Bolile care dau mâncărimi ale pielii

1 mancarimi piele jpg jpeg

Simptom des ├«nt├ónit ├«n cazul irita┼úiilor sau al alergiilor, m├ónc─ârimile pielii pot fi ┼či manifestarea unei afec┼úiuni mult mai serioase!

Dac─â simptomele unei irita┼úii sunt vizibile pe piele ┼či au efect temporar, put├ónd fi tratate cu un unguent pentru calmarea pruritului, ├«n cazul m├ónc─ârimii provocate de o alt─â afec┼úiune este necesar s─â ceri ajutorul medicului specialist pentru a afla cauza. ├Än func┼úie de ce o provoac─â, senza┼úia de m├ónc─ârime poate fi resim┼úit─â pe ├«ntreg corpul sau doar ├«n anumite zone. 

Afecţiuni ale ficatului

Anumite boli hepatice, cum ar fi hepatita ┼či ciroza pot da m├ónc─ârimi ale pielii. Nu se ┼čtiu cu exactitate motivele, dar se crede c─â senza┼úia este cauzat─â de acumularea de bil─â ├«n organism. Senza┼úia de m├ónc─ârime este mai pregnant─â ├«n palme ┼či pe t─âlpi ┼či, de obicei, se agraveaz─â pe parcursul nop┼úii. Dac─â te confrun┼úi cu aceast─â senza┼úie, este necesar s─â ceri ajutorul medicului specialist, care, ├«n urma investiga┼úiilor va stabili cu exactitate diagnosticul, pe baza c─âruia va fi prescris tratamentul.

Boli ale sistemului nervos

Sistemul nervos are rolul de a transmite mesaje de la piele c─âtre creier. Din acest motiv sim┼úim durere atunci c├ónd ne r─ânim. ├Äns─â, atunci c├ónd sistemul nervos nu mai func┼úioneaz─â corect, poate transmite semnale eronate, cum ar fi senza┼úia de m├ónc─ârime la nivelul pielii, de┼či nu a existat un factor declan┼čator. Scleroza multipl─â, accidentul vascular cerebral, zona zoster sau chiar tumorile craniene pot perturba activitatea sistemului nervos.

Afecţiuni ale rinichilor

Insuficienţa renală cronică, nefrita sau chiar cancerul renal pot provoca mâncărimi la nivelul pielii, mai ales dacă nu sunt diagnosticate în faze incipiente. Deoarece rinichii nu mai funcţionează normal, iar toxinele încep să se acumuleze în organism. Dacă mâncărimea pielii este însoţită de pierderea poftei de mâncare, oboseală, un gust metalic în gură sau o senzaţie permanentă de greaţă, ar trebui să ceri sfatul unui specialist.

Cancerul de piele

Un simptom al acestei afec┼úiuni este forma anormal─â a unei aluni┼úe sau o leziune ap─ârut─â la nivelul pielii, dar care nu se mai vindec─â. ├Äns─â, c├ó┼úi dintre noi urm─ârim aceste simptome? Cu siguran┼ú─â ├«┼úi vor atrage aten┼úia dac─â sunt ├«nso┼úite de o senza┼úie de m├ónc─ârime. A┼čadar, mergi la medicul dermatolog dac─â observi orice mic─â schimbare la nivelul pielii.

Limfomul Hodgkin

Un alt tip de cancer care are printre simptome m├ónc─ârimea pielii este cancerul de s├ónge, cunoscut ca ┼či limfomul Hodgkin. Alte simptome pe care acesta le poate avea sunt umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul g├ótului ┼či a axilelor, pierderea poftei de m├óncare, frisoanele, febra ┼či transpira┼úia nocturn─â.

Cum se diagnosticheaz─â

Pentru a depista cauza m├ónc─ârimii, sunt necesare teste de s├ónge care s─â includ─â investiga┼úii ce vizeaz─â buna func┼úionare a ficatului, a rinichilor sau a tiroidei. ├Än func┼úie de rezultate ┼či de istoricului medical, pot fi recomandate alte investiga┼úii pentru a evalua buna func┼úionare a sistemului nervos central. Alte cauze care pot provoca m├ónc─ârimi sunt pielea excesiv de uscat─â sau efectele adverse ale anumitor medicamente.

Cite┼čte ┼či: Ce este ┼či cum se manifest─â pecinginea. Boala este foarte contagioas─â

INFO

Neuropatia diabetică, o complicaţie a diabetului, poate provoca leziuni ale nervilor.

1 din 10 femei s-au confruntat cu mâncărimi ale pielii pe parcursul sarcinii.