Testul online care arată riscul de cancer pulmonar
Cancerul pulmonar rămâne o provocare majoră pentru sănătatea publică în România, estimările disponibile arătând ca aproximativ 12.000 de români sunt diagnosticați cu această boală în fiecare an.
Este tipul de cancer cu cea mai mare contribuție la mortalitatea cauzată de cancer (2 din 10 sau 19% din decesele prin cancer). Cancerul pulmonar este responsabil și pentru circa 4% (1 din 25) din viețile pierdute din orice cauză de boală înregistrate în România în 2023.
Faptul că mulți pacienți nu ajung la timp în sistemul de sănătate pentru un diagnostic timpuriu și tratament adecvat este determinat de nerecunoașterea din timp a simptomelor acestui tip de cancer, considerat un “criminal tăcut”., Pentru a aborda această problemă, MSD România, în colaborare cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara, lansează un test online de evaluare a suspiciunii de cancer pulmonar pe baza simptomelor frecvente și a factorilor de risc majori identificați de respondenți.
Astfel de instrumente digitale de tip chatbot au potențialul de a sprijini atât pacienții cât și medicii prin îmbunătățirea capacității de identificare a cancerelor în stadii cât mai precoce. Se oferă astfel persoanelor acces la informații esențiale privind sănătatea lor și le încurajează pe cele asupra cărora planează o suspiciune de boală să se adreseze mai devreme medicului. Această soluție este cu atât mai importantă pentru afecțiunile percepute ca stigmatizante, așa cum este și cazul cancerului pulmonar.
Cum funcționează testul online?
Testul, dezvoltat în colaborare cu experți în oncologie și în Inteligenta Artificiala (IA), include o serie de întrebări ce ajută utilizatorii să își identifice potențialele simptome și factorii de risc asociați cancerului pulmonar. Pe baza răspunsurilor utilizatorului, instrumentul identifică dacă există o suspiciune de cancer pulmonar și îl îndrumă pe acesta pentru clarificarea situației de către medic. Testul este ușor de utilizat, fiind accesibil persoanelor de toate vârstele pentru că folosește un limbaj simplu și instrucțiuni clare, iar informația furnizată de utilizator este complet anonimizată. El poate fi accesat aici: https://grijadeplamani.ro/test-evaluare-risc/.
„Activarea din timp a persoanelor aflate la risc de cancer pulmonar, prezentarea la timp la medic au potențialul de a salva vieți prin creșterea gradului de conștientizare asupra semnelor bolii și detectarea precoce a acesteia, contribuind astfel și la reducerea costurilor din sănătate. Aceste beneficii subliniază impactul pozitiv pe care tehnologiile digitale îl pot avea asupra sănătății publice”, a declarat Marcelo Pascual Morales, General Manager MSD România.
Simptomele cancerului pulmonar și importanța diagnosticării timpurii
Simptomele cancerului pulmonar devin evidente pe măsură ce boala progresează. Tusea persistentă (mai mult de 3 săptămâni), tusea cu sânge, respirația șuierătoare, infecția la nivelul toracelui care nu dispare sau revine în mod constant, dificultatea la respirație, durerea în piept sau umăr care nu dispare, vocea răgușită, scăderea semnificativă în greutate sunt semnale de alarmă care necesită un consult medical prompt.
Conf. Prof. Dr. Cristian Oancea, medic pneumolog, subliniază: „Este important ca populația să fie conștientă de simptomele frecvente care pot indica afecțiuni grave ale plămânilor, așa cum poate fi și cancerul pulmonar. Diagnosticarea cancerului pulmonar într-un stadiu incipient înseamnă mai multe opțiuni terapeutice și creșterea șanselor de supraviețuire. Într-o eră digitală, acest test online devine un instrument esențial, prin faptul ca oferă o modalitate accesibilă și rapidă de a ajuta oamenii să recunoască semnele și simptomele cancerului pulmonar și pentru a-i încuraja să discute cu medicul, inclusiv despre factorii de risc importanți. Este un pas important în direcția îngrijirii sănătății plămânilor și poate chiar îmbunătăți profilul morbidității și mortalității cancerului pulmonar în România.”
Depistarea precoce poate face o mare diferență în viața pacienților. Astfel, pentru tipul de cancer pulmonar cel mai frecvent întâlnit, cel fără celule mici, depistarea precoce crește de 7 ori șansa de supraviețuire la 5 ani a pacientului. Astfel, 65 din 100 pacienți au șansa de a supraviețui la 5 ani atunci când cancerul lor este diagnosticat în stadiu incipient (localizat), în timp ce doar 9 din 100 de pacienți supraviețuiesc 5 ani după diagnostic atunci când boala lor este descoperită în stadiul în care a metastazat, conform datelor din Statele Unite ale Americii, din perioada 2012-2018.
În România, 3 din 10 bărbați fumează
Fumatul este principalul factor de risc major pentru cancerul pulmonar, 8 din 10 pacienți diagnosticați fiind fumători. Alți factori de risc semnificativi sunt expunerea la radon și expunerea profesională la substanțe cancerigene, precum azbestul, arsenicul sau compușii de crom. Poluarea atmosferică și fumatul pasiv sunt, de asemenea, factori de risc care contribuie la apariția cancerului pulmonar, în special în zonele urbane.
Testul are scopul de a informa românii despre simptomele și factorii de risc ai cancerului pulmonar, însă nu oferă un diagnostic, nu reprezintă un consult medical și nici nu poate înlocui evaluarea de către un medic specialist. În dezvoltarea chatbot-ului s-a ținut cont de protocoalele standardizate de îngrijire a pacienților cu cancer pulmonar și ghidurile de bună practică medicală cele mai recente. Este important, însă, ca pacientul să se adreseze medicului de specialitate, decizia terapeutică aparținând acestuia din urma în toate situațiile.