Cum ajută inteligența artificială la depistarea cancerului de sân

image

Cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România și din întreaga lume, cu o incidență în creștere alarmantă în ultimii ani. Statisticile realizate de autorități arată că, în fiecare an, peste 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar peste 3.000 își pierd viața în lupta cu această boală. Deși programele de screening sunt disponibile, accesul la ele este limitat de diverse bariere, iar rata de detectare precoce rămâne sub media europeană.

Frica de mamografie, o barieră în screening-ul cancerului de sân

Un studiu realizat în perioada octombrie - decembrie 2023, aduce în prim-plan percepția femeilor din România asupra mamografiei și, în special, asupra durerii resimțite în timpul acestei proceduri esențiale pentru depistarea cancerului de sân. La cercetare au participat 194 de femei, cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani, care au împărtășit motivele pentru care au ales să facă mamografia, istoricul familial legat de cancer și nivelul de disconfort simțit în timpul examenului imagistic.

Inteligența artificială are un rol crucial în interpretarea mamografiei

Tehnologia A.I. a adus schimbări revoluționare în depistarea cancerului de sân, ajutând la identificarea proceselor patologice și reducând volumul de muncă al radiologilor. Aceasta îmbunătățește acuratețea diagnosticelor și rata de detectare a afecțiunilor grave cum este cancerul, având o precizie de până la 99%. Mamografia cu tomosinteză, de exemplu, permite medicilor să detecteze cancerele mult mai devreme, cu o precizie crescută. "Aceasta implică efectuarea unor felii imagistice prin sân, oferind o imagine tridimensională și reducând rata de rezultate fals negative", explică dr. Ianculescu.

Cu Mama la Mamo – A.I. mai mult timp

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA desfășoară pentru al treilea an consecutiv campania #CuMamalaMamo – o inițiativă de prevenție și educație care îndeamnă femeile din România să efectueze screeningul mamar periodic – mamografia – cel mai eficient instrument de prevenție în acest tip de cancer. "Campaniile anterioare de prevenție au avut un impact semnificativ", explică dr. Laura Ianculescu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA. "De la un an la altul, femeile devin mai conștiente de importanța controalelor periodice.", mai spune medicul.

Anul acesta, campania introduce posibilitatea donării mamografiei incluse în abonament de către tinerele abonate mamelor lor, subliniind totodată rolul inteligenței artificiale (AI) în diagnosticarea timpurie și tratamentul cancerului de sân.

Campania încurajează tinerele femei care dețin un abonament în cadrul Rețelei să doneze mamografia anuală inclusă în abonament mamelor, pentru a le proteja sănătatea și a se bucura de mai mult timp împreună. "Ne dorim să schimbăm percepția față de mamografii, să demontăm acele mituri care fac mult rău femeilor din România și le împiedică să ajungă la medic timp.  Mamografiile sunt o cale către  viață, iar cel mai bun cadou pe care o tânără îl poate oferi mamei sale este să aibă grijă de ea, astfel încât să poată petrece mai mult timp împreună. ", mai spune Dr. Ianculescu.

Astfel, toată luna octombrie, tinerele abonate REGINA MARIA pot dona mamografia din abonament mamelor, în semn de grijă față de acestea, iar până la sfârșitul anului, toate mamografiile efectuate în rețea beneficiază de 25% reducere.