De unde ne luăm vitamina B12

1 2 jpg jpeg

Carnea de vită

Vitamina B12 se găseşte preponderent în produsele de origine animală, iar carnea de vită este una dintre cele mai bune surse. Nu consuma, însă, mai mult de 100 de grame de vită o dată-de două ori pe săptămână, deoarece conţinutul mare de acid uric poate conduce, în timp, la apariţia gutei. Carnea de curcan este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina B12.

Peştele

Somonul, sardinele şi scoicile sunt surse importante de vitamina B12. Consumul de peşte nu ar trebui să depăşească două porţii pe săptămână, însumând maxim 400 de grame.

Laptele şi ouăle

Dacă ai un stil de alimentaţie care exclude carnea, laptele este o altă sursă de cobalamină. Un pahar cu lapte pe zi este suficient sau, dacă nu te încântă să-l bei ca atare, îţi poţi prepara pentru micul dejun un smoothie din lapte şi fructe îngheţate. Iaurtul şi brânzeturile conţin şi ele vitamina B12. Dacă preferi ouăle, e bine să ştii că un ou mare conţine aproximativ 19% din necesarul zilnic de vitamina B12.

Cerealele fortificate şi laptele vegetal fortificat

Pentru persoanele care nu consumă carne, ouă şi lactate, sursele de vitamina B12 sunt ceva mai reduse. Opţiunile cele mai la îndemână sunt reprezentate de cerealele fortificate şi de laptele vegetal fortificat. Cele mai bune opţiuni sunt laptele de cocos, migdale sau soia.

B12 tablete

Pentru cei care nu îşi iau suficientă vitamină B12 din alimentaţie, sunt recomandate suplimentele alimentare. Adulţii pot lua 1 tabletă pe zi, de preferat în timpul mesei, mestecată sau înghiţită direct cu puţină apă.