De ce medicul te întreabă data ultimei menstruații? Experții explică

Menstruația poate dezvălui multe despre sănătatea ta, de aceea, te poți aștepta, la o întrebare care apare fără greș la medic: „Când a fost prima zi a ultimei menstruații?”

Dr. Alla Vash-Margita, șeful departamentului de ginecologie pediatrică ș la Yale Medicine, a declarat pentru Yahoo Life că, deși un motiv al întrebării este acela de a evalua dacă o femeie ar putea fi însărcinată, răspunsul poate dezvălui mult mai multe despre sănătatea unei femei.

„Ginecologii acordă o atenție deosebită menstruației în general”, explică ea. „De fapt, s-a propus ca menstruația să fie considerată un semn vital la persoanele cu uter. Menstruațiile neregulate... sunt la fel de importante ca simptom precum tensiunea arterială, ritmul respirator, temperatura, ritmul cardiac.”

Deoarece menstruația poate dezvălui atât de multe despre sănătatea unei femei, spune Vash-Margita, toți medicii, nu doar ginecologii, ar trebui să acorde atenție menstruației femeilor.

Vash-Margita spune că menstruația regulată este „un semn al unui corp sănătos”. Ea explică că perioadele care se opresc sau sunt distanțate la mai mult de 45 de zile pot fi un simptom al „boala glandei tiroide, alimentația tulbure, exercițiile fizice intense, sindromul ovarului polichistic și alte câteva afecțiuni”, în afară de sarcină.

În plus față de urmărirea zilei în care începe menstruația, dr. Myda Luu, șeful clinicii de ginecologie Kaiser Permanente, recomandă ca persoanele care au menstruație să urmărească „durata, frecvența și fluxul ciclului”, precum și „simptomele asociate, cum ar fi severe crampe, dureri la actul sexual, sângerări între menstruații, modificări ale dispoziției în timpul ciclului menstrual și migrene.” Acest lucru se datorează faptului că aceste simptome pot fi utile în diagnosticarea și tratamentul mai multor condiții de sănătate diferite.

Fără urmărire, femeile pot rata schimbările care sunt importante pentru sănătatea lor generală, mai ales dacă acele schimbări sunt subtile, sau se produc treptat.

Chiar dacă o femeie nu are probleme imediate de sănătate și nu dorește să rămână însărcinată, perioadele de monitorizare pot ajuta la stabilirea unei valori de referință care poate fi utilă mai târziu. Simptomele care indică o problemă pentru o femeie pot fi complet normale pentru alta, în funcție de istoricul ei de sănătate.

Luu explică că „a cunoaște prima zi a ultimei perioade menstruale înseamnă, în general, să-ți urmărești ciclurile menstruale și să înțelegi ce este normal pentru tine”. Ea adaugă că perioadele de urmărire și simptomele asociate pot arăta „schimbări importante care ar putea justifica investigații suplimentare”.

Ea îi sfătuiește pe oricine are menstruație să-i spună medicului dacă ciclurile sunt mai lungi de 35 de zile sau mai scurte de 21 de zile, sângerează mai mult de șapte zile, folosesc unul sau mai multe tampoane sau tampoane în mai puțin de două ore, nu au o menstruație pe o durată mai mare de trei luni, au dureri severe în orice moment al ciclului sau sângerează între menstruații, după actul sexual sau după menopauză.

Dacă o femeie observă schimbări în ciclul ei, totuși, experții spun că nu este nevoie să intri în panică. Dr. Dan Nayot, endocrinolog reproductiv și specialist în infertilitate spune pentru Yahoo Life: „Există o mulțime de opțiuni pentru a gestiona medical ciclurile menstruale pentru a îmbunătăți... calitatea vieții. Dacă frecvența, durata, cantitatea de flux sau durerea asociată au un impact negativ” asupra vieții. El adaugă că oricine are menstruație ar trebui „să fie proactivă” cu îngrijirea și să-și vadă medicul pentru analize de sânge și alte teste, dacă au apare vreo îngrijorare.

uter_menstruatie_shutterstock 1826474318 (1) jpg

Pentru sănătate, ciclul menstrual este un parametru important. Foto: Shutterstock

Cunoașterea primei zile a ultimei menstruații a unei femei este utilă în alte moduri. Dr. Arlene Go, ginecolog și specialist care studiază endometrioza la Hera Biotech, spune pentru Yahoo Life că este important să știm „în ce fază a ciclului este pacientul în acel moment, foliculară sau luteală. Uneori, simptomele sunt legate de o anumită parte a ciclului lor, iar acest lucru este important de știut atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament.” Fără a cunoaște data ultimei perioade menstruale a pacientului, poate fi greu de determinat acest lucru.

Liesel Teen, asistentă medicală și fondatoare a Mommy Labor Nurse, explică: „etapa în care vă aflați în ciclul menstrual poate afecta diferite lucruri, inclusiv greutatea, scurgerile vaginale, textura sânilor și semnele vitale”, așa că a ști prima zi de la ultima menstruație este important.

„Dacă medicul tău observă o schimbare în sănătatea ta de la ultima vizită, este util să știi dacă această schimbare ar putea fi cauzată de etapa în care te afli în ciclul tău mensrual, sau este altceva”.

De exemplu, screening-ul pentru cancerul de sân poate fi afectat „Sânii tăi se pot simți mai tari și cu noduli în anumite puncte ale ciclului tău în comparație cu altelei”, explică Teen. „Cunoașterea acestor informații ar putea ajuta medicul să știe dacă modificarea texturii este legată de cicl sau dacă ar trebui investigată în continuare.”

Ea recomandă folosirea unoer aplicații de urmărire a ciclului menstrual. Acesta sunt foarte utile pentru că sunt totodată jurnale și calendare.  „Privind în urmă la ciclurile și la simptomele asociate, s-ar putea descoperi câteva modele interesante care ar putea fi benefice pentru diagnostic și dicscuții cu medicii”.

Deși femeile ar putea fi jenate să vorbească despre menstruație, Teen spune că a face acest lucru „nu este diferit de a discuta despre rezultatele tensiunii arteriale sau despre orice alte probleme de sănătate”, adăugând că este „important să discutăm”.

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația