Ce boală se ascunde în spatele senzației de frig și a îngrășării?

Senzația de frig și creșterea în greutate pot fi semnale unei boli invizibile care durează ani de zile pentru a fi depistată.

Un studiu a constatat că durează mai mult de patru ani și jumătate pentru a fi diagnosticată corect această afecțiune, numită hipotiroidie.

Simptomele tiroidei insuficiente constau în senzația de frig care durează indiferent cât de mult oîncerci să te încălzești. De asemenea, se observă o predipoziție pentru mai multe alimente bogate în calorii în această perioadă, ceea ce duce inevitabil la creșterea în greutate.

Deși aceste două simptome pot fi efectele îmbătrânirii, deoarece metabolismul nostru poate încetini, iar subțierea pielii poate îngreuna păstrarea căldurii, atât creșterea în greutate, cât și senzația constantă de frig sunt simptome de tip alarmă ale acestei boli „invizibile” care poate rămâne nediagnosticată de ani de zile.

Potrivit medicilor, acestea sunt două simptome obișnuite ale unei tiroide subactive, cunoscute și sub numele de hipotiroidism.

Glanda tiroidă este o glandă mică care se găsește la nivelul gâtului, chiar în fața traheei.

1 femeie careia ii e frig jpg jpeg

Senzația de frig tot timpul ar putea fi un semn de hipotiroidism (Imagine: Shutterstock)

Una dintre principalele sale sarcini ale tioridei este de a crea hormoni care ajută la reglarea metabolismului organismului, procesul de transformare a alimentelor în energie.

O glanda tiroidă subactivă nu produce suficienți hormoni.

Cele mai comune semne ale unei tiroide subactive sunt oboseala, creșterea în greutate și senzația de depresie, care pot fi ușor ignorate sau confundate cu alte probleme.

Simptomele se dezvoltă de obicei lent și s-ar putea să nu realizezi că ai o problemă medicală timp de câțiva ani.

De exemplu, dacă ai o vârstă la care s-ar putea să te aștepți la menopauză, s-ar putea să crezi că ai început menopauza, mai degrabă decât să ai o tiroidă subactivă.

De fapt, simptomele ar putea fi ușor ignorate ani de zile.

Un studiu axat pe 1.200 de pacienți, realizat de Universitatea din Aberdeen, a constatat că este nevoie de o medie de patru ani și jumătate pentru ca afecțiunile tiroidiene să fie diagnosticate.

Iar acest lucru durează „considerabil mai mult” pentru pacienții cu hipotiroidism, au spus cercetătorii.

Vorbind într-un comunicat al universității, o pacientă cu tiroida Natalie Guy, în vârstă de 48 de ani, din Bournemouth, a declarat: „Privind înapoi, de mai bine de un deceniu am avut simptome clasice ale tiroidei, cum ar fi creșterea în greutate, probleme digestive, fața umflată, ceață pe creier, probleme hormonale și perioade grele care au fost respinse și commentate cu sfaturi precum: „mănâncă mai multe legume”, „fă jogging”, „ți-e lene”, „totul e în capul tău” de către medicul meu de familie de atunci și de către alți medici.

„Sper că această cercetare importantă asupra impactului bolii tiroidiene, efectul ei asupra bunăstării și impactul său financiar să facă parte din catalizatorul schimbării.

Această lipsă de diagnostic și de tratament mai devreme afectează bunăstarea socială și economică a individului și a societății.”, a mai spus pacienta cu hipotiroidism.

Alte simptome ale unei tiroide subactive includ:

·     Constipație

·     Mișcări și gânduri lente

·     Dureri musculare și slăbiciune

·     Crampe musculare

·     Piele uscată și solzoasă

·     Păr și unghii fragile

·     Pierderea libidoului (apetitul sexual)

·     Durere, amorțeală și senzație de furnicături în mână și degete (sindrom de tunel carpian)

·     Menstruații neregulate sau abundente.

Deși hipotiroidismul poate afecta și bărbații, este mult mai frecvent la femei.

Dacă ai simptome inexplicabile, ar trebui să discuți cu medicul de familie.

Sursa: Express