Cu sau f─âr─â suzet─â? Cum este mai bine?

Principalul argument al profesioni╚Ötilor in puericultura pro suzet─â este datorat studiilor care au ar─âtat c─â aceasta previne apari╚Ťia sindromului mor╚Ťii subite la bebelu╚Öi, ├«ns─â exist─â ╚Öi o serie de probleme legate de utilizarea lor.

suzeta bebelusi dinti jpg

Seuzetele dintr-o singur─â bucat─â sunt cele mai sigure. Foto: Shutterstock

Acestea calmeaz─â bebelu╚Öii iritabili prin satisfacerea nevoii lor naturale de a suge. ÔÇ×Poate fi foarte util s─â oferi o suzet─â atunci c├ónd un copil se agit─âÔÇŁ, spune dr. Kyle Mudd  de la Cleveland Clinic.

ÔÇ×Numeroase studii au ar─âtat c─â suzetele reduc riscul apari╚Ťiei sindromului mor╚Ťii subite a sugarului, ├«n special ├«n primele ╚Öase luni de via╚Ť─âÔÇŁ, a adaugat dr. Mudd. Acest sindrom ├«nseamn─â moartea subit─â ╚Öi inexplicabil─â a unui copil ├«n primul an de via╚Ť─â. Prin urmare, cel pu╚Ťin ├«n primele luni de via╚Ť─â, suzetele par s─â fie un ajutor valoros pentru p─ârin╚Ťi. Totu╚Öi, medicul avertizeaz─â c─â un bebelu╚Ö ar trebui s─â primeasc─â suzeta, cel mai devreme la o lun─â de zile de la na╚Ötere, altfel s-ar putea s─â nu ├«nve╚Ťe o prindere corect─â la s├ón. Cu alte cuvinte, odat─â ce copilul ├«╚Öi ├«nsu╚Öe╚Öte corect pozi╚Ťia ╚Öi procesul de al─âptare, poate primi ╚Öi suzeta pentru a se lini╚Öti atunci c├ónd nu este la s├ónul mamei.

Aten╚Ťie la problemele urechii!

Cercet─âtorii au descoperit c─â, la bebelu╚Öii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 6 ╚Öi 12 luni, utilizarea suzetei cre╚Öte riscul acumul─ârii de lichid ├«n urechi. Deoarece acest lichid poate fi u╚Öor colonizat de bacterii atunci c├ónd copiii r─âcesc, pot ap─ârea infec╚Ťii ale urechii. Potrivit medicului Kyle Mudd le la Cleveland Clinic, nu este un risc mare, dar se ├«nt├ómpl─â mai des la copiii care folosesc suzete.

La modul ideal, se renun╚Ťa la suzet─â la 2 ani

Sugerea unei suzete, dar ╚Öi a degetului mare poate determina alinierea gre╚Öit─â a din╚Ťilor copilului. ÔÇ×Este o ├«ngrijorare justificat─â, dar nu p├ón─â c├ónd copilul are ├«ntre 2 ╚Öi 4 aniÔÇŁ, spune dr. Mudd. Pentru a evita problemele dentare, este bine s─â ├«ncerc─âm s─â dezobi╚Önuim copiii de suzet─â dup─â v├órsta de 2 ani, ╚Öi cel mai t├órziu, p├ón─â la v├órsta de 4 ani.  Legat de siguran╚Ťa suzetelor, ele ar trebui s─â fie achizi╚Ťionate doar din farmacii pentru a corespunde tuturor standardelor de siguran╚Ť─â. Este important ca ele s─â fie perfect sigure pentru copii, s─â nu aib─â p─âr╚Ťi deta╚Öabile care s─â poat─â fi ├«nghi╚Ťite, sau care s─â se desprind─â ╚Öi s─â produc─â r─âni.

Nu exist─â niciun pericol ca un bebelu╚Ö s─â foloseasc─â suzeta pe timp de noapte, spun speciali╚Ötii ╚Öi nici nu le afecteaz─â dezvoltarea fiindc─â bebelu╚Öii sunt n─âscu╚Ťi cu reflexul de a suge, iar suzetele doar le ├«ntre╚Ťin acest obicei. Mai mult, ├«n cazul bebelu╚Öilor n─âscu╚Ťi prematur, care stau ├«n incubator ╚Öi care nu pot fi al─âpta╚Ťi fiindc─â lacta╚Ťia mamei nu a fost instalat─â, suzeta este obligatorie fiindc─â le stimuleaz─â instalarea reflexelor de supt ╚Öi ├«nghi╚Ťit.

Citește și Aceste alimente te protejează de cancer. Sfatul medicului