Ce trebuie să știi despre screeningul pentru cancerul de sân

image

Cancerul de sân, numit și cancer mamar, este cel mai răspândit tip de boală oncologică printre femeile din România. Din păcate însă multe dintre acestea ajung la medic când tumora este deja într-un stadiu avansat. De aceea, efectuarea cu regularitate a screeningului pentru cancerul de sân este esențială. Cu cât boala este descoperită mai devreme, cu atât șansele de vindecare cresc.

Cancerul de sân apare atunci când celule anormale se dezvoltă și proliferează la nivelul sânului. Screeningul permite descoperirea și evaluarea din timp a oricărei anomalii. Se recomandă ca femeile cu vârsta de 45-69 ani să meargă la medic pentru screening de cancer mamar la fiecare 2 ani, iar cele mai în vârstă de 70 de ani la fiecare 3 ani. Frecvența procedurilor de screening poate fi mai mare dacă există risc crescut de a dezvolta cancer mamar, ca în cazul femeilor care au istoric medical de boli ale sânului sau care au istoric familial de cancer mamar.

La Academia de Senologie SANADOR, educația și consilierea pacientelor este în prim plan, la fel ca aplicarea și îmbunătățirea cunoștințelor despre diagnosticarea și tratamentul tuturor problemelor mamare, fie ele maligne, benigne sau estetice. Academia de Senologie SANADOR este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru cu drepturi depline în Rețeaua internațională a centrelor senologice (Breast Centres Network).

Familiarizarea cu aspectul și modul în care se simt la palpare proprii sâni ajută la descoperirea unor anomalii. Deseori, femeile merg la medic după ce descoperă schimbări în textura sânului, când apar modificări de culoare și formă sau când simt la palpare un nodul suspect. Totuși, cancerul incipient nu poate fi detectat astfel, de aceea sunt necesare investigații imagistice avansate. La Academia de Senologie SANADOR se găsesc cele mai moderne opțiuni de screening al cancerului de sân: mamografie digitală cu tomosinteză, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN 3 Tesla) și ecografie mamară cu sonoelastografie.

Mamografia digitală cu tomosinteză este procedura de detectare a cancerului mamar cu cea mai mare eficiență. Este utilă în special în stadiul incipient al cancerului, pentru că detectează și leziunile maligne de dimensiuni reduse. Spre deosebire de radiografiile obișnuite, mamografia digitală cu tomosinteză captează imagini tridimensionale ale țesuturilor mamare, astfel că orice formațiune suspectă este mai ușor de detectat. La SANADOR, se folosește unul dintre cele mai performante sisteme de mamografie, Selenia Dimensions 3D Hologic, care permite vizualizarea imediată a proiecțiilor.

Examenul RMN mamar creează o imagine în secțiune a țesuturilor analizate, prin intermediul unui sistem format dintr-un calculator performant, un magnet puternic și o sursă care emite unde radio. Academia de Senologie SANADOR este dotată cu tehnologie avansată de RMN mamar, cu putere 3 Tesla, astfel că imaginile rezultate sunt detaliate și foarte utile.

Ecografia mamară implică examinarea sânilor cu un transductor, după aplicarea unui gel special. Ultrasunetele care traversează țesuturile sunt captate și transmise pe monitor, sub forma unei imagini. Deși este o metodă de screening eficientă și confortabilă pentru paciente, ecografia mamară este limitată. De pildă, nu permite detectarea microcalcificărilor de la nivelul sânului, un bun indicator pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

La Academia de Senologie SANADOR, echipa medicală bine pregătită și empatică realizează screeningul cancerului de sân, folosind cea mai performantă tehnologie disponibilă. Dacă apare suspiciunea de cancer mamar, pacientele beneficiază de investigații avansate pentru diagnosticarea cancerului, astfel încât tratamentul ales să fie cât mai eficient.