Ce este colposcopia şi când avem nevoie de ea
Este o procedură prin care se poate analiza cu atenţie vulva, vaginul şi colul uterin. Pe parcursul acestei proceduri dacă este nevoie, se poate preleva ţesut (biopsie) atât de pe col cât şi de pe canalul endocervical, pentru a fi analizat la microscop. Intervenţia durează circa 15 minute.
Când este necesară?
Se recomandă în primul rând femeilor care, în uma efectuării testului Babeş-Papanicolau au obţinut rezultate anormale, dar şi pentru a verifica o leziune sau alte probleme genitale în zona vaginului şi a colului uterin.
De asemenea acest examen medical este indicat pentru a urmări zonele cu o problemă apărută la o colposcopie anterioară, cât şi pentru a se observa dacă tratamentul parcurs a avut efect.
Este o procedură invazivă?
Colposcopia nu este dureroasă, nu necesită o anumită pregătire, nu presupune internare şi nu este necesară folosirea niciunui tip de anestezie, astfel că activităţile zilnice pot fi reluate imediat după efectuarea ei.
De ce trebuie să ţii cont înainte de a face o colposcopie?
Asemenea oricărui consult ginecologic trebuie să eviţi contactul sexual cu 24 de ore înainte. Nu trebuie să foloseşti duşul vaginal, tampoanele interne sau să iei medicamente vaginale.
Dacă, în timpul examenului se va face şi o biopsie, atunci cu 30-60 de minute înainte este recomandat să îţi administrezi un ibuprofen pentru a preveni şi minimaliza crampele care pot ulterior să apară.
Este foarte important să discuţi cu medicul tău în cazul în care suspectezi că ai putea să fii însărcinată sau dacă ai urmat orice tip de tratament inainte.
Ce simţi în timpul examenului medical?
Poţi simţi un uşor disconfort vaginal, mici crampe, sau o ciupitură foarte scurtă asta în cazul în care se face şi biopsia.
Există riscuri?
Sunt foarte rare cazurile în care biopsia poate genera infecţie sau sângerare, însă chiar şi aşa aceasta poate fi oprită folosind un lichid special.
De ce trebuie să ţii cont după colposcopie?
După efectuarea acestei proceduri, este indicat să nu faci sex, duş vaginal sau să foloseşti tampoane interne timp de o săptămână, pentru a avea timp colul uterin să se vindece.
O zi după ai grijă la efortul fizic, nu merge la sală, nu face mişcări bruşte. Încearcă să te odihneşti.
Este posibil, dar şi normal, să ai sângerări vaginale care să dureze până la o săptămână, însă în cazul în care ai sângerări puternice însoţite de febră, dureri abdominale, sau observi scurgeri vaginale care au un miros destul de puternic este indicat să anunţi imediat medicul.