Acestea sunt analizele de rutină indicate de la 20 de ani pentru ambele sexe!

image

Monitorizarea periodică a sănătăţii trebuie să înceapă timpuriu. În afara analizelor de sânge de rutină, este nevoie şi de examinări specifice în funcţie de sex.

✅ Hemoleucogramă, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (colesterol, trigliceride), probe hepatice (transaminaze), probe ale funcției renale (uree, creatinină), sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină.

Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.

Femei: analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau, ecografie de sân.

 Examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic.

Testarea auzului: prima la 18 ani, după care se face o dată la 10 ani.

Primul control ginecologic: care este vârsta potrivită?

Primul control gincologic este indicat să aibă loc înaintea vârstei de 20 de ani sau mai devreme, dacă apar simptome precum scurgerile anormale sau durerile pelvine ori genitale. De asemenea, începerea vieţii sexuale, absenţa menstruaţiei până la 15 ani şi crampele menstruale sunt alte motive pentru care este nevoie de un consult ginecologic.

Testul Babeş-Papanicolau: cât de des trebuie făcut

Vârsta de 21 de ani sau după 3 ani de la începerea vârstei sexuale reprezintă momentul potrivit pentru efectuarea primului test Babeş-Papanicolau.

Între 21 și 30 de ani, testul este indicat o dată la 2 ani, iar pentru femeile cu vârsta între 30 şi 64 de ani, este recomandat anual. După 65 de ani, nu este necesar să mai fie făcut regulat testul dacă: au existat cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale sau dacă nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani.

Testul constă în recoltarea de celule de pe suprafaţa colului uterin, este cea mai eficientă metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin. Perioada potrivită pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.

În cazul în care rezultatele arată modificări anormale, medicul va indica teste suplimentare precum testul HPV şi colposcopia.

De ce este importantă auto-examinarea testiculelor

Cancerul testicular afectează mai ales tinerii cu vârsta între 20 şi 35 de ani. De aceea, este importantă examinarea testiculelor periodic, începând de la vârsta de 20 de ani. Depistat precoce, acest tip de cancer creşte şansele de supravieţuire cu 90%. Examinarea este indicată lunar, după duş, când muşchii sunt mai relaxaţi. Trebuie controlat cu atenţie fiecare testicul, pentru a urmări dacă există umflături, schimbări de formă sau de consistenţă a acestora. Dacă se observă modificări, trebuie consultat medicul.

Ce spune medicul

Dr. Valentina Stamate, medic specialist obstetrică-ginecologie, explică de ce este necesar consultul ginecologic:

"Examenul ginecologic de rutină poate descoperi din timp unele afecțiuni sau unele stări anormale ce țin de sănătatea ginecologică a femeii, evidențiindu-se situațiile dificile sau complicațiile care pot apărea în timp. Se recomandă să se facă anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de vârstă și ori de câte ori apar modificări precum: lipsa menstruației, secreții vaginale neplăcute, iritații, mâncărimi, dureri, sângerări menstruale anormale, dereglări ale ciclului menstrual.

Perioadă optimă pentru consultul ginecologic este imediat după terminarea sângerării menstruale și este nedureros.

Tipul și aspectul secreției vaginale îi dau medicului foarte multe date despre sănătatea zonei vaginale. De aceea, este foarte important ca 24 de ore înaintea prezentării la medicul specialist ginecolog să nu se facă niciun fel de spălături vaginale, să nu se introducă nimic în vagin (ovule, creme, tampoane vaginale) și să fie evitat contactul sexual, fiindcă toate acestea pot altera rezultatele, îngreunând astfel stabilirea unui diagnostic precis.

Este indicat să nu faci un control ginecologic în timpul sângerării menstruale deoarece există o sensibilitate crescută la nivelul ovarelor, iar sângele menstrual poate să modifice testul Babeş-Papanicolau sau analizele făcute pentru diagnosticarea unor infecții sau anomalii.

Examenul ginecologic este recomandat cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori apar simptome ginecologice precum: sângerări anormale în timpul menstruație, sângerări intermenstruale sau după contact sexual, absența menstruației, o posibilă sarcină, secreții vaginale neplăcute însoțite de disconfort.

Un control ginecologic presupune inspecția zonei genitale în poziție ginecologică.

La începutul consultației medicul întreabă, de obicei, despre istoricul sexual la pacientei și despre ciclul menstrual.

Testul Babeș-Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin în stadii incipiente, și de asemenea permite depistarea unor stări precanceroase, ceea ce o discuție cu medicul și o inspecție genitală nu pot face. Este o metodă foarte sigură, cu rezultate fals negative sub 10%, scăpând screeningului numai acele forme incipiente de cancer. Toate femeile trebuie să efectueze anual testul Babeş-Papanicolau.

Ecografia transvaginală reprezintă o metodă imagistică de examinare a organelor reproductive feminine precum uterul, ovarele, colul uterin și vaginul cu ajutorul ultrasunetelor emise de un transductor plasat în vagin.

Ecografia este o metodă neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă. Asemenea testului Babeş-Papanicolau, are un rol important în depistarea și prevenirea timpurie a diferitelor afecțiuni ginecologice, însă se folosește mai ales pentru evaluarea evoluției sarcinii, a durerilor pelvine, a sângerărilor inexplicabile".