Durerile menstruale: sunt sau nu normale?

1 durere stomac jpg jpeg

Dacă pentru o parte dintre femei perioadă de menstruaţie trece neobservată, pentru altele este cea mai dificilă din lună. Cât de normale sunt durerile menstruale, cum pot fi ele ţinute sub control – la toate aceste întrebări răspunde medicul ginecolog Ana-Maria Micu.

Cunoscute sub denumirea de dismenoree, menstruaţiile însoţite de dureri se numără printre problemele care le fac pe femei să treacă pragul medicului ginecolog. În timp ce la unele femei neplăcerile specifice perioadei încep să apară chiar şi cu câteva zile înainte, la altele ele evoluează odată cu scurgerile sangvine. Pentru a te asigura că durerile nu pot „ascunde“ unele probleme ginecologice, cel mai indicat este să mergi la medic. Astfel, nu numai că pot fi depistate eventualele afecţiuni genitale, dar se poate recomanda şi tratament care să ajute la tratarea durerilor.     

De ce apar?

Deşi, de cele mai multe ori, durerile sunt considerate semnale ale unor probleme de sănătate, când vine vorba de cele menstruale, lucrurile stau diferit. Acestea fac parte dintr-un proces natural prin care organismul trece lună de lună. Mai exact, dacă niciun ovul nu a fost fecundat, uterul se contractă pentru a-l elimina. De fapt, contracţiile uterului sunt cele care duc la apariţia senzaţiei de durere menstruală, indiferent de intensitatea ei. În multe cazuri, durerile sunt însoţite în fiecare lună de senzaţia de balonare, migrene, stare de moleşeală, dureri de sâni sau de spate, transpiraţie, chiar şi diaree sau contipaţie.       

Când trebuie să te îngrijorezi

Cu toate că durerile menstruale apar lună de lună la majoritatea femeilor, atunci când ele sunt foarte mari şi nu se reduc chiar şi după administrarea de medicamente, este indicat să mergi la un consult ginecologic. Mai ales dacă durerile sunt însoţite de menstruaţii abundente, cheaguri de sânge sau durează mai multe zile pot fi considerate semnale ale unor afecţiuni genitale. Printre acestea se numără infecţiile sau inflamaţiile locale, chisturile ovariene, polipii (uterini şi cervicali), fibromul, dar şi endometrioza (creşterea anormală a ţesutului care căptuşeşte uterul).     

Cum le poţi trata

Important de ştiut este că în multe din cazuri, durerile se reduc (ca intesitate şi frecvenţă) sau dispar după o sarcină, dar şi odată cu înaintarea în vârstă. De multe ori, pentru a le ameliora, medicii recomandă medicamentele antiinflamatorii, antialgice şi analgezice (efect temporar), dar şi antinconcepţionale (efect de durată). Ultima categorie de pastile nu numai că oferă protecţie împotriva unei eventuale sarcini, dar reduce şi disconfortul din perioada menstruală, abundenţa scurgerilor şi ajută la reglarea ciclului.  

Ştiai că…

… mai mult de 50% din femeile tinere au dureri menstruale în fiecare lună, iar la 15% dintre ele sunt foarte mari?

Dr. Ana-Maria Micu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Hyperclinica MedLife Titan, Bucureşti

Durerile menstruale apar destul de des, mai ales în primele 2 zile ale ciclului menstrual, fiind afectate mai ales pacientele tinere, care nu au sarcini în antecedente. Durerile de intensitate redusă, care cedează la doze mici de medicamente simptomatice, de obicei nu sunt semne ale unor probleme ginecologice. Există însă situaţii când durerile menstruale sunt de intensitate crescută, care nu cedează la tratamente simptomatice sau se accentuează de la o lună la alta, sugerând existenţa unor probleme genitale. În această situaţie, pacientele trebuie să se prezinte la o consultaţie ginecologică. În cazul în care durerile nu sunt semnale ale unor afecţiuni se pot ameliora cu medicamente prescrise se medicul ginecolog.