Trei semne că atunci când uiți ar putea fi demență

Alzheimer jpg

Pe măsură ce îmbătrânim, este normal să avem unele probleme de memorie. Dar ele pot semnala ceva mai serios precum demența.

Demența este un sindrom asociat cu declinul progresiv al creierului. De obicei, este întâlnită la persoanele de peste 65 de ani, dar nu este doar o consecință a îmbătrânirii.

Factori precum genetica și stilul de viață joacă, de asemenea, un rol important în apariția acesteia, iar aproximativ 40% dintre cazuri sunt considerate prevenibile.

demența  foto   Shutterstock jpg

Demența poate avea și un debut prcoce și este importantă diagnosticarea cât mai rapidă. Foto: Shutterstock

Cu cât recunoști mai devreme simptomele demenței, cu atât mai repede poți căuta tratamentul și suportul necesar. Totuși, detectarea simptomelor timpurii poate fi dificilă, deoarece acestea pot fi confundate cu semnele normale ale îmbătrânirii, cum ar fi pierderea memoriei și uitarea.

Uiți ceva învățat recent

Conform Societății Alzheimer, uitarea informațiilor primite cu ceva timp în urmă este un efect tipic al îmbătrânirii, care nu ar trebui să te îngrijoreze. Totuși, dacă uiți lucruri pe care le-ai fost spus recent, acesta ar putea fi un semn de demență. De exemplu, dacă întrebi în mod repetat aceleași lucruri, cum ar fi „Este ușa încuiată?”, acest lucru ar putea indica probleme mai serioase.

Pui obiectele în locuri neobișnuite

Este obișnuit să rătăcești lucruri din când în când, cum ar fi telefonul, ochelarii sau telecomanda TV. De obicei, le poți găsi retrăind mental pașii tăi. Dar, dacă începi să pui obiecte în locuri neobișnuite, cum ar fi cheile casei în dulapul din baie, acesta ar putea fi un semn de demență.

Incapacitatea de a învața lucruri noi

Pe măsură ce îmbătrânim, poate dura mai mult să învățăm lucruri noi, dar în cele din urmă reușim. Totuși, dacă ești complet incapabil să înveți sarcini noi, cum ar fi configurarea și utilizarea unui nou aparat sau dispozitiv, acesta ar putea fi un semn de demență.

Persoanele cu demență au dificultăți majore în a învăța și a-și aminti noi informații sau abilități.

De ce este important să recunoaștem semnele?

Detectarea timpurie a semnelor de demență este esențială pentru a primi tratamentul și suportul necesar. În timp ce schimbările în comportament și memorie pot fi cauzate și de alte afecțiuni de sănătate, este important să nu încerci să te autodiagnostichezi. Doar un profesionist calificat în domeniul sănătății poate diagnostica demența.

Dacă observi unul sau mai multe dintre aceste semne la tine sau la o persoană dragă, este important să consulți un medic. O evaluare poate determina dacă aceste simptome sunt cauzate de demență sau de o altă afecțiune medicală.

Pe măsură ce îmbătrânim, este firesc să avem unele probleme de memorie. Însă, recunoașterea semnelor care ar putea indica ceva mai serios te poate ajuta să obții sprijinul de care ai nevoie la timp. Fii atent la aceste semne și nu ezita să cauți ajutor dacă ești îngrijorat.

Sursa: Express