Bolile care se pot depista printr-o simplă hemoleucogramă. Sfatul medicului

image

Hemoleucograma se face dimineaţa, pe stomacul gol. Foto: Shutterstock

Indiferent de vârstă, medicii recomandă efectuarea unei hemoleucograme complete. Este un test de sânge important, care ajută la evaluarea stării generale a organismului şi la depistarea unor boli precum anemia, infecţiile şi leucemia.

Numită şi hemogramă, hemoleucograma este testul de sânge indicat cel mai des de medicul de familie pentru monitorizarea stării generale de sănătate.

Hemoleucograma măsoară următorii parametri:

▬ numărul de globule roșii din sânge sau eritrocite (RBC);

▬ numărul de globule albe sau leucocite (WBC);

▬ cantitatea totală de hemoglobină (HGB)

▬ procentul de globule roșii (hematocrit, HCT);

▬ media volumului globulelor (MCV)

▬ mărimea globulelor roșii;

▬ media globulară a hemoglobinei (MCH);

▬ concentraţia medie a hemoglobinei (MCHC);

▬  numărul de trombocite (PLT).

Valorile hemoleucogramei diferă în funcţie de sexul și vârsta pacientului, dar și de anumite condiții precum: stare de șoc, vărsături, gradul de hidratare și de anumite tratamente urmate. În funcție de modificările hemogramei, se stabilește diagnosticul pentru numeroase boli: anemii, alergii, boli maligne, infecții acute sau cronice.

Când este recomandată

Dacă vrei să îţi monitorizezi starea generală a sănătăţii, hemoleucograma este prima analiză pe care medicul de familie ţi-o va recomanda. Hemoleucograma este indicată şi când pacientul este slăbit sau are simptome precum paloare, palpitaţii, hematoame, oboseală, febră persistentă, dureri osoase, sângerări anormale. De asemenea, este indicată în sarcină, medicina muncii, evaluare preoperatorie şi monitorizarea unor tratamente.

Ce poate depista

Hemoleucograma completă oferă informaţii preţioase legate de unele dezechilibre din organism. Totuşi, pentru un diagnostic exact şi complet, este nevoie şi de teste suplimentare.

Analiza ajută la depistarea anemiei, infecţiilor, inflamaţiilor, a deshidratării, a carenţelor nutriţionale, anumitor cancere precum leucemia. Mai este utilă şi în detectarea talasemiei, tulburărilor de coagulare, problemelor la nivelul măduvei osoase şi pentru monitorizarea efectelor unor tratamente.

Vezi şi: Poate fi depistat cancerul de sânge prin analizele uzuale?

 Ce spune medicul

Dr. Andreea Cezara Soysaler, medic specialist medicină internă, explică mai multe despre utilitatea acestei analize:

"Hemoleucograma completă este o analiză care constă în măsurarea unor parametri esențiali, oferind detalii despre funcționarea organismului. Această analiză este importantă pentru diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni hematologice (precum anemia, leucemia, trombocitoza) și pentru evaluarea eficacității tratamentelor medicamentoase în curs. De asemenea, hemoleucograma poate indica prezența unor infecții, inflamații, dezechilibre nutriționale sau probleme legate de sistemul imunitar.

Hemoleucograma este adesea inclusă în analizele de rutină pentru a afla starea generală de sănătate a pacientului, putând indica posibile afecțiuni medicale, aflate în stadii incipiente. În plus, poate să indice posibile boli cardiovasculare.

Este important de menționat că hemoleucograma oferă informații importante, însă acestea trebuie interpretate în contextul clinic al fiecărui pacient și în raport cu istoricul medical al acestuia. Valorile pot varia în funcție de vârstă, sex sau alți factori individuali. De exemplu, femeile însărcinate pot avea valori diferite de hemoleucograme, iar sportivii de performanță pot avea un număr crescut de globule roșii.

Este recomandat să se facă regulat o analiză a hemoleucogramei și să se adopte un stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată și exerciții fizice.

Valorile obținute în hemoleucogramă trebuie comparate cu intervalul normal de referiță specificat de laboratorul de analize și trebuie discutate cu medicul specialist. Acesta va putea analiza valorile pentru a oferi un diagnostic corect și eventuale recomandări terapeutice."