Ce obicei poate să-ți crească riscul de Alzheimer sau demență?

Medicii au descoperit că scobitul în nas poate provoca demență, scrie The Sun.

Cercetătorii de la Universitatea Griffith din Queensland, Australia, au dezvăluit că bacteriile pot călători prin nas și pot ajunge în creier, la persoanele care se scobesc în nas sau își smulg firele de păr din nas. Acolo, provoacă reacții ale celulelor nervoase care pot contribui la apariția Alzheimer.

Alzheimer este o afecțiune devastatoare care afectează creierul și care poate apărea ca urmare a acestui obicei, cred cercetătorii.

image

Bacteriile din nas pot afecta creierul. Foto: Shutterstock

Scriind în jurnalul Scientific Reports, medicii au spus că bacteria Chlamydia pneumoniae a putut folosi nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier ca pe o cale de acces pentru a invada sistemul nervos. Afectate, celulele din creier au răspuns, iar reacția lor a fost de a depune proteina beta-amiloid, care formează placile spcifice boluii, un indicator cheie al bolii Alzheimer.

Această cercetare este prima la nivel modial și a fost realizată doar pe animale de laborator, dar mecanismul este identic și la oameni, spun cercetătorii.

Coautorul studiului, profesor James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie și Cercetare a Celulelor Stem a spus: „Să-ți smulgi firele de păr din nas nu este o idee bună.Nu vrem să ne deterioram interiorul nasului, iar smulgerea poate face asta.Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți deschide calea bacteriilor către creier”, a spus specialistul.

Care sunt semnele și simptomele Alzheimer?

În stadiile incipiente ale bolii, semnele pot fi subtile.În timp, acestea devin mai pronunțate și încep să interfereze cu viața de zi cu zi a persoanei. Deși există simptome comune, fiecare persoană diagnosticată cu Alzheimer este unică și probabil va experimenta boala diferit. Dar, pentru majoritatea, cel mai timpuriu semn sunt problemele cu memoria. Pe măsură ce boala progresează, o persoană ar putea: pierde obiectele comune, inclusiv cheile și ochelarii prin casă, nu-și găsește cuvintele în conversație, uită conversații și evenimente recente, se pierde în locuri familiare, uită de zile de naștere sau întâlniri.

Deși problemele de memorie sunt cele mai frecvente, există și alte semne că o persoană se poate lupta cu demența, precum dificultăți în luarea deciziilor și rezolvarea problemelor și pierderea noțiunii zilei sau datei.

Citește și Ce este indicat să faci în caz de cutremur?