Frica de mamografie, o barieră în screening-ul cancerului de sân. Petronela Gotzinger, asistent medical: „Dacă pacientele nu știu exact ce presupune procedura, pot anticipa greșit cum va decurge aceasta.”

Cu Mama la Mamo Regina Maria Reteaua de Sanatate jpg

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România, iar teama de mamografie, alături de accesul limitat la programele de screening, continuă să fie bariere în detectarea precoce. 

Totuși, avansurile tehnologice, precum mamografia 3D și utilizarea inteligenței artificiale, vin să ofere noi speranțe pentru diagnostic și tratament.

„Mamografia 3D ne permite să vedem mult mai clar și să detectăm cancere în stadii timpurii cu o precizie crescută,” subliniază Dr. Laura Ianculescu, medic primar radiologie și imagistică medicală la REGINA MARIA. Campaniile de prevenție și tehnologiile avansate au sporit conștientizarea, mai ales în rândul femeilor tinere, încurajându-le să participe la screeninguri periodice.

Cu toate acestea, există încă numeroase temeri în rândul femeilor, mai ales pentru cele care vin pentru prima dată la mamografie. Petronela Gotzinger, asistentă medicală la Ponderas Academic Hospital, observă aceste frici în fiecare zi și explică modul în care, prin empatie și comunicare, experiența poate fi îmbunătățită pentru paciente.

Frica de mamografie, o barieră în screening-ul cancerului de sân

„Cea mai comună frică este legată de durerea pe care ar putea-o simți în timpul procedurii,” mărturisește ea. „Chiar și un simplu disconfort poate fi perceput ca intens atunci când pacientele sunt anxioase.” Totodată, multe femei se tem de rezultate și de ce ar putea arăta mamografia. Posibilitatea ca investigația să depisteze o problemă gravă, precum cancerul, adaugă o tensiune suplimentară.

Pe lângă aceste frici, există și teama de iradiere – o grijă adesea exagerată. „Deși nivelul de radiații este minim, iar compresia sânului reduce și mai mult această expunere, unele paciente rămân preocupate de riscuri,” explică Gotzinger. De asemenea, frica de necunoscut, în special pentru femeile aflate la prima experiență de acest tip, poate amplifica toate aceste îngrijorări. „Dacă pacientele nu știu exact ce presupune procedura, pot anticipa greșit cum va decurge aceasta,” adaugă asistenta.

image

Un studiu intern REGINA MARIA realizat în perioada octombrie - decembrie 2023, aduce în prim-plan percepția femeilor din România asupra mamografiei și, în special, asupra durerii resimțite în timpul acestei proceduri esențiale pentru depistarea cancerului de sân. La cercetare au participat 194 de femei, cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani, care au împărtășit motivele pentru care au ales să facă mamografia, istoricul familial legat de cancer și nivelul de disconfort simțit în timpul examenului imagistic.

Rezultatele studiului arată că 70% dintre paciente au raportat un scor de durere sub 5 pe o scară de la 1 la 10, ceea ce sugerează că, pentru multe dintre ele, mamografia este mai degrabă asociată cu un disconfort moderat decât cu durere semnificativă.  Aceste rezultate subliniază nu doar importanța screeningului regulat, ci și nevoia de a educa femeile despre opțiunile disponibile pentru monitorizarea riscurilor. "Mamografiile și ecografiile regulate, atunci când nu există simptome evidente, pot reduce semnificativ riscul de deces și cresc șansele de vindecare", adaugă dr. Ianculescu.

Dr. Ianculescu observă că, datorită tehnologiilor de ultimă generație și expertizei radiologilor, mamografia a devenit o investigație mult mai accesibilă și mai puțin traumatizantă. „Mamografia nu doare, ea salvează mii de vieți,” explică ea. Un îndemn susținut de Petronela Gotzinger, care consideră că un rol esențial în atenuarea fricii este oferirea de informații clare și detaliate pacientelor. „Explicarea fiecărui pas din procedură și discutarea despre ceea ce ar putea simți ajută mult la reducerea anxietății legate de necunoscut,” subliniază ea.

Relația dintre pacientă și asistentul medical este astfel o componentă cheie pentru o experiență pozitivă. Petronela explică: „Pe lângă informații, este crucial să arăți empatie. Eu le ascult, le răspund la întrebări și încerc să mă pun în locul lor, pentru că asta le face să se simtă mai în siguranță.” Crearea unui mediu confortabil ajută de asemenea enorm. „Asistentul medical pregătește fizic și psihic pacienta, îi arată cum să respire și să relaxeze corpul, pentru a diminua disconfortul în timpul compresiei sânului,” adaugă asistenta.

De asemenea, interacțiunea dintre asistentul medical și medicul radiolog este vitală. O bună colaborare și comunicare între aceștia ajută la personalizarea experienței pentru fiecare pacientă, contribuind la o examinare mai rapidă și mai eficientă, care reduce timpul de așteptare și stresul. „Un asistent medical bine instruit comunică constant cu medicul radiolog pentru a înțelege cerințele fiecărui caz, iar acest lucru ne permite să anticipăm nevoile pacientei și să adaptăm abordarea,” explică Gotzinger.

Inteligența artificială are un rol crucial în interpretarea mamografiei

Tehnologia A.I. a adus schimbări revoluționare în depistarea cancerului de sân, ajutând la identificarea proceselor patologice și reducând volumul de muncă al radiologilor. Aceasta îmbunătățește acuratețea diagnosticelor și rata de detectare a afecțiunilor grave cum este cancerul, având o precizie de până la 99%. Mamografia cu tomosinteză, de exemplu, permite medicilor să detecteze cancerele mult mai devreme, cu o precizie crescută. "Aceasta implică efectuarea unor felii imagistice prin sân, oferind o imagine tridimensională și reducând rata de rezultate fals negative", explică dr. Ianculescu.

Medicii imagiști apelează și la ajutorul oferit de AI în interpretarea rezultatelor, REGINA MARIA fiind prima rețea medicală care integrează AI-ul în despistarea precoce a cancerului de sân: "În centrele noastre de imagistică, avem integrat un soft bazat pe inteligență artificială care sprijină medicii imagiști în interpretarea mamografiilor prin semnalarea automată a unor posibile nereguli, pe care medicul le validează sau le infirmă, asigurând astfel un diagnostic mai precis și rapid. "

Mamografia, alături de ecografia mamară pentru femeile cu sâni denși, reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție a cancerului de sân din lumea. În fiecare an, în România, peste 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar campania #CuMamalaMamo – A.I. mai mult timp, inițiată de REGINA MARIA, încurajează tinerele și tinerii abonați ai Rețelei care au inclusă în abonament mamografia să o doneze mamelor lor, subliniind importanța depistării precoce. „Mamografiile sunt o cale către viață, iar cel mai bun cadou pe care tinerii o poate oferi mamelor lor este să aibă grijă de ele,” concluzionează Dr. Ianculescu. Astfel, toată luna octombrie, tinerii abonați REGINA MARIA – femei și bărbați deopotrivă și care au inclusă în abonament mamografia o pot dona mamelor lor, în semn de grijă față de acestea. De altfel, până la sfârșitul anului, toate mamografiile efectuate în rețea beneficiază de 25% reducere.