Cum se trateaz─â ovarele polichistice. Pot cauza cancer?

1 ovare polichistice jpg jpeg

Sindromul de ovar polichistic este una dintre cele mai frecvente afec┼úiuni ale femeilor aflate ├«n perioada fertil─â. Pentru a nu risca pierderea unui ovar, este nevoie de un tratament potrivit ┼či de controale ginecologice periodice.

Ovula┼úia, un fenomen natural ├«n corpul oric─ârei femei fertile, este ┼či una din cauzele form─ârii chisturilor. Acesteia i se adaug─â dezechilibrele hormonale. ├Än general, chisturile sunt forma┼úiuni benigne nedureroase asem─ân─âtoare cu ni┼čte s─âcule┼úi cu lichid, care dispar de la sine. La femeile cu v├órste sub 35 de ani apar dup─â ce ovulul este eliberat, c├ónd foliculul r─âmas ├«n ovar se mic┼čoreaz─â ┼či se umple cu lichid. Uneori, acestea se m─âresc, dau dureri ┼či este nevoie s─â fie eliminate chirurgical. 

Rareori, chisturile devin maligne

O mare parte din chisturile ovariene dispar f─âr─â a avea nevoie de un tratament, ├«n c├óteva luni. ├Än cazul ├«n care unul sau mai multe se m─âresc ┼či dep─â┼česc 2 cm, trebuie ├«ndep─ârtate prin tratament medicamentos indicat de medicul ginecolog sau prin interven┼úie chirurgical─â. De obicei, chisturile de dimensiuni mari ├«┼či fac sim┼úit─â prezen┼úa prin simptome precum senza┼úie de greutate ┼či durere abdominal─â, balonare, dureri menstruale, constipa┼úie, sensibilitate a s├ónilor sau ├«ngr─â┼čare f─âr─â explica┼úie.

Tipuri de chisturi care duc la cancer

Atunci c├ónd manifest─ârile se intensific─â, este posibil ca un chist s─â se fi rupt ┼či s─â s├óngereze. Primele semne sunt grea┼úa, durerea, ame┼úelile, s├ónger─ârile vaginale. O astfel de complica┼úie poate fi prevenit─â dac─â mergi anual la  un control ginecologic. Mai mult, 2 tipuri de chisturi pot evolua c─âtre cancer ├«n anumite situa┼úii: chistul folicular ├«n urma unui tratament pentru infertilitate ┼či chistul luteal cauzat de dezechilibre hormonale. Acestea au nevoie de monitorizare dac─â nu dispar ├«n decurs de 3 luni.

O ecografie le depisteaz─â la timp

Un control de rutin─â ┼či o ecografie transvaginal─â permit depistarea din vreme a chisturilor care pot s─â devin─â problematice. Multe femei afl─â c─â au chisturi abia ├«n primele luni de sarcin─â. Acestea nu afecteaz─â sarcina sau na┼čterea, iar dac─â sunt mari, pot fi ├«ndep─ârtate prin tratament chirurgical, f─âr─â s─â influen┼úeze negativ f─âtul.

De ce trebuie tratate la medic

Un tratament nepotrivit cre┼čte riscul de m─ârire sau chiar de spargere a chisturilor, ceea ce provoac─â dureri, tulbur─âri de ciclu menstrual. Cele mai periculoase sunt cele mari, depistate t├órziu, pentru c─â pot duce la pierderea ovarului. ├Än mod obi┼čnuit, atunci c├ónd nu se resorb dup─â 3 menstrua┼úii, medicul recomand─â un tip de anticoncep┼úionale ┼či antiinflamatoare pentru a reduce intensitatea durerilor.

Info

Chisturile mici care provoac─â dureri pe o perioad─â lung─â de timp pot fi eliminate prin laparoscopie.

Sfatul specialistului

Conf. dr. Radu Vl─âd─âreanu, medic ginecolog, Spitalul Elias, Bucure┼čti

Tratamentul chirurgical în cazul chisturilor ovariene se instituie numai în cazul celor de dimensiuni mari, cu aspect anormal ecografic, care continuă să crească sau nu dispar după 2 sau 3 cicluri menstruale. Cea mai bună măsură de precauţie ar fi ca, mai ales după instalarea menopauzei, în urma unui examen ginecologic, să fie extirpate toate chisturile existente.