Setea diabetică: ce este și cum o poți potoli?

Setea excesivă și uscăciunea gurii sunt semne revelatoare ale glicemiei crescute. Ai putea avea diabet și să nu știi asta. Dacă ai fost deja diagnosticat, poate fi necesar să intensifici tratamentul.

Setea în diferite tipuri de diabet

Setea excesivă în diabet se numește polidipsie. Este frecventă atât în diabetul zaharat, cât și în diabetul insipid.

Diabetul zaharat, care include diabetul de tip 1 și tip 2, apare atunci când glicemia este prea mare. Tipul 1 este o boală autoimună care determină pancreasul să nu mai producă insulină, un hormon care ajută glicemia să intre în celule. În tipul 2, corpul nu produce suficientă insulină sau nu o folosește bine.

sete excesiva jpg

Când setea apare, organismul este deja deshidratat. Foto: SHutterstock

Diabetul insipid nu are legătură cu nivelul zahărului din sânge. Este o tulburare rară care afectează rinichii și hormonii care îl fac să funcționeze corect. Diabetul insipid determină organismul să producă cantități mari de urină, ceea ce te deshidratează.

Atât glicemia crescută, cât și urinarea frecventă pot duce la sete constantă și severă.

Setea este un semn de avertizare a diabetului

Insulina ajută organismul să folosească zahărul pentru energie. Când nu ai suficientă insulină, excesul de zahăr (glucoză) se acumulează în sânge.

Rinichii lucrează foarte mult pentru a absorbi și a filtra excesul de zahăr. De asemenea, pot elimina o parte din acel zahăr din organism prin urină. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, vor trage și fluide din țesuturi. Procesul te lasa deshidratat și însetat.

Este polidipsie sau altceva?

Dacă ai o sete care nu va dispărea, indiferent cât de mult ai bea, sau dacă urinezi într-o cantitate neobișnuită în fiecare zi, ai putea avea polidipsie. Dar reține că multe medicamente pot provoca sete și gură uscată, inclusiv:

·     Antipsihotice

·     Antidepresive

·     Anticonvulsivante

·     Inhibitori SGLT2 pentru diabet

·     Steroizi

În plus, uscăciunea gurii este un semn distinctiv al afecțiunilor precum bolile glandelor salivare, sindromul Sjogren și HIV/SIDA.

Setea excesivă nu este doar enervantă. Ar putea duce la probleme grave de sănătate.

Deshidratare. Deshidratarea prelungită poate provoca greață, amețeli, dureri de cap și leșin.

Indiferent dacă ai diabet zaharat nediagnosticat sau prost controlat, glicemia crescută pune în pericol întregul organism. Gestionarea diabetului înseamnă scăderea riscului de complicații precum:

·     Boli de inimă și accident vascular cerebral

·     Leziuni ale nervilor

·     Boală de rinichi

·     Boali de ochi

·     Probleme sexuale și ale vezicii urinare

·     Tratarea setei excesive

Dacă diabetul este cauza setei excesive, ținerea sub control este primul pas către ameliorare. Asta începe cu un diagnostic, urmat de un plan de tratament pentru diabet.

Diferite tipuri de diabet necesită tratamente diferite.

În tipul 1, va trebui iei insulină de mai multe ori pe zi sau să utilizezi o pompă de insulină, care furnizează doze constante pe tot parcursul zilei. În tipul 2, este posibil să ai nevoie de medicamente dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente. Medicamentele pentru diabetul de tip 2 includ, printre altele, insulina și metformina.

Interventie chirurgicala. Dacă ești obez și ai diabet de tip 2, ai putea lua în considerare o intervenție chirurgicală de slăbire. Te poate ajuta să pierzi în greutate, să ajungi la un nivel normal de zahăr din sânge și, eventual, să renunți la medicamentele pentru diabet.

Schimbări ale stilului de viață. Consumul de alimente sănătoase și exercițiile fizice în fiecare zi pot îmbunătăți aproape fiecare aspect al sănătății tale, inclusiv diabetul. Un dietetician te poate ajuta să dezvolți un plan de alimentație sănătoasă care vă influența glicemia mai mult decât proteinele sau grăsimile. Dacă fumezi, renunță la fumat.

Controlul diabetului înseamnă indirect, și controlul setei, dar mai exista câteva lucruri pe care poți să le faci.

Suge bomboane tari fără zahăr sau mestecă gumă fără zahăr pentru a produce mai multă salivă.

- Redu consumul de cofeină.

- Nu folosiți apă de gură cu alcool.

- Bea constant, câte o gură de apă pe toata durata zilei.

- Evită antihistaminicele și decongestionantele fără prescripție medicală (medicamente pentru răceli și alergii), deoarece acestea pot deshidrata.

- Folosește un umidificator în camera în care dormi

- Nu fuma.

Sursa: Webmd