Leg─âtura dintre cancerul de col ┼či HPV! C├ónd ┼čtim c─â e ceva mai grav ca o infec┼úie

1 2 jpg jpeg

România ocupă locul 2 în Uniunea Europeană în privinţa numărului de îmbolnăviri, iar cancerul de col este pe locul 2 în topul cancerelor de care suferă româncele, după cel de sân. Mai grav este că multe dintre diagnostice sunt puse foarte târziu, când opţiunile de tratament sunt limitate. În plus, în ţara noastră subiectul vaccinării anti-HPV este încă unul sensibil.

Din 200 de tulpini de HPV, 30 se localizeaz─â la nivel genital. Dintre acestea, 15 tipuri de tulpini de HPV sunt implicate ├«n apari┼úia cancerului de col. ├Äns─â 70-80 la sut─â dintre cancere sunt provocate de tulpinile 16 ┼či 18. Aceste dou─â tulpini produc de 5 ori mai multe ├«mboln─âviri de cancer dec├ót dec├ót celelalte 13 tulpini oncogene la un loc.

ÔÇťMulte femei se sperie c├ónd afl─â c─â sunt infectate cu HPV pentru c─â se g├óndesc automat la cancer. ├Äns─â cancerul este declan┼čat ├«n condi┼úiile ├«n care infec┼úia cu HPV, care produce inflama┼úie, se asociaz─â cu fumatul, num─ârul mare de na┼čteri, consumul unor medicamente imunosupresoare ┼či cu riscul genetic. Doar o femeie din 3 cu risc mare va dezvolta un cancer. ├Än aceste condi┼úii, se explic─â utilitatea testului Papanicolau ┼či a test─ârii pentru HPV. Depistate ├«n stadii incipiente, leziunile maligne provocate de HPV pot fi tratate cu succesÔÇŁ, explic─â profesorul Mehmet Faruk K├Âse, ginecolog, obstetrician ┼či oncolog ├«n cadrul Spitalului Universitar ACIBADEM Atakent.

De┼či este foarte pu┼úin probabil, Human Papilloma Virus se poate lua de pe toalet─â, prosoape sau alte accesorii de baie. ├Äns─â HPV se transmite, de obicei, pe cale sexual─â. B─ârba┼úii pot fi purt─âtori de HPV ┼či ├«l pot trasmite mai departe femeilor. Odat─â contractat de c─âtre partener─â, virusul devine activ ├«ntr-un interval cuprins ├«ntre un an ┼či jum─âtate ┼či 15 ani de la contact. Timpul mediu ├«n care virusul devine activ este ├«ntre 7 ┼či 8 ani. ├Än cazul b─ârba┼úilor, virusul se elimin─â ├«n 6 luni.

ÔÇťHPV infecteaz─â colul uterin ┼či provoac─â inflama┼úie ├«n sfera genital─â. ├Än mod normal, inflama┼úia trece de la sine. Totu┼či, dac─â exist─â factori de risc asocia┼úi sau virusul este oncogen, atunci afectarea este clasat─â drept nivel CIN1. Exist─â posibilitatea ca virusul s─â produc─â leziuni cu risc sc─âzut de malignizare. ├Äns─â dac─â exist─â riscuri asociate, atunci leziunile pot avea risc major de malignizare. Nivelul CIN1 nu impune tratament, iar 60 la sut─â dintre cazuri se remit singure. ├Äns─â dac─â vorbim de CIN2 ┼či CIN3, atunci pacientele primesc tratament pentru a reduce riscul de cancer. Riscul ca boala s─â evolueze de la CIN2 ┼či CIN3 este de 15 %. ├Än aceste cazuri, este de ajuns ├«ndep─ârtarea leziunii cervicale, cu p─âstrarea uteruluiÔÇŁ, completeaz─â profesorul Mehmet Faruk K├Âse.

ÔÇť├Än stadii incipiente, cancerul de col uterin se poate trata chirurgical, cu succes. Exist─â ┼či medicamente chimioterapice, dar se folosesc ├«n stadii mai avansate. Dac─â tumora s-a extins c─âtre zonele din vecin─âtatea colului uterin, atunci nu recomand─âm interven┼úia chirurgical─â, ci radioterapie combinat─â cu chimioterapie. E un tratament clasic, dar eficient, chiar ┼či ├«n aceste stadii. Totu┼či, ├«n stadiul 3 de cancer cervical, riscul de recidiv─â este foarte mare, chiar dac─â se aplic─â chemoradioterapia. Dar exist─â un procent de pacien┼úi care pot fi trata┼úi cu succes. ├Än stadiul 4 al bolii, aplic─âm ├«ngrijiri paliative pentru a u┼čura suferin┼úa pacientelor ┼či pentru a prelungi supravie┼úuireaÔÇŁ, adaug─â medicul Leyla Ozer.