Ce poți face ca să-ți menții fertilitatea?
Femeile sunt fertile în jur de cinci zile pe lună, dar o dietă echilibrată şi stilul sănătos de viaţă al partenerilor sporeşte şansele de concepţie.
Romantismul poate fi de folos in cursa pentru fertilitate. Foto: Shutterstock
Sperma rămâne vie în organismul femeii până la trei zile de la consumarea actului sexual. De aceea, relaţiile sexuale zilnice, în perioada fertilă ar trebui să conducă la apariţia unui copil. Dacă o sarcină dorită nu apare, deşi partenerii au întreţinut relaţii sexuale mai mult de şase luni în perioada considerată fertilă, este necesar sfatul specialistului.
Dieta contează
O greutate normală înseamnă şi fertilitate optimă, pentru că supraponderalitatea şi subponderalitatea afectează hormonii ce controlează reproducerea. În privinţa alimentaţiei, nutriţioniştii recomandă alimentele bogate în zinc. Acest mineral stimulează diviziunea celulară, proces important în concepţie şi dezvoltarea fetală. La bărbaţi, zincul asigură un nivel optim de testosteron şi calitatea spermatozoizilor. Stridiile, carnea de pui, carnea de vaca şi crabii sunt surse importante de zinc.
Deşi are efect dezinhibator asupra sexualităţii, un studiu recent a dezvăluit că patru pahare de alcool pe săptămână scad fertilitatea feminină. Nu este recomandată abstinenţa de la alcool, ci consumul moderat.
Fără țigări!
Fumatul deteriorează în egală măsură fertilitatea femeilor şi a bărbaţilor. Prejudiciul este ireversibil la bărbaţi cărora le afectează calitatea spermei. Aceştia produc spermă nouă o dată la 70 de zile. În cazul femeilor, un studiu al British Medical Association arată că fumatul reduce cu 40% şansele de a rămâne însărcinată.
Importantă pentru fertilitate este sănătatea organelor genitale, pentru că bolile cu transmitere sexuală pot afecta concepţia. Persoanele care au cea mai mică suspiciune în privinţa unei infecţii venerice ar trebui să consulte medicul specialist şi dacă o boală este confirmată, să urmeze tratamentul prescris.
Stresul intens inhibă ovulaţia
Perioadele de stress intens pot întrerupe ovulaţia la femei pentru perioade de la trei la patru luni, iar stressul zilnic, scade apetitul sexual. Pentru compensarea scăderii libidoului sunt necesare perioade de relaxare şi timp de calitate în cuplu. O viaţă sexuală activă şi constantă şi în afara perioadei de fertilitate a femeii menţine echilibrul în cuplu.
Citește și De ce apar și cum scăpăm de negi?