O femeie diagnosticată cu cancer colorectal la 42 de ani vorbește despre simptomele bolii

O femeie diagnosticată cu cancer colorectal la 42 de ani vorbește despre simptomele bolii

Andria Devlin, 48 de ani, de meserie educatoare, a fost șocată să fie diagnosticată cu cancer colorectal.

Nu avea factori de risc și nici antecedente familiale de boală. La fel ca mulți oameni, a amânat să verifice cauza simptomelor când au apărut. Devlin, care locuiește în Lawrence, Kansas, SUA, a împărtășit povestea ei cu Yahoo Health.

„Oamenii nu ar trebui să moară de jenă, dar mulți nu vor să meargă la medicul lor și să vorbească despre simptome. Mi-a luat mult timp să intru la doctor și să spun că ceva nu este în regulă.

Am fost întotdeauna un om care a trăit cu constipație, așa că mișcările problematice ale intestinului au fost dintotdeauna. În 2016, am observat substanțe mucoase în scaunul meu. Era diferit, dar nu îngrijorător.

image

Andria Devlin, suferă de cancer colorectal, stadiul 4 de 6 ani. Foto: Yahoo Health. 

Apoi am început să am sângerări odată cu mișcările intestinale. Asta, împreună cu constipația mea, m-a făcut să cred că am hemoroizi. Nu am avut probleme cu stomacul, nicio pierdere în greutate, nicio oboseală și toate analizele mele de laborator arătau bine. Nu a existat nimic care să indice că am o tumoare în creștere în rect, în afară de constipație și sângele roșu aprins din scaun.

Nu m-am gândit prea mult la cancerul colorectal. De ce aș fi făcut-o? Aveam 40 de ani,  active, făceam și fac sport, mâncam bine, nu fumez. Nu exista absolut niciun factor de risc și niciun istoric familial care să mă facă să mă gândesc: Oh, probabil că am cancer.

De aceea mi-a luat prea mult timp să merg la medic. A fost nevoie să ajung la punctul în care sângem de fiecare dată când aveam scaun.

Și acest lucru s-a întâmplat din mai 2016, dar nu am fost la medic până în ianuarie 2017. Atunci a făcut un examen rectal și nu a fost identificat niciun hemoroid. Medicul mi-a dat o substanță supozitoare, care  încetinit sângerarea, dar nu a oprit-o.

Atunci am programat o colonoscopie. Îmi amintesc că m-am trezit din anestezie și i-am auzit pe doctori spunând: „Am găsit ceva foarte jos în rectul tău. Este un țesut destul de urât.”

Tatăl meu a murit de cancer esofagian, așa că atunci când cineva spune țesut urat, știu cum arată. Au fost realizate fotografii împreună cu raportul de colonoscopie și nu se vedea un țesutul roz strălucitor, sănătos, așa cum vă imaginați.  

Doctorul a sunat a doua zi, care s-a întâmplat să fie ziua dîn care fiul meu împlinea 15 ani și mi-a spus că țesutul era canceros. Tumora a fost semnificativă, blocându-mi 80 până la 85% din rect. Am fost trimisă imediat la oncologie la Lawrence Memorial Hospital.

Scanările au arătat că a fost cancer colorectal în stadiul 4 - se răspândise dincolo de rect la ambii plămâni. Am fost la tratamente de chimioterapie în două săptămâni de la aflarea diagnosticului. În cele din urmă, chimioterapie a redus aproape tot cancerul din plămânii mei și a micșorat tumora. Am avut o rezecție rectală în august 2017.

Dar a existat un loc în plămânul meu drept care nu s-a micșoratO scanare ulterioară a arătat că a crescut doar puțin. Am făcut radioterapie corporală stereotactică (SBRT) în februarie 2018 - cinci ședințe în cinci zile. Nu vă mișcați în timpul acestei terapii - ei fac un model al corpului , astfel încât să vă așezați într-o poziție foarte specifică de fiecare dată.

În ianuarie 2020, am fpcut o scanare care a dezvăluit un alt punct canceros în plămânul drept, așa că am trecut printr-o altă rundă de SBRT.

Astăzi, doar sărbătoresc faptul că sunt încă în viață. Este destul de miraculos că cineva cu cancer colorectal în stadiul 4 poate spune asta la șase ani. Încă fac terapii.

Cancerul a avut deja un impact asupra familiei noastre și, atunci când se întâmplă asta, are loc o schimbare, deoarece viața este prețioasă și nu recunoști cu adevărat asta până când nu ai un diagnostic care schimbă viața.

Când am fost diagnosticată, m-am gândit: „Trebuie să-l vezi pe cel mai mare copil absolvind liceul. Așa că tocmai am bifat acest obiectiv. L-am văzut pe fiul meu cel mic absolvind studii superioare”.

De ce apare cancerul colorectal?

Polipii pe colon sunt formaţiuni de mici dimensiuni care apar pe mucoasa de la acest nivel. Mulţi dintre ei sunt benigni, dar există şi riscul ca unii dintre ei să se transforme în cancer.

În jur de 10 ani este intervalul în care se consideră că polipii pe colon se transformă în cancer, potrivit dr. James Church, specialist în chirurgie colorectală citat de health.clevelandclinic.org.

Un cancer colorectal se formează plecând de la o mutaţie a unei gene într-una dintre celulele care se divid constant pentru a produce noi celule la nivelul mucoasei (stratul care înveleşte la interior) colonului.

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația