Examenul coproparazitologic: ce arată analiza materiilor fecale

Când există simptome sugestive pentru parazitozele intestinale, medicul poate recomanda analiza materiilor fecale, cunoscut ca examen coproparazitologic.

image

Este vorba despre un test microscopic prin care sunt evidenţiate infecţii precum cele cu protozoare (giardioza, amibiaza) sau helminţi (teniaza). În general, examenul coproparazitologic este recomandat când o persoană prezintă manifestări sugestive pentru o parazitoză intestinală: diaree, greaţă, dureri abdominale, scaun gras (steatoree), diverse tulburări digestive. De asemenea, examenul coproparazitologic poate fi necesar la intrarea copiilor mici în colectivităţi sau în cazul în care se vizitează ţări cu condiţii de igienă precare.

În ce constă  

Pentru efectuarea testului, este nevoie de un recipient de colectare (coprorecoltor cu linguriţă), spatule de lemn şi de mănuşi de latex. Se recoltează o probă de materii fecale de dimensiunea unei alune (maximum 10 g), care se introduce în coprorecoltor. Proba poate fi recoltată în orice moment al zilei. Trebuie evitată contaminarea mostrei cu apă sau urină. Recipientul trebuie dus cât mai repede la laborator sau la câteva ore după ce este ţinut la frigider sau la rece (la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 °C). 

Este indicat ca proba recoltată la examenul materiilor fecale să fie dusă la laborator după cel mult 2 ore.

Se recomandă ca înainte de efectuarea testului să nu se administreze laxative sau cărbune vegetal. Cu 8 zile înainte este indicat să nu se ia antibiotice sau antiparazitare. Dieta nu influenţează rezultatele testului.

Cum trebuie interpretat rezultatul

Examinarea materiilor fecale arată absenţa sau prezenţa parazitului. Dacă rezultatul este pozitiv, testul trebuie repetat la 1-3 săptămâni după terminarea tratamentului. Un rezultat negativ al examenului coproparazitologic nu exclude prezenţa unei infecţii, pentru că unele parazitoze implică cicluri de eliminare a parazitozelor. Pentru siguranţă, de exemplu în cazul unei infecţii cu Giardia, este indicat să se repete testul după câteva zile dacă rezultatul este negativ.      

Citeşte şi: Colonoscopia poate salva multe vieţi