Cum comentează un medic român refuzul lui Elle Macpherson de a urma chimioterapie

Elle Macpherson  foto   Instagram jpg

Elle Macpherson. Sursă foto: Instagram

Recent, fostul fotomodel Elle Macpherson a dezvăluit că s-a lupat în secret cu cancerul de sân în urmă cu şapte ani şi că a refuzat chimioterapia pe care medicii i-au recomandat-o.

Mare atenție la dezinformare!

Dr. Irina Mateieş, medic şi nutriţionist specializat în nutriţie oncologică, a comentat într-o postare acest subiect astfel:

“‼️Am nimerit să citesc, recent, un articol despre fosta fotomodelă, Elle Macpherson. Ea afirma că a ignorat îndrumările bazate pe dovezi privind tratamentul cancerului și, în schimb, a folosit „metode intuitive și holistice”, inclusiv medicina naturistă și chiropractică, atunci când a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2017, și afirma că ăsta este motivul pentru care îi  merge bine, 7 ani mai târziu. De curiozitate, am căutat mai multe informații, ca să înțeleg ce tip ce cancer a avut și ce a făcut.

‼️După ce am căutat mai multe interviuri și articole de știri, am înțeles că a avut un cancer mamar incipient (DCIS) pentru care inițial a făcut o intervenție chirurgicală destul de mică – un sector și apoi a urmat tratamente alternative.

‼️Mie mi se pare complet necinstit să lași impresia că ai refuzat tratamentul oncologic și că ai ales alte metode, când, de fapt, fotomodela a făcut exact ce se recomanda în cazul ei – o intervenție chirurgicală.

‼️Este posibil ca oncologul să îi fi recomandat încă vreo formă de tratament adjuvant, adică un tratament care să ajute să scadă și mai mult șansele de recidivă, pe termen lung și Elle să fi refuzat această opțiune. Nu știu, pentru că nu apare undeva ce i-a recomandat, per total, oncologul.

‼️Însă ce este cel mai important – este că Elle MacPherson a făcut partea esențială din tratamentul oncologic standard, mica intervenție chirurgicală, pentru un cancer descoperit în cel mai incipient stadiu posibil. În contextul în care, dacă ne uităm la statistică, vedem că persoanele cu cancere mamare, descoperite în același stadiu cu Elle și care au făcut același tratament oncologic cu ea, la 15 ani după intervenție, peste 97% dintre acestea sunt încă bine, libere de boală – nu putem să atribuim starea de bine actuală a fotomodelei la nu știu ce tratamente miraculoase făcute de ea, ci tratamentului standard pe care l-a făcut, dar pe care vrea să îl minimizeze.

‼️Și m-am intrebat dar oare de ce prezintă așa lucrurile Elle MacPherson? Și apoi am aflat că ea deține o companie de wellness numită WelleCo, prin care vinde tot felul de suplimente și dădea bine la bussiness dacă lăsa impresia că s-a tratat cu ceva combinații numai de ea știute.

Elle Macpherson  foto   Shutterstock jpg

‼️Tot anul acesta am aflat și de o familie din România care vinde tot felul de diete și suplimente, cu scopul vindecării cancerului, cu toate că nu au vreo pregătire medicală. Și am citit pe siteul lor că doamna care acum vinde diete/suplimente, folosește faptul că ea a avut cancer și este acum liberă de boală ca dovadă că ceea ce face ea funcționează. Ei bine și acestă doamnă, când își spune povestea, lasă impresia că s-a vindecat prin ceva combinații numai de ea știute – când și această doamnă a avut un cancer incipient, pentru care s-a operat.

Elle Macpherson  foto   Shutterstock jpg

‼️Mare atenție când ascultați poveștile personale ale unor oameni care vor să își folosească povestea pentru a vinde ceva, fără să aibă dovezi solide. Încercați să aprofundați mereu detaliile unei povești și să vă amintiți mereu că sub cupola de “cancer” se află, de fapt, multe boli, foarte diferite între ele. Și se prea poate ca o persoană să fi rezolvat simplu problema ei de sănătate, dar asta nu înseamnă că acum poate să îți vândă și ție ce a făcut pentru sine, ca și când ar exista o soluție universal valabilă!”

Sursă text: facebook.com/NutritieOncologica