Aten╚Ťie la amiba m├ónc─âtoare de creier, care tr─âie╚Öte ├«n ape dulci, avertizeaz─â medicul pediatru Irina Costache!

├Änc─â nu au fost ├«nregistrate astfel de infec╚Ťii ├«n Rom├ónia, dar medicul pediatru Irina Costache ├«i avertizeaz─â pe p─ârin╚Ťii care ├«i citesc blogul Pediatric c─â aceast─â amib─â tr─âie╚Öte ├«n apele dulci neclorinate ╚Öi infecteaz─â mai ales copiii ╚Öi tinerii.

Pe Lacul Tei, curajo┼čii ies la sc─âldat jpeg

Apele neamenajate pentru sc─âldat sunt periculoase. Foto: Arhiva Adevarul

Medicul pediatru Irina Costache explic─â: ÔÇ×Amiba care mananc─â din creier - brain eating amoeba,  este un parazit uciga╚Ö care tr─âieste ├«n apele dulci, necloninate, care infecteaza mai ales copiii ╚Öi tinerii intr├ónd prin nas ╚Öi urc├ónd spre creier, unde ├«ncepe lini╚Ötit─â s─â ├«╚Öi manifeste capacitatea de distrugereÔÇŁ.

Amiba, numită Naegleria fowleri, se găsește în întreaga lume în medii precum:

-        apele dulci, lacurile ╚Öi r├óurile

-        apele geotermale (calde, naturale), cum ar fi izvoarele termale

-        zonele ├«n care exista evacuare a apei calde din instala╚Ťiile industriale

-        sursele de ap─â potabil─â geotermal─â (cald─â, natural─â).

-        piscinele care sunt prost ├«ntre╚Ťinute, pu╚Ťin clorinate ╚Öi/sau neclorinate

-        incalzitoarele de ap─â

Medicul pediatru Irina Costache scrie pe blogul s─âu c─â amiba Naegleria fowleri tr─âie╚Öte foarte bine la temperaturi mai calde, de p├ón─â la 46 ┬░ C ╚Öi poate supravie╚Ťui pentru perioade scurte la temperaturi ╚Öi mai ridicate, uneori chiar ├«n sol.

ÔÇ×Naegleria fowleri nu tr─âie╚Öte niciodata ├«n apa s─ârat─â, ├«n m─âri sau oceane. Infec╚Ťia cu acest parazit este extrem de rar─â, ├«n SUA au fost descrise ├«n ultimii 10 ani doar  31 de cazuri, dar mortalitatea a fost extrem de mare, de peste 97% . ├Än lume sunt documentate doar ├«n jur 200 de cazuri, dar majoritatea dramatice. Europa nu este scutit─â de riscul de infec╚Ťie, majoritatea ├«mbolnavirilor prezentate ├«n literatura de specialitate fiind diagnosticate post-mortemÔÇŁ, scrie pediatrul Irina Costache.

Cum ne putem infecta?

Infectarea are loc prin ├«mb─âiere, ├«not ├«n ape contaminate. Aiba m├ónc─âtoare de creier nu se transmite de la om la om ╚Öi nici prin consum de ap─â contaminat─â. Perioada de incuba╚Ťie este ├«n medie de 5-7 zile, dup─â care apar simptomele: febr─â, letargie, apatie, grea╚Ť─â, v─ârsaturi, care se complic─â cu confuzie, convulsii, degradarea st─ârii generale, com─â. Dup─â apari╚Ťia simptomelor, boala progreseaz─â at├ót de repede ├«nc├ót foarte frecvent diagnosticul corect nici nu se stabile╚Öte ├«n zilele care urmeaz─â ╚Öi, ├«n medie, persoana mai are doar cinci zile p├ón─â la deces.

ÔÇ×Mimeaz─â foarte bine o encefalit─â sau o meningoencefalit─â de cauz─â viral─â sau bacterian─â, iar raritatea bolii determina aceast─â subdiagnosticare. Chiar si stabilit─â etiologia extrem de rapid, mortalitatea ram├óne uria╚Ö─â, din p─âcateÔÇŁ, adaug─â pediatrul Irina Costache.

Medicul atrage aten╚Ťia asupra faptului c─â aceast─â infec╚Ťie este rar─â, dar trebuie s─â fie cunoscut─â. ÔÇ×Este o infec╚Ťie rar─â ╚Öi evident nu este un motiv de panic─â, dar cele mai frecvente cazuri se ├«ntampl─â vara ╚Öi victime sunt copiii, deci nu trebuie s─â fugim de bazinele cu clor, pentru ca este o metod─â foarte sigura de decontaminare a apei. Evident clorinarea trebuie realizat─â controlat, respect├óndu-se o anume concentra╚Ťie a clorului. Sc─âldatul ca pe vremea copil─âriei mele ├«n toate lacurile, r├óurile si bal╚Ťile nu este de dorit, nu doar din cauza acestui parazit ci a multor altor infec╚Ťii bacteriene care se pot ├«nt├ómplaÔÇŁ, a explicat medicul pediatru.

Citește și Cu suzetă sau fără suzetă? Cum este mai bine?