Evită bananele dacă iei aceste medicamente

Dacă ești cineva căruia îi plac bananele înseamnă că îi oferi corpului tău o doză sănătoasă de vitamine și minerale,  de fiecare dată când alegi să le mănânci.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o banană de mărime medie are mai mult de 3 grame de fibre, aproape 32 de miligrame de magneziu, 26 de miligrame de fosfor, aproximativ 6 miligrame de calciu și multe altele, printre care și 422 de miligrame de potasiu.

Banane FOTO Shutterstock

Unele persoane pot suferi din cauza potasiului din banane. Foto: Shutterstock

Fără potasiu, organismului nostru i-ar lipsi un element cheie pentru metabolizarea carbohidraților, reglarea bătăilor inimii și promovarea funcției nervoase și musculare.

În timp ce nutrientul este esențial pentru sănătatea noastră, bananele pot cauza probleme persoanelor care iau anumite medicamente. Adesea, interacțiunile dintre alimente și medicamente sunt trecute cu vederea, deoarece avem tendința de a ne concentra mai mult pe potențialele interacțiuni negative dintre mai multe medicamente. Cu toate acestea, persoanele care iau anumite medicamente pentru tensiunea arterială, în special inhibitorii ECA, vor trebui să se ferească de banane.

Inhibitorii ECA pot determina acumularea de potasiu în sânge

Citirile tensiunii arteriale constau din două părți: tensiunea arterială sistolică și tensiunea arterială diastolică. Numărul de sus este măsurarea tensiunii arteriale sistolice sau cantitatea de presiune plasată în interiorul vaselor de sânge cu fiecare bătaie a inimii, explică Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Tensiunea arterială diastolică este cifra de jos care ne spune cât de multă presiune exercită sângele nostru asupra arterelor între bătăile inimii. Hipertensiunea sau hipertensiunea arterială este o valoare de 130/80 sau mai mare.

Medicamentul este o modalitate de a gestiona hipertensiunea arterială, iar inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sunt printre cele mai frecvente medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale luate de pacienți, reprezentând 35% din toate prescripțiile antihipertensive din SUA.

Inhibitorii ECA acționează prin oprirea moleculelor de la constrângerea vaselor de sânge. Cu toate acestea, ca efect secundar, inhibitorii ECA pot determina acumularea de potasiu în organism. Din această cauză, ultimul lucru de care avem nevoie este mai mult potasiu.

Ce este hiperkaliemia?

Într-un raport de caz din 2019 publicat în Annals of Cardiac Anesthesia, cercetătorii au descris doi pacienți care au dezvoltat o afecțiune potențial fatală cunoscută sub numele de hiperkaliemie, în care o persoană are un exces de potasiu în sânge. Ambii pacienți au luat inhibitori ai ECA împreună cu spironolactonă, un alt medicament pentru tratamentul tensiunii arteriale care acționează ca un diuretic. S-a descoperit că ambii pacienți au dezvoltat hiperkaliemie ca rezultat combinat al medicamentelor și a unui aport ridicat de banane de aproximativ șapte fructe pe zi. Pentru un pacient, acest consum zilnic de banane a fost în curs de desfășurare în ultimele trei săptămâni, iar pentru celălalt pacient, în ultimele 15 zile.

Deși hiperkaliemia este considerată o afecțiune rară, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sau cei care iau anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii ECA, pot prezenta un risc mai ridicat.

Menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile de rutină, limitarea aportului de alimente sărate și evitarea fumatului și a alcoolului sunt obiceiuri ale stilului de viață care pot ajuta, de asemenea, la gestionarea nivelului tensiunii arteriale.

Sursa: Health Digest