Ce ar trebui să faci dacă ai alergie la ambrozie. Sfaturile medicului

image

1 din 5 romani este alergic la ambrozie, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Simptomele bolii pot fi ameliorate dacă se respectă unele măsuri.

Polenul de ambrozie provoacă simptome precum nasul înfundat, secreţii nazale, strănut și mâncărimea ochilor. De asemenea, poate declanșa crize de astm.

Sezonul alergiei la ambrozie începe, de obicei, la începutul lunii august și se termină la mijlocul lunii octombrie. Unii cercetători cred că schimbările climatice au făcut ca perioada să fie mai extinsă de atât și, de asemenea, se crede că simptomele sunt mai puternice atunci când nopțile sunt răcoroase și zilele sunt calde și uscate.

Câteva măsuri pe care le poți lua singur, alături de ajutorul din partea medicului alergolog, te pot ajuta să genstionezi cu succes alergia la ambrozie.

Limitează contactul cu ambrozia

Evitarea ambroziei poate fi imposibilă. Dar există modalități de a limita expunerea şi a reduce riscul de apariție a simptomelor. În timpul sezonului ambroziei ar trebui:

● Să limitezi timpul petrecut afară între orele 10:00 și 15:00, deoarece încărcătura de polen este mai mică dimineața devreme și după-amiaza târziu.

● Ține ferestrele închise acasa și în mașină, nu deschide geamurile. Folosirea aerului condiționat cu un filtru va ajuta la filtrarea polenului.

● Schimba hainele și spală-te pe mâini după ce vii de afară. Polenul poate sta pe piele sau pe îmbrăcăminte.

● Nu usca rufele afară, ci în uscător, dacă este posibil.  

Atenție la declanșatorii alimentari!

Consumul de alimente care conțin proteine similare cu proteinele polenului de ambrozie pot agrava simptomele. Declanșatorii posibili sunt: banana, pepenele, mierea, seminţele de floarea-soarelui, ceaiul de muşeţel.

Tratează alergia la ambrozie dacă ai acest diagnostic, pentru că, să stai departe de ambrozie, nu este suficient.

Sfaturile medicului

Dr. Ramona Mureșan, medic alergolog, explică:  

"Este foarte important să conștientizăm care sunt simptomele de alergie și să ne prezentăm la medicul alergolog din timp. Tratamentul precoce al simptomelor alergice face ca starea de sănătate a pacientul să nu fie afectată de polen, iar pacientul să ducă o viață absolut normală.

Semnalele de alarmă pentru persoanele alergice la ambrozie, indiferent că sunt copii sau adulți sunt: nas înfundat, secreții nazale apoase, mâncărimi de nas, de ochi sau în gât și/sau urechi, ochii se înroșesc și lacrimează, umflarea ochilor, a buzelor, a feței, tuse seacă persistentă, senzație de sufocare, wheezing.

Prezenţa acestor simptome (nu trebuie să apară toate simptomele descrise), în perioada august – octombrie, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru adulți și pentru părinți, în cazul copiilor.

Nu uitați că polenul ambroziei este un alergen puternic, care poate da simptome agresive, care pot fi evitate urmând sfatul medicului alergolog.

Pentru alergia la ambrozie, medicul alergolog vă poate îndruma tratamentul curativ, imunoterapie. Imunoterapia poate fi administrată sub formă de picături sub limbă sau injectare subcutanată.

Tratamentul curativ, desensibilizarea alergică sau imunoterapia, reprezintă opțiunea care are rolul de a vindeca alergia. Nu toate persoanele obțin însă vindecare după imunoterapie, dar cu siguranță obțin o reducere a simptomelor pe o perioadă lungă, aproximativ 15 – 20 ani. După acest interval, simptomele pot să revină, dar într-o formă mult mai ușoară".