Toți ar trebui să știe. Semne ale cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este în creștere la persoanele care nu au fumat niciodată, știi cum să depistezi simptomele?

Fumatul este de departe cauza pricipală a cancerului pulmonar, reprezentând 80 până la 90% din toate cazurile.

Dar, deși majoritatea oamenilor au înțeles această legătură între fumat și cancerul pulmonar, 20% dintre persoanele care mor din cauza cancerului pulmonar nu au fumat niciodată, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS).

plamani jpg

Cancerul pulmonar afectează persoane tot mai tinere. Foto: Shuttesrtock

În plus, cancerul pulmonar la persoanele care nu fumează niciodată pare să afecteze o populație mai tânără, screie EveryDay Health.

„Cancerul pulmonar pare să fie în creștere la tinerii de treizeci și patruzeci de ani, care nu au fumat nicio zi în viața lor”, spune Michael Wert, specialist în boli pulmonare și medicină intensivă la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.

Experții încă încearcă să-și dea seama exact de ce și notează că alte cauze potențiale includ niveluri ridicate de radon în case (care pot trece cu ușurință nedetectate), expunerea la fumatul pasiv și antecedentele familiale.

De vină pot fi, de asemenea, poluarea puternică a aerului, precum și agenții cancerigeni precum azbestul.

Tendința este în creștere de ceva timp, iar screening-ul nu este o opțiune pentru nefumători. Din păcate, nu există o modalitate ușoară de a identifica boala la nefumători. Medicii pot depista cancerul pulmonar cu o tomografie computerizată cu doză mica, dar screening-ul este în general, avantajul celor care știu că prezintă un risc ridicat.

Fără screening, este greu să depistezi cancerul pulmonar într-un stadiu incipient. Până la momentul în care majoritatea oamenilor prezintă simptome suficient de multe încât să ceară un control,  cancerul poate fi avansat.

Iată semne de avertizare timpurie la care trebuie să fii atent, potrivit lui Wert.

Dificultăți de respirație

Dificultățile de respirație sunt unul dintre principalele simptome ale COVID-19 și ale altor viruși respiratori. Dar este și un simptom al cancerului pulmonar. Dacă ești o persoană activă, care nu mai poate urca câteva etaje de scări fără să te oprești să pufăi, atunci acesta este un simptom neobișnuit și îngrijorător.

„Oamenii mai tineri pe care ajungem să-i diagnosticăm tind să fi fost oameni activi”, spune Wert. Sunt genul care merge la o alergare de cinci km, iar acum își pot simți inima ieșind din piept în timp ce se îndreaptă spre mașina lor din parcare, spune el. „Bătăile inimii la activitate minimă pot fi primul semn de avertizare că ceva se întâmplă”, spune el.

Tuse cronică. Tusea poate persista mai mult timp decât te-ai aștepta (în medie, timp de 18 zile). Cu toate acestea, o tuse uscată, persistentă și sâcâitoare, care există de patru până la șase săptămâni sau mai mult, poate fi un indiciu că aveți nevoie de o radiografie pentru a vă verifica plămânii.

Tuse cu sânge „Acest lucru nu este niciodată normal și necesită o evaluare urgentă”, spune Wert. Cauzele pot varia de la cancer pulmonar la bronșită sau o infecție virală sau bacteriană.

Scăderea în greutate, febră, transpirații nocturne. Scăderea în greutate fără dietă, febra care nu are legătură cu o boală sau transpirațiile nocturne abundente „sunt toate simptome care ar determina medicul dumneavoastră să vă evalueze pentru un cancer ascuns”, spune Wert.