Ce se poate depista prin histeroscopie

Investigaţie modernă, histeroscopia permite atât diagnosticarea, cât şi tratamentul unor afecţiuni ginecologice diverse.

image

Histeroscopia diagnostică este o procedură medicală minim invazivă prin care medicul explorează cavitatea uterină, endocolul şi orificiile proximale ale trompelor uterine. Investigaţia se realizează cu ajutorul histeroscopului, un instrument de mici dimensiuni (3-6 mm), care este prevăzut cu o sursă de lumină.

Afecţiuni diagnosticate

Medicul recomandă histeroscopia femeilor care au sângerări uterine anormale sau pentru a depista cauza infertilităţii. De asemenea, se poate face în completarea unei ecografii transvaginale în care s-au observat unele anomalii ale uterului sau colului. Prin această procedură pot fi depistate fibromul uterin, diverşi noduli (submucoşi, intramurali), polipii endometriali, anomaliile congenitale, cancerul endometrial, ţesutul cicatricial și aderențele din cavitatea uterină. Prin histeroscopie se poate verifica şi permeabilitatea trompelor. Avorturile repetate, steriletul deplasat şi suspiciunea de cancer de col uterin sunt alte indicaţii ale histeroscopiei.

La nevoie, medicul poate introduce prin histeroscop instrumente pentru biopsie, electrocauterul sau instrumente chirurgicale.

Cum te pregăteşti şi ce implică

Este recomandat ca histeroscopia să fie efectuată în prima săptămână după menstruaţie. La menopauză, poate fi efectuată oricând. Îninte de efectuarea procedurii, medicul poate solicita unele analize. După administrarea anesteziei, cervixul şi vaginul sunt curăţate cu o soluţie antiseptică, după care colul este dilatat şi se introduce histeroscopul, care îi permite medicului să analizeze interiorul uterului şi deschiderea trompelor uterine. Imediat după histeroscopie se recomandă să se evite contactele sexuale, nu se folosesc tampoane vaginale şi este indicat duşul în locul băii.

Histeroscopia nu se face în timpul sarcinii, în boala inflamatorie pelvină, când există infecţii acute sau sângerări abundente.

Ce riscuri are

Histeroscopia este o procedură sigură, iar riscul complicaţiilor este destul de mic. Printre posibilele complicaţii se numără sângerările uterine, perforaţia uterului sau a vezicii urinare, infecţii. Trebuie contactat medicul dacă după intervenţia apar febra, durerile abdominale sau pelviene accentuate, sângerările anormale şi prelungite.

INFO

Histeroscopia se face cu anestezie locală sau regională şi presupune un disconfort minim. Activitatea poate fi reluată în aceeaşi zi.

Citeşte şi: Polipi uterini - Cauze şi tratament