Iată ce că faci ca să-ți stăpânești emoțiile negative!

O zi grea la locul de muncă, apariția neașteptată a unor noi responsabilități sau un eveniment tragic în familie, toate pot genera un amalgam de emoții. Află cum să-ți stăpânești emoțiile negative.

image

Foto: Shutterstock

Este adevărat că nu putem controla tot ceea ce ni se întâmplă, însă printr-o gândire negativă ne facem mai mult rău fizic şi psihic. Când se întâmplă un eveniment mai puțin plăcut este bine să nu rămâi blocat în emoții și sentimente negative.  

Iată ce să faci pentru a scăpa de acest sentiment!

1 Respiră adânc

În loc să reacționezi imediat și să recurgi la acțiuni pe care ai putea să le regreți ulterior, dă-ți un moment în care să reflectezi asupra a ceea s-a întâmplat. Unul dintre cele mai simple exerciții de respirație, care nu necesită pregătire mentală, poate fi realizat de oricine și are efecte de calmare și de revigorare a corpului, scrie Very Well Mind. Ține coprul relaxat, cu umerii detensionați și inspiră aerul adânc pe nas, ca și când ai face inhalații. Pieptul ar trebui să se bombeze și abdomenul să se extindă puțin. Apoi, expiră încet, pe gură. Vei ține buzele întredeschise și vei expira lung și fără grabă. Se repetă acest exercițiu până când simți că te-ai liniștit.

2 Află exact motivul pentru care te simți așa

Ești furios, trist sau dezamăgit pentru că șeful l-a promovat pe colegul tău, în loc să te promoveze pe tine? Te simți dat la o parte și ignorat sau te simți subapreciat de multă vreme? Acordă-ți câteva clipe în care să te gândești exact la cauza supărării tale. Acceptă faptul că te simți așa și nu te ascunde de sine. De asemenea, este important să nu apelezi la vicii, precum la fumat sau la băutură ca să scapi de sentimentele negative. Amintește-ți că aceste vicii te pot calma pe moment, dar nu pot alunga emoțiile negative sau rezolva problemele.

3 Înlocuiește emoțiile negative cu gânduri pozitive

În loc să te gândești că ai dat greș cu proiectul pe care l-ai realizat ultima dată, gândește-te că ai învățat ceva important din această experiență și că nu vei repeta greșelile din trecut. Astfel, proiectele tale vor fi din ce în ce mai bune și mai apreciate la locul de muncă. Dacă însă rămâi blocat în emoțiile negative și te gândești încontinuu la faptul că ai dat greș cu ultimul proiect, este foarte posibil să-ți pierzi curajul și încrederea în forţele proprii. Înlocuieşte aceste trăiri cu gânduri bune.

4 Canalizează-ți energia pe alte activități

Atunci când te simți foarte furios, de exemplu, evită să acționezi la nervi și încercă să te calmezi printr-o scurtă plimbare, jogging. Şi mersul la sală îți poate fi de ajutor. Orice activitate care îți face plăcere și te relaxează este utilă în gestionarea emoțiilor negative.

5 Explorează-ți emoțiile

Ţine un jurnal; acest lucru poate fi de ajutor în exprimarea și analizarea emoțiilor. Scrie despre cum te simți și despre ce te-a făcut să te simți așa. De asemenea, este foarte important să nu te izolezi de cei dragi din cauza emoțiilor negative și să vorbești cu persoanele de încredere despre ce te frământă.

Scris de Anca-Teodora Popa

Surse

https://www.tonyrobbins.com/ask-tony/cycle-of-meaning/

https://www.healthline.com/health/how-to-control-your-emotions#breathe