┬źLa ce m─â expun dac─â ├«mi montez sterilet?┬╗ Dr Ciprian Pop Began r─âspunde

1 sterilet jpg jpeg

O cititoare ne-a trimis la redac┼úie o ├«ntrebare legat─â de una dintre cele mai utilizate metode de contracep┼úie, steriletul, iar medicul ginecolog Ciprian Pop Began a explicat ├«n detaliu c├ót de eficient─â este aceast─â metod─â ┼či dac─â sunt riscuri dup─â montarea dispozitivului.

ÔÇ×A┼č dori s─â ├«mi montez sterilet, ├«ns─â am auzit c─â este posibil s─â apar─â unele probleme, cum ar fi menstrua┼úia abundent─â. V─â rog s─â ├«mi spune┼úi la ce riscuri m─â expun aleg├ónd aceast─â metod─â de contracep┼úie. Men┼úionez c─â am 36 de ani ┼či un copilÔÇť, Mioara S, Ia┼či.

Medicul obstetrician-ginecolog Ciprian Pop Began r─âspunde:

Sunt mai multe elemente ce trebuie luate ├«n calcul ├«n momentul ├«n care v─â hot─âr├ó┼úi asupra acestei modalit─â┼úi contraceptive. Un prim element ar fi c─â nici aceast─â variant─â (ca de altfel, nicio variant─â contraceptiv─â ├«n afara abstinen┼úei) nu asigur─â o protec┼úie total─â ├«n ceea ce prive┼čte o sarcin─â nedorit─â. ├Äns─â nu aceasta este cea mai mare ├«ngrijorare pe care ar trebui s─â v-o induc─â montarea steriletului. Acest dispozitiv intrauterin se recomand─â a fi montat ├«ntr-adev─âr dup─â ce femeia are deja un copil sau mai indicat, dup─â na┼četea celui de-al doilea copil.

A┼ča cum ├«i spune ┼či numele - dispozitiv intrauterin - steriletul p─âtruns la nivelul cavit─â┼úii uterine favorizeaz─â apari┼úia unor infec┼úii la acest nivel, asta ┼či datorit─â vulnerabilit─â┼úii pe care o determin─â la nivel local existen┼úa unui corp str─âin, dar ┼či posibilit─â┼úii de migra┼úie a germenilor, risc facilitat de prezen┼úa firului steriletului. At├ót timp c├ót se cunoa┼čte conforma┼úia interioar─â a uterului ┼či nu exist─â modific─âri de structur─â sau de func┼úie a endometrului sau chiar a miometrului (mu┼čchi al peretelui uterin) care s─â contrainice steriletul, montarea acestuia se poate face f─âr─â a produce leziuni ├«nsemnate asupra uterului.

├Äns─â, este nevoie de controale periodice, c├ót ┼či de schimbarea sau de evacuarea dispozitivului la data stabilit─â de medicul curant. ├Än m─âsura ├«n care dispozitivul nu este tolerat de c─âtre organism, aceast─â intoleran┼ú─â manifest├óndu-se prin durere, s├ónger─âri sau prin alte simptome ap─ârute din cauza prezen┼úei steriletului, se discut─â cu medicul curant oportunitatea schimb─ârii produsului sau a tipului de contracep┼úie folosit.

Ca orice alt tip de contracep┼úie, ┼či aceast─â modalitate prezint─â riscul de a afecta fertilitatea femeii care alege aceast─â cale contraceptiv─â. Discuta┼úi cu medicul toate nel─âmuririle pe care le ave┼úi fa┼ú─â de aceast─â modalitate contraceptiv─â ├«nainte de a monta propriu-zis steriletul.