Expert: Trucul simplu care oprește sforăitul

Un truc neobișnuit, care implică folosirea anumitor şosete, este propus de un expert în calitatea somnului, deoarece poate ameliora sforăitul.

sforait jpg

Sforăitul poate crea tensiune în cuplu, dar ar putea fi rezolvat printr-un truc simplu. Foto: Shutterstock

Sforăitul este extrem de comun și poate avea un impact semnificativ asupra celor care dorm lângă tine, iar în unele situații poate fi chiar un semn de avertizare al unei afecțiuni medicale grave.

Pentru a marca Săptămâna Națională a Sforăitului (22-28 aprilie), un expert în somn a împărtășit cinci sfaturi pentru a opri sau a calma sforăitul. 

Martin Seeley este directorul  „Mattress Next Day”, o companie care crează produse pentru a crește calitatea somnului  și spune că a purta o pereche de șosete, nu obișnuite, ci compresive, înainte de a te strecura în pat, ar putea opri sforăitul.

Seely subliniază că exista o serie de studii care au legat ciorapii compresivi până sub genunchi cu o severitate scăzută a apneei obstructive de somn.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că acesta nu va fi un „tratament în sine”, ci ar putea deveni un „adjuvant la tratamentul convențional”.

Alte sfaturi pentru a reduce sforăitul includ:

·     Să dormi pe o parte mai degrabă decât pe spate

·     Să eviți eviți alcoolul înainte de a merge la culcare

·     Să menții o dietă și un stil de viață sănătoase

·     Să folosești perne noi și să iei în considerare optarea pentru cele hipoalergenice.

Sforăitul ar putea fi, de fapt, un semn de avertizare al apneei în somn, o afecțiune care face ca respirația să aibă pauze scurte în timp ce dormi.

Dacă este lăsată netratată, apneea în somn se poate agrava și va începe să afecteze alte probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială.

Cei diagnosticați cu apnee de somn pot avea nevoie inclusiv de operație. Iată care sunt semnele de avertizare:

·     Respirația se oprește și repornește în somn

·     Emiți zgomote precum gâfâit, pufnit sau de sufocare

·     Te trezești din somn în timpul nopții

·     Sforăi puternic

Aceste simptome pot provoca o serie întreagă de probleme în timpul zilei, inclusiv oboseală severă, dureri de cap matinale, schimbări de dispoziție și dificultăți de concentrare.

Dacă te confrunți cu aceste simptome și îți afectează capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice, ar trebui să contactezi medicul de familie.

Sursa: Mirror