Iată ce boli poţi depista prin analiza fundului de ochi!

image

Timp de 24 de ore după examinarea fundului de ochi, vederea este neclară, din cauza picăturilor administrate. Foto: Shutterstock

Examinarea fundului de ochi, o procedură esențială pentru identificarea diverselor afecțiuni precum glaucomul, degenerescenţa maculară şi retinopatia diabetică.

În cadrul acestei proceduri, medicul examinează retina, nervul optic şi vasele de sânge de la nivelul ochiului. Primul pas constă în administrarea de picături speciale menite să dilate pupila. Această dilatare extinsă permite examinarea în detaliu, deoarece oferă vizibilitate mare asupra fundului de ochi.

Cu ajutorul unui oftalmoscop dotat cu un fascicul luminos intens, specialistul poate observa fundul de ochi mărit de 15-20 de ori, lucru care facilitează depistarea celor mai mici anomalii. Mai exact, prin pupila dilatată, medicul oftalmolog poate să vadă și să examineze clar retina, nervul optic și macula. Acest lucru este crucial pentru depistarea prematură a semnelor de afecțiuni precum glaucomul, o boală oculară mai frecventă la persoanele de peste 40 de ani și la cele cu istoric familial de glaucom. Examinarea fundului de ochi mai poate dezvălui și alte afecțiuni oculare, printre care se numără cataracta, degenerescența maculară și retinopatia diabetică.

Cataracta, caracterizată prin opacifierea cristalinului ochiului, poate fi identificată printr-o examinare corectă realizată prin dilatarea pupilei.

Degenerescența maculară, o boală oftalmologică care duce la distrugerea vederii centrale, poate fi detectată prin examinarea atentă a maculei, regiunea responsabilă pentru vederea culorilor și a detaliilor.

Vezi şi Atenţie la simptomele cataractei! Boala poate duce la pierderea vederii

Indicată în special persoanelor cu diabet

Pentru pacienții cu diabet, examinarea fundului de ochi este esențială, deoarece poate presupune depistarea retinopatiei diabetice. Aceasta afectează sistemul circulator al retinei, cauzând hemoragii și afectând vederea. Monitorizarea regulată a ochilor este crucială pentru prevenirea orbirii la pacienții diabetici.

Vezi şi: Această boală te lasă fără vedere dacă nu o tratezi!