Băuturi calde sau reci, pe caniculă? Cum e mai bine?

ceai rozmarin jpg

O cană cu ceai ferbinte, pe căldură, te poate răcori. Foto: Shutterstock

Un expert demontează un mit comun! Ți s-a spus să bei ceva cald pentru a te răcori? Poate suna chinuitor când soarele arde, dar există experți care sugerează că această idee are un sâmbure de adevăr.

Poate că ultimul lucru pe care ți-ai dori să-l faci într-o zi toridă este să bei o cană fierbinte de ceai. Dar, conform Dr. Alex George, există o logică în spatele acestui sfat. El a explicat pe TikTok: „Când bei o băutură caldă care este mai fierbinte decât temperatura corpului tău, termoreceptorii din interiorul tău detectează acest lucru și declanșează un răspuns, anume transpirație! Transpirația te va răcori. Așadar, o cană de ceai pe caniculă, chiar poate ajuta!"

Ce spune știința?

În 2012, un studiu realizat de Universitatea din Ottawa a testat efectul băuturilor calde și reci asupra corpului uman.

Participanții au băut apă la diferite temperaturi – 1,5°C, 10°C, 37°C și 50°C – în timp ce pedalau timp de 75 de minute într-un loc torid.

Rezultatele au arătat că cei care au băut apă caldă au experimentat o acumulare mai mică de căldură corporală, probabil datorită producției sporite de transpirație și evaporării acesteia de pe piele.

Un alt experiment realizat în 2016 în același laborator a comparat efectul băuturilor reci și a celor la 37°C. Concluzia a fost similară: ingestia de băuturi reci a dus la o reducere a pierderii de căldură, deoarece transpirația s-a evaporat mai puțin de pe piele.

Băuturi calde versus reci

Este important de menționat că băuturile pe bază de apă sunt cele mai benefice. Alcoolul, băuturile zaharoase și chiar cafeaua pot contribui la deshidratare. Niamh McMillan, la farmacia Superdrug, a explicat: „Chiar dacă nu ți-e sete, este important să bei multă apă, deoarece vremea caldă te face să transpiri, și este vital să înlocuiești fluidele pierdute sau te vei supraîncălzi.”

Ce ar trebui să bei când e cald?

Chiar dacă băuturile calde pot ajuta la răcirea corpului, este esențial să eviți alcoolul și băuturile zaharoase, deoarece acestea pot reduce cantitatea de transpirație produsă, îngreunând răcirea corpului și crescând riscul de supraîncălzire.

Într-un val de căldură, chiar dacă sună contraintuitiv, o băutură caldă poate ajuta la răcirea corpului prin stimularea transpirației. Cu toate acestea, apa rămâne cea mai bună opțiune pentru hidratare și răcorire. Așa că, data viitoare când soarele arde puternic, nu te feri să încerci o cană de ceai fierbinte pentru a te răcori!

Sursa: Mirror