Atenție la amiba mâncătoare de creier, care trăiește în ape dulci, avertizează medicul pediatru Irina Costache!

Încă nu au fost înregistrate astfel de infecții în România, dar medicul pediatru Irina Costache îi avertizează pe părinții care îi citesc blogul Pediatric că această amibă trăiește în apele dulci neclorinate și infectează mai ales copiii și tinerii.

Pe Lacul Tei, curajoşii ies la scăldat jpeg

Apele neamenajate pentru scăldat sunt periculoase. Foto: Arhiva Adevarul

Medicul pediatru Irina Costache explică: „Amiba care manancă din creier - brain eating amoeba,  este un parazit ucigaș care trăieste în apele dulci, necloninate, care infecteaza mai ales copiii și tinerii intrând prin nas și urcând spre creier, unde începe liniștită să își manifeste capacitatea de distrugere”.

Amiba, numită Naegleria fowleri, se găsește în întreaga lume în medii precum:

-        apele dulci, lacurile și râurile

-        apele geotermale (calde, naturale), cum ar fi izvoarele termale

-        zonele în care exista evacuare a apei calde din instalațiile industriale

-        sursele de apă potabilă geotermală (caldă, naturală).

-        piscinele care sunt prost întreținute, puțin clorinate și/sau neclorinate

-        incalzitoarele de apă

Medicul pediatru Irina Costache scrie pe blogul său că amiba Naegleria fowleri trăiește foarte bine la temperaturi mai calde, de până la 46 ° C și poate supraviețui pentru perioade scurte la temperaturi și mai ridicate, uneori chiar în sol.

„Naegleria fowleri nu trăiește niciodata în apa sărată, în mări sau oceane. Infecția cu acest parazit este extrem de rară, în SUA au fost descrise în ultimii 10 ani doar  31 de cazuri, dar mortalitatea a fost extrem de mare, de peste 97% . În lume sunt documentate doar în jur 200 de cazuri, dar majoritatea dramatice. Europa nu este scutită de riscul de infecție, majoritatea îmbolnavirilor prezentate în literatura de specialitate fiind diagnosticate post-mortem”, scrie pediatrul Irina Costache.

Cum ne putem infecta?

Infectarea are loc prin îmbăiere, înot în ape contaminate. Aiba mâncătoare de creier nu se transmite de la om la om și nici prin consum de apă contaminată. Perioada de incubație este în medie de 5-7 zile, după care apar simptomele: febră, letargie, apatie, greață, vărsaturi, care se complică cu confuzie, convulsii, degradarea stării generale, comă. După apariția simptomelor, boala progresează atât de repede încât foarte frecvent diagnosticul corect nici nu se stabilește în zilele care urmează și, în medie, persoana mai are doar cinci zile până la deces.

„Mimează foarte bine o encefalită sau o meningoencefalită de cauză virală sau bacteriană, iar raritatea bolii determina această subdiagnosticare. Chiar si stabilită etiologia extrem de rapid, mortalitatea ramâne uriașă, din păcate”, adaugă pediatrul Irina Costache.

Medicul atrage atenția asupra faptului că această infecție este rară, dar trebuie să fie cunoscută. „Este o infecție rară și evident nu este un motiv de panică, dar cele mai frecvente cazuri se întamplă vara și victime sunt copiii, deci nu trebuie să fugim de bazinele cu clor, pentru ca este o metodă foarte sigura de decontaminare a apei. Evident clorinarea trebuie realizată controlat, respectându-se o anume concentrație a clorului. Scăldatul ca pe vremea copilăriei mele în toate lacurile, râurile si balțile nu este de dorit, nu doar din cauza acestui parazit ci a multor altor infecții bacteriene care se pot întâmpla”, a explicat medicul pediatru.

Citește și Cu suzetă sau fără suzetă? Cum este mai bine?