Uscarea pielii: cauze şi soluţii

1 piele uscata jpg jpeg

Motivele uscării pielii sunt numeroase, de la o simplă deshidratare şi până la o rutină de îngrijire a pielii greşită, dar poate fi vorba şi despre o afecţiune mai serioasă sau un dezechilibru al organismului.

De cele mai multe ori, nu putem vorbi doar de o singură cauză pentru care ne confruntăm cu uscarea pielii, ci de mai multe. Aceste cauze pot fi clasificate ca externe, fiind şi cele mai întâlnite (temperaturile şi umiditatea scăzute, produsele de îngrijire nepotrivite ) şi interne (boli, vârstă, moştenire genetică).

Ştiai că...

...persoanele cu unele boli tiroidiene sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme dermatologice şi cu uscarea pielii?

Cauzează mâncărime 

Simptomul-cheie al pielii uscate este mâncărimea. Persoanele cu pielea uscată se pot confrunta cu pete aspre, uscate, roşiatice, iar aceste zone sunt de obicei şi cauzatoare de mâncărime. Cele mai afectate sunt faţa, braţele, mâinile, partea inferioară a picioarelor, abdomenul şi zonele de frecare, cum ar fi gleznele şi tălpile. Dacă uscăciunea devine severă, se poate ajunge la crăpături sau fisuri în stratul superficial al pielii.

Duşurile prea fierbinţi şi cu mult abur

Deşi suntem obişnuiţi ca la sfârşitul zilei să dăm drumul la duş şi să facem în baie o atmosferă asemănătoare celei de la saună, de multe ori, acest lucru nu-i face un serviciu şi pielii noastre. Temperatura ridicată şi aburul, cât şi durata, responsabile în primă instanţă pentru relaxare, vor îndepărta şi sebumul natural al pielii, ducând astfel la uscarea acesteia.  

Ce poţi face: Alege duşurile scurte, cu apa potrivit de caldă. De obicei, sunt suficiente 10 minute pentru a-ţi recăpăta prospeţimea, fără să afectezi integritatea pielii.

Săpunurile dure

O altă cauză importantă a uscării pielii este folosirea unor săpunuri dure, cum sunt cele antibacteriene, care afectează uleiurile naturale ale pielii.

Foloseşte produse delicate cu pielea, care să poată hidrata şi curăţa, în egală măsură. În farmacii şi magazine naturiste găseşti produse special concepute pentru pielea uscată.  

Exfolierea exagerată

Există credinţa că pentru a obţine o piele curată este nevoie de frecare intensă cu buretele. Acest procedeu tinde să fie destul de dur şi duce la uscarea pielii, întrucât îndepărtază uleiurile naturale ale pielii.

Limitează exfolierea la o dată pe săptămână, cu un produs blând şi aplică-l doar cu mâinile, evitând bureţii sau lufele.

Frecarea excesivă cu prosopul

În urma duşului, pielea ta se bucură de umezeala rămasă... până în momentul în care decizi să te ştergi cu prosopul. Acesta absoarbe toată apa de pe suprafaţa pielii şi prin frecare, irită şi usucă pielea.

Rezumă-te la o simplă tamponare a pielii şi nu insista cu ştergerea. Imediat după, este bine să aplici o loţiune hidratantă, care va menţine umezeala. Pentru faţă, alege un produs noncomedogenic (care împiedică apariţia coşurilor şi punctelor de grăsime).

Îmbătrânirea

Pe măsură ce se petrec modificări hormonale asociate cu înaintarea în vârstă, pielea devine tot mai subţire şi mai uscată. Tot acest proces este unul natural, dar nu trebuie să te facă să capitulezi în faţa efectelor evidente.

Nu poţi da timpul înapoi, dar poţi reduce efectele îmbătrânirii printr-o rutină de îngrijire corespunzătoare vârstei tale. Pe lângă curăţare şi demachiere, va trebui să ajuţi pielea să absoarbă cât mai multă umezeală. Pentru asta, dă-te zilnic cu produse speciale, atât pe corp, cât şi pe faţă. Astfel, vei împiedica uscarea pielii şi apariţia ridurilor premature. Alege produse de îngrijire cu ingrediente precum acizii alfa-hidroxi şi retinol.

Chimicalele

Din categoria factorilor externi ce pot ajunge să-ţi irite şi usuce pielea  fac parte şi piesele vestimentare sau aşternuturile. Ai un pulover sau o  bluză preferată care-ţi produce mâncărimi? Pot fi de vină ţesătura materialului, balsamul sau detergentul pe care îl foloseşti. Anumite materiale realizate din fibre precum cele din lână sau sintetice au tendinţa să irite pielea şi să agraveze uscăciunea.

Caută produse de menaj (detergenţi şi balsamuri) de pe eticheta cărora să lipsească parfumurile şi coloranţii, special destinate pielii sensibile. Poartă haine din materiale moi şi naturale - bumbac şi mătase - în loc de lână sau poliester. Iar în ceea ce priveşte aşternuturile, optează tot pentru bumbac.

Probleme de sănătate

Ai pielea extrem de uscată, cu porţiuni solzoase şi roşii? Ar putea avea o afecţiune a pielii precum dermatita atopică sau psoriazisul, dar poate fi vorba şi de unele boli (diabet, afecţiuni ale glandei tiroide).

Consultă un medic dermatolog, pentru a descoperi cauza şi pentru a urma tratamentul potrivit.

Tratamentele medicamentoase

Starea pielii se află în strânsă legătură şi tratamentele medicamentoase pe care le urmăm. Astfel, pastilele pentru hipertensiune, cele pentru nivelul crescut al colesterolului, dar şi cele pentru alergii şi acnee pot duce la deshidratarea pielii.

Discută cu medicul tău de familie, dar şi cu cel dermatolog, pentru a găsi o soluţie eficientă, atât pentru starea ta de sănătate, cât şi pentru pielea ta.