Cum poate afla o femeie ce rezervă ovariană are. Sfatul medicului

image

Cantitatea de foliculi rămasă în ovare poate fi aflată, iar dr. Corina Gică, medic primar obstretică-ginecologie, ne spune mai multe despre importanţa rezervei ovariene.

Cu câte ovocite se naște o femeie și ce se întâmplă cu ele pe parcursul vieții?

Fiecare femeie se cu aproximativ 1 milion foliculi care conțin ovocite; aceștia scad treptat până la vârstă de 35 ani, după această vârstă scăderea rezervei ovariene este foarte abruptă, până la menopauză.

Care sunt testele ce ne arată în ce stadiu sunt ovocitele?

Nu există test care să ne arate în ce stadiu sunt ovocitele noastre sau cât de bune sunt. Există testul rezervei ovariene, o analiză de sânge numită AMH care vine cu o informație legată de cantitatea de foliculi rămasă în ovare. Cu cât acest hormon AMH este mai mare de 2 cu atât rezervă este mai bună. Pentru o pacientă de 35 ani este bine să avem un AMH de 2.5 de exemplu. Suplimentar ecografia ne ajută să numărăm foliculii de la nivelul ovarelor. La un AMH peste 2 trebuie să vedem cel puțîn 10 foliculi pe fiecare ovăr.

Când este cazul să ne îngrijorăm?

Ne îngrijorăm când ciclurile menstruale încep să vină mai repede. De exemplu avem menstruații la 28 de zile și observăm că încep să scadă treptat la 26-25 de zile apoi 21 zile ( calculând din prima zi de menstruație până în următoarea prima zi, a ciclului următor). Acest lucru înseamnă că ovulam foarte devreme, nu mai ovulam la 14 -15 zile, ovulăm la 10 zile din cauză că avem mai puțini foliculi care cresc mai repede și deci ovuleaza mai repede. Dacă în acest moment facem analiză de sânge AMH o să găsim cel mai frecvent că este mai mic sau egal cu 1. Atunci este momentul să luăm o decizie și să ne adresăm specialistului.

Ce importanță are rezervă ovariană?

Rezerva ovariană, AMH sau numărătoare ecografică a foliculilor, nu ne arată ce șanse avem să rămânem însărcinată, dar ne arată dacă trebuie să ne grăbim și să luăm o decizie în funcție de ce ne dorim să facem. De asemenea, din punct de vedere medical, în FIV ne ajută să știm cum va răspunde la tratament pacienta, dacă ne așteptăm să obținem puține ovocite sau mai multe. La sfârșit, vârstă este cel mai important factor de prognostic, pentru că ne dă informația despre calitatea ovocitelor. Când pacientele au între 20-30 ani șansele să obțină bebeluși normali genetic sunt cele mai mari.

Când facem testul pentru a vedea cum stăm cu ea? La ce interval îl repetăm?

Testul AMH îl facem dacă avem sub 35 ani și încercăm de mai mult de 12 luni să obținem o sarcină sau dacă avem peste 35 ani și încercăm de mai mult de 6 luni. Dacă avem peste 40 ani trebuie să ne prezentăm la specialist imediat ce ne dorim o sarcină pentru a ne putea îmbunătăți prognosticul și a scădea complicațiile. Dacă ne știm cu  menstruații neregulate sau operații chirurgicale ginecologice sau abdominale este bine să mergem la specialist după 6 luni de încercări. Dacă nu avem partener stabil sau nu ne dorim o sarcina momentan există posibilitatea congelării ovocitelor sau embrionilor pentru când ne vom dori o sarcină - această procedura se numește conservarea fertilității și este posibilă și în România la cerere. Testul nu se repetă des. De obicei o analiză este suficientă să ne orientăm, îl repetăm doar dacă a trecut mult timp fără să facem nimic sau avem motive să credem că a scăzut mult, de exemplu la ecograf observăm sub 10 foliculi pe fiecare ovăr, sau mai puțini foliculi decât ne așteptăm în raport cu valoarea AMH, sau între timp am avut operații pe ovare de exemplu.

Cum ne îmbunătățim fertilitatea?  

Fertilitarea poate fi îmbunătățită doar printr-un stil de viață sănătos. Suntem ceea ce mâncăm, așa cum se spune. Un regim echilibrat, evitarea expunerii la toxice, fumat, alcool etc și alimente bogate în  vit  D, E, C, zinc, magneziu, antioxidanți sunt benefice. Chiar dacă luăm și suplimente antioxidante cum ar fi coenzima Q10 spre exemplu, putem încerca să îmbunătățim calitatea ovocitelor dar nu putem avea o certitudine.  Vârstă după cum spuneam este cel mai important factor de prognostic pentru sarcina.

Adoptând o dietă sănătoasă, să evităm fumatul și consumul excesiv de cafea. Încercăm să reducem pe cât se poate stresul și prioritizăm odihnă, somnul este un excelent reparator. Despre dietă recomandat ar fi să evităm mâncarea de tip fast-food, care produce inflamație, să prioritizam consumul variat de legume precum și aportul echilibrat de macronutrienti: proteine carbohidrați și lipide. Există o serie de suplimente care contint micronutrienţi și vitamine ce îmbunătățesc calitatea ovocitelor și a spermatozoizilor.