Descifrează mesajele corpului: Ce îți spune balonarea despre starea ta de sănătate

image

Te confrunți frecvent cu episoade de balonare care îți afectează stilul de viață? Deși poate apărea din cauze normale care sunt strâns legate de digestie și alimentație, acumularea de gaze la nivelul abdomenului devine un motiv de îngrijorare când se manifestă excesiv. În acest caz, simpla senzație de balonare poate semnala afecțiuni la nivelul sistemului digestiv.

De cele mai multe ori, balonarea excesivă este catalogată ca un simptom al unor afecțiuni digestive și este unul dintre primele semnale de alarmă care indică un dezechilibru. Poate fi vorba despre dezechilibre la nivelul florei intestinale, afecțiuni ale tubului digestiv sau glandelor anexe. Află în continuare ce boli ascunde balonarea și cum poți ameliora disconfortul creat de aceste afecțiuni.

Ce boli ascunde balonarea

Știai că multe afecțiuni medicale digestive sunt ascunse de o simplă senzație de balonare ? De cele mai multe ori suntem obișnuiți cu acumularea de gaze la nivelul intestinului în urma meselor copioase sau când trecem prin stări emoționale puternice. Balonarea excesivă repetitivă poate indica o afecțiune mai severă la nivelul aparatului digestiv.

Iată care sunt cinci dintre cele mai des întâlnite cauze de balonare:

Constipația este cea mai des întâlnită tulburare digestivă asociată cu balonarea excesivă. Stagnarea scaunelor în intestinul gros pe o perioadă lungă de timp duce le fermentare prelungită și acumulare de gaze. Astfel, apare o senzație de disconfort localizată la nivelul abdomenului care se manifestă atât prin balonare, cât și prin dificultate la defecație și eliminare incompletă a scaunului.

Sindromul colonului iritabil cunoscut și sub numele de sindromul intestinului iritabil. Balonarea este unul dintre simptomele frecvente și poate fi însoțită de constipație sau diaree, flatulență și crampe abdominale. Deși nu se cunoaște o cauză exactă care provoacă o sensibilitate crescută a colonului, această afecțiune se presupune a fi colerată și cu dezechilibrul florei intestinale, o tulburare a sistemului nervos intestinal sau o inflamare ușoară a intestinului.

Intoleranțele alimentare precum intoleranța la lactoză și la gluten (care se poate transforma în boala celiacă) se manifestă prin balonare, diaree și flatulență. Persoanele care suferă de aceste afecțiuni trebuie să evite consumul de alimente care conțin fie lactoză, fie gluten. Acestea afectează intestinul subțire și pot provoca leziuni.

Gastropareza este o afecțiune în care mușchii stomacului nu se contractă adecvat, ceea ce duce la încetinirea procesului de golire a stomacului. Această condiție poate fi însoțită de senzația de balonare și de plenitudine abdominală. Alte semne care însoțesc gastropareza sunt: greața și vărsăturile, pierderea în greutate, dureri abdominale și scăderea apetitului, chiar și după consumul unei cantități mici de alimente.

Afecțiunile hepatice prezintă de multe ori balonarea în tabloul clinic. Ciroza, hepatitele și insuficiența hepatică se caracterizează, în anumite stadii prin mărirea de volum a ficatului. Balonarea poate fi însoțită de oboseală sau extenuare, dar și de disconfort abdominal.

Rolul bacteriilor benefice în ameliorarea balonării

Atunci când bacteriile benefice din structura florei intestinale sunt afectate, digestia este îngreunată și pot apărea diverse tulburări digestive, inclusiv balonare.

Suplimentele cu bacterii benefice joacă un rol esențial în menținerea echilibrului florei intestinale. Bacteriile bune din alimente fermentate precum kefir, iaurt și legumele murate, dar si din suplimente alimentare pot avea un rol adjuvant în echilibrarea tranzitului și menținerea sănătății florei intestinale. Datorită proprietăților benefice, acestea pot contribui la ameliorarea senzației de balonare și disconfort și, de asemenea susțin un tranzit sănătos regulat.

Referințe:

https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/digestive-diseases/news/understanding-and-managing-chronic-abdominal-bloating-and-distension/mac-20511032#:~:text=The%20list%20of%20organic%20disorders,gastrointestinal%20or%20gynecologic%20malignancy%2C%20hypothyroidism%2C

https://www.med.unc.edu/ibs/wp-content/uploads/sites/450/2017/10/Abdominal-Bloating.pdf