Ce alimente și modalități de a le găti îți cresc colesterolul?

Colesterolul nu este în neapărat rău, el este o substanță care se găsește în mod natural în corpul tău, necesar pentru a produce celule și hormoni cu multiple funcții în organism.

Problema apare atunci când în corpul tău circulă prea mult colesterol. Dacă nu este controlat, poate fi cu adevărat periculos și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, scrie Times India.

Colesterolul ridicat poate apărea din mai multe motive, unul dintre ele fiind hrana pe care o consumi. Nu sunt doar alimentele bogate în colesterol vinovate ci și cele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. Iată anumite alimente și stiluri de gătit care îți pot crește în secret nivelul colesterolului, potrivit Times India.

image

Mâncarea tip fast-food crește în timp nivelul de colesterol din sânge. Foto: Shutterstock

Prăjirea alimentelor poate crește nivelul de grăsimi din alimentație, crește consumul de calorii și colesterolul. Alimentele care au fost prăjite au un conținut mai mare de grăsimi, în comparație cu aceleași alimente gătite în alte moduri. O mulțime de produse junk food delicioase, cum ar fi cartofi prăjiți și gogoșile, sunt prăjite. Alimentele prăjite conțin adesea și grăsimi trans, care sunt dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară. În loc să le prăjești, încearcă să le prepari la grătar.

Deși coapte, chipsurile din comerț, promovate drept „coapte” sau alte gustări procesate au un conținut ridicat de grăsimi și sunt în mare parte făcute din carbohidrați rafinați. Acest lucru poate crește trigliceridele din sânge și poate provoca inflamații în organism. Uleiurile de gătit folosite în aceste produse coapte, aparent sănătoase, pot crește, de asemenea, nivelul colesterolului din sânge.

Carnea roșie procesată

Carnea procesată (cum ar fi cârnații și baconul) este bogată în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce vă poate crește nivelul de colesterol.

Potrivit unui studiu publicat în Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, consumul regulat de carne procesată este asociat cu un risc mai mare de nivel crescut de colesterol și trigliceride. Încercați să optați pentru carnea proaspătă, gătită acasă cu mai puțin ulei.

​Alcool, cu prudență

Consumul regulat de alcool este legat de creșterea potențială a nivelului de colesterol. Consumul excesiv de alcool afectează sănătatea cardiovasculară, crescând riscuril de colesterol ridicat, hipertensiune arterială și boli de inimă. Cel mai bine este să evitați complet să beți, iar atunci când sunt ocazii specaile, alegeți să beți cu moderație.

Stilul de viață contează

Deși nu este necesar să renunți complet la aceste alimente, ci le poți consuma ocazional, stilul de viață este important.Pe lângă ceea de mănânci și cât de mult mănânci, urmează un stil de viață sănătos pentru a menține un nivel sănătos de colesterol. Acest lucru include exerciții fizice regulate, somn bun și gestionarea eficientă a stresului.

Citește și Poate deodorantul să provoace cancer de sân?