Persoanele cu obezitate riscă să facă aceste boli
În afara acumulării de ţesut adipos inestetic, kilogramele în plus cresc considerabil riscul de a face anumite boli.
Hipertensiune şi accident vascular cerebral
Între obezitate şi hipertansiune există o legătură destul de strânsă. Mai exact, excesul de greutate duce la creşterea tensiunii arteriale. În condiţiile în care kilogramele în exces se acumulează, inima este forţată să pompeze mai mult sânge pentru a furniza substanţe nutritive în tot corpul. Iar acest lucru duce la creşterea tensiunii arteriale. Totodată, hipertensiunea este un factor de risc pentru probleme cardiovasculare precum infarctul şi accidentul vascular cerebral, precum şi pentru apariţia problemelor renale şi a tulburărilor sexuale (disfuncţii erectile, uscăciune vaginală).
Diabetul zaharat de tip 2
Excesul de grăsime crește considerabil riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cu cât cantitatea de celule adipoase este mai mare, cu atât corpul are nevoie de mai multă insulină pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Pancreasul suprasolicitat poate să nu mai funcţioneze eficient, ceea ce expune riscului de a face diabet. Apare şi rezistenţa la insulină, cu efect direct de creştere a glicemiei sau hiperglicemie constantă.
Refluxul gastro-esofagian
Boala de reflux gastro-esofagian apare când acidul din stomac refulează în esofag, cauzând simptome precum arsuri, regurgitaţii şi durere în piept. Se estimează că peste jumătate dintre persoanele cu reflux gastric sunt obeze. Greutatea excesivă determină creșterea presiunii abdominale, împingând stomacul în torace și cauzând refularea acidului în esofag.
Unele tipuri de cancer
O persoană obeză are riscuri mai mari de a face anumite tipuri de cancer, după cum au arătat studiile. Printre acestea, se numără: cel de col uterin, de endometru, ovarian, de sân, colorectal, esofagian, hepatic, vezică biliară, pancreas, de rinichi și de prostată.
Ficatul gras
Mai ales în cazul în care excesul de grăsime se acumulează la nivelul taliei, creşte probabilitatea de apariţie a ficatului gras non-alcoolic (steatoza hepatică). Aceasta este cauzat de grăsimile în exces depozitate în celulele hepatice. Pe termen lung, steatoza hepatică non-alcoolică poate duce inclusiv la apariţia hepatitei şi chiar a cirozei.
Dureri articulare
Surplusul de kilograme este dăunător şi pentru articulaţii. Astfel, persoanele supraponderale se pot confrunta mai des cu dureri articulare cronice, cu artroză la nivelul şoldului şi genunchiului. De asemenea, durerile de spate pot fi mai frecvente la cei cu greutate în exces. În plus, obezitatea limitează efortul fizic.
Alte efecte posibile
- excesul de greutate poate provoca sforăit, somnolență în timpul zilei, oboseală cronică sau chiar apnee în somn.
- femeile cu obezitate sunt la risc de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice şi diabet gestaţional, o formă a bolii care apare în sarcină.
- numărul în exces de kilograme pune presiune unor asupra organelor, în special asupra vezicii urinare, ceea ce poate duce la pierderi involuntare de urină.
- persoanele obeze pot dezvolta forme mai grave de COVID-19 şi pot avea nevoie de ventilaţie mecanică pentru a respira.