«La ce mă expun dacă îmi montez sterilet?» Dr Ciprian Pop Began răspunde

1 sterilet jpg jpeg

O cititoare ne-a trimis la redacţie o întrebare legată de una dintre cele mai utilizate metode de contracepţie, steriletul, iar medicul ginecolog Ciprian Pop Began a explicat în detaliu cât de eficientă este această metodă şi dacă sunt riscuri după montarea dispozitivului.

„Aş dori să îmi montez sterilet, însă am auzit că este posibil să apară unele probleme, cum ar fi menstruaţia abundentă. Vă rog să îmi spuneţi la ce riscuri mă expun alegând această metodă de contracepţie. Menţionez că am 36 de ani şi un copil“, Mioara S, Iaşi.

Medicul obstetrician-ginecolog Ciprian Pop Began răspunde:

Sunt mai multe elemente ce trebuie luate în calcul în momentul în care vă hotărâţi asupra acestei modalităţi contraceptive. Un prim element ar fi că nici această variantă (ca de altfel, nicio variantă contraceptivă în afara abstinenţei) nu asigură o protecţie totală în ceea ce priveşte o sarcină nedorită. Însă nu aceasta este cea mai mare îngrijorare pe care ar trebui să v-o inducă montarea steriletului. Acest dispozitiv intrauterin se recomandă a fi montat într-adevăr după ce femeia are deja un copil sau mai indicat, după naşetea celui de-al doilea copil.

Aşa cum îi spune şi numele - dispozitiv intrauterin - steriletul pătruns la nivelul cavităţii uterine favorizează apariţia unor infecţii la acest nivel, asta şi datorită vulnerabilităţii pe care o determină la nivel local existenţa unui corp străin, dar şi posibilităţii de migraţie a germenilor, risc facilitat de prezenţa firului steriletului. Atât timp cât se cunoaşte conformaţia interioară a uterului şi nu există modificări de structură sau de funcţie a endometrului sau chiar a miometrului (muşchi al peretelui uterin) care să contrainice steriletul, montarea acestuia se poate face fără a produce leziuni însemnate asupra uterului.

Însă, este nevoie de controale periodice, cât şi de schimbarea sau de evacuarea dispozitivului la data stabilită de medicul curant. În măsura în care dispozitivul nu este tolerat de către organism, această intoleranţă manifestându-se prin durere, sângerări sau prin alte simptome apărute din cauza prezenţei steriletului, se discută cu medicul curant oportunitatea schimbării produsului sau a tipului de contracepţie folosit.

Ca orice alt tip de contracepţie, şi această modalitate prezintă riscul de a afecta fertilitatea femeii care alege această cale contraceptivă. Discutaţi cu medicul toate nelămuririle pe care le aveţi faţă de această modalitate contraceptivă înainte de a monta propriu-zis steriletul.