce ar putea duce la o creștere a zahărului din sânge în ziua următoare.
„Somnul este extrem de important pentru a menține un nivel adecvat de zahăr din sânge”, spune dr. Shah. „Este foarte important să ne permitem mușchilor să se odihnească după o zi. Și din perspectiva glicemiei, dă pancreasului tău o pauză”.
Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare noapte și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend.
Evită ecranele (de exemplu, televizorul, smartphone-ul) timp de o oră sau două înainte de culcare
Încercă să nu mânci o masă copioasă și să nu bei cofeină sau alcool înainte de culcare
Fă exerciții fizice regulate în timpul zilei
Stresul
Când te simți stresat, corpul tău intră în modul „luptă sau fugi”, ceea ce determină creșterea nivelului hormonului cortizol, spune dr. Shah.
Cortizolul îți face ficatul și mușchii să lucreze pentru a elibera zahăr în sânge. Acest lucru ar putea fi util dacă ai fi stresat pentru că, să zicem, erai pe cale să fii atacat, corpul tău ar avea nevoie de acel zahăr suplimentar pentru a lupta sau a fugi.
Dar când stresul vine din cauza traficului sau a unui termen limită de lucru, zahărul rămâne în sânge.
Desigur, nu este întotdeauna posibil să pprevii situațiile stresante, dar poți lucra pentru a-ți gestiona răspunsul la stres într-un mod sănătos pentru a-ți menține sub control nivelul zahărului din sânge.
Deshidratarea
Când ai preapuțină apă în organism, zahărul din sânge devine mai concentrat, ceea ce duce la niveluri și mai ridicate de zahăr din sânge.Rămâi hidratat când bei doi litri de apă pe zi. De asemenea, poți consuma alimente hidratante precum fructele și legumele (castraveți, roșii, ardei, dovlecei, pepene verde).
Ora din zi
Glicemia poate crește dimineața pentru toată lumea, indiferent dacă ai sau nu diabet. Acesta este cunoscut sub numele de „fenomenul zorilor”, de către Clinica Mayo, și este cauzat de o creștere naturală a nivelului de cortizol.
„Cel mai înalt vârf este în jurul orei 7 sau 8 dimineața”, spune dr. Shah. „Ne oferă energia să ne ridicăm din pat și să ne începem ziua.”
Efectul zorilor este un motiv comun pentru care ai putea avea glicemie crescută dacă nu ați mâncat în 12 ore (adică de la cina cu o seară înainte).
Exerciții anabolice
Un alt motiv pentru care glicemia ar putea fi crescută atunci când nu ai mâncat este dacă tocmai ai făcut exerciții anabolice, spune dr. Shah. Acestea includ exerciții precum ridicarea greutăților sau alte antrenamente pentru creșterea mușchilor, care provoacă creșterea semnificativă a glicemiei.
„Acesta este un răspuns normal”, spune dr. Shah. „Pe măsură ce mușchii tăi sunt lucrați, eliberează zahăr, așa că temporar zaharul din sânge va crește.”
În schimb, exercițiile aerobice pot scădea destul de mult glicemia
Arsurile solare
Au existat unele rapoarte conform cărora arsurile solare pot duce la creșterea glicemiei. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce se poate întâmpla acest lucru, experții cred că este un răspuns la stres cauzat de deteriorarea pielii.
„Pentru a mobiliza vindecarea, [corpul] va induce un răspuns la stres care va crește glicemia”, spune dr. Shah.
Potrivit Clinicii Mayo, o modalitate de diagnosticare a diabetului este un test de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că se prelevează o probă de sânge după ce ai ținut postul (adică nu ai mâncat nimic timp de opt până la 12 ore).
Testul este normal la niveluri de glucoză a jeun mai mici de 100 mg/dL (5,6 mmol/L), indică prediabet: glicemie a jeun între 100 mg/dL (5,6 mmol/L) și 125 mg/DL (5,6 până la 6,9 mmol/L) și dDiabet zaharat: zahăr din sânge a jeun care este de 126 mg/dL (7 mmol/L) sau mai mare, la două teste separate.
Cu alte cuvinte, dacă glicemia după 12 ore de post este de 100 mg/dL sau mai mare, trebuie discutate cu medicul modalitățile de a o gestiona.
De asemenea, ar trebui să fii atent la orice simptome care ar putea indica că glicemie crescută, numită hiperglicemie. Semnele hiperglicemiei pot include urinarea frecventă, gura uscată, vedere încețoșată și sete crescută.